Vestingstad Naarden is de ideale plek voor een dagje uit. Dwaal door pittoreske straatjes, wandel over de vestingwal voor het allermooiste uitzicht, bezoek de leukste hotspots of ga op ontdekking met je SUP door de grachten. Inge van Gooische Hotspots heeft haar favoriete adresjes en inside tips gevat in deze Cityguide van Naarden. Van boetiekjes tot koffiebarretjes en van de fijnste terrassen tot kindvriendelijke plekken. 

Vestingstad Naarden

We mogen me een potje trots zijn op vestingstad Naarden. Het is zo’n prachtig bewaard gebleven stadje vol charme en historie. Imposante stadswallen met grachten, bastions en stadspoorten en een unieke ster-vorm. Loop door de smalle beklinkerde straatjes, langs het statige Stadhuis, vaar door de grachten en geniet van de leuke terrasjes, winkels en het iconische Arsenaal.

De combinatie van de leuke straatjes met mooie oude huizen i.c.m. de grachten en de vestingwal maakt dit een stadje om verliefd op te worden. Niet voor niks wordt Naarden-Vesting volop door toeristen bezocht. Wij snappen het wel! En dan ben je nog niet eens buiten de vesting bij het serene Naardermeer of het Naarderbos geweest. Naarden-Vesting moet gewoon op je lijstje om te bezoeken! 

  

Koffie & Lunch

Waar begin je de dag beter dan met een koffie op het terras op de belangrijkste straat, de Marktstraat in hartje Vesting? Onze favorieten voor koffie en taartjes zijn zeker weten Koffie & Jij en Vesting Hotel. Waar je btw ook heerlijk kan lunchen. Beide een erg fijn terras en gewoon altijd goede koffie! Een andere fijne plek voor koffie is Coffee Culture. Binnen wat minder gezellig, maar buiten kan je volop mensen kijken. 

Op een verborgen plek lunchen? Dat kan in de binnentuin van Het Arsenaal bij Brasserie Arsenaal Restaurants. Wij zijn verder ook dol op de overheerlijke Italiaanse broodjes van Passionata. Bij goed weer kan je voor de winkel een plekje bemachtigen anders wordt het take-away. Maar gelukkig genoeg bankjes in de Vesting om te zitten. 

Lunchen aan het water doe je bij Porterhouse in Jachthaven Naarden. Liever midden in de natuur? Dan kunnen we Gasterij Stadzigt aanraden. Gelegen net buiten het centrum, tegen het Naardermeer aan. De ideale plek om wandelen en een koffie te combineren. 

  

Dineren in Naarden

Wat is er leuker dan romantisch dineren in vestingstad Naarden? Ga je voor intiem en een echte klassieker? Dan is de hidden gem Lokaal een aanrader! In een cozy setting genieten van de lekkerste sushi, satay en G&T’s? Dan moet je bij A-Fusion zijn. Traditioneel Italiaans met een twist in een oude kazerne? Dan is Acquavite een topper. Helemaal op een zomerse dag, als je in de mediterraanse binnentuin omringd door de Vestingwal kan genieten van al het lekkers. 

Naarden heeft nog meer leuke restaurants waar het altijd goed is. Kijk eens bij PorterHouse in de Jachthaven van Naarden. Het terras aan het water is erg fijn op een zomerse avond. Of ga dineren in de Vesting Lounge, het restaurant van Vesting Hotel. Liever wat chiquer? Dan is Arsenaal Restaurants een erg fijne spot met fine dining gerechten en topwijnen. Liever kleine hapjes en goede wijn? Dan is de gemoedelijke wijnbar Meyer Wines & Bites de ultieme tip. Een andere borrel- en dinertip is de Franse Brasserie Bon, met een erg fijn terras.

  

To Shop

De Vesting staat bekend om Conceptstore & interieurheaven Het Arsenaal. Opgericht door Jan des Bouvrie en deze shop-in-shop winkel vol interieur design, juwelen en fashion trekt niet voor niks mensen uit heel Nederland. Exclusieve lampen en tuinmeubilair? Het naastgelegen Paardekooper weet je zeker te verrassen. Klein maar zeker een fijne interieurstudio is Studio Uijterwaal op de Marktstraat. 

Ook voor kleding en sieraden kan je terecht in Het Arsenaal. Luxe kleding en schoenen shop je bij Sartoria en voor sieraden zeker even naar de 1ste etage bij de Bron Boutique.

Op de Marktstraat zitten volop leuke boetiekjes. Onze favorieten? Dat zijn zeker Boutique No.27, waar je prachtige vintage items kan scoren. Voor hippe, maar betaalbare kleding zeker even binnenlopen bij Both Ways.

Na het shoppen nog wat lekkers inslaan voor thuis? Goede wijn haal je bij Ruysdael en de lekkerste Italiaanse delicatessen bij Passionata.

   

To do in Naarden

De toerist uithangen? Maak dan een stadswandeling van 4km. Of dwaal zelf door en letterlijk over de Vesting. Highlights die je niet mag missen: De fontein en de Utrechtse poort op het Ruijsdaelplein, de Marktstraat, het stadhuis, Het Arsenaal, de binnentuin op de Kloosterstraat en wandel zeker over de vestingwal bij bv. de Vesting Brouwerij Comenius of De Mess. Gegarandeerd een fantastisch uitzicht.

Liever vanaf het water de Vesting ontdekken? Ga dan met Vestingvaart (half april tot oktober) of een SUP op ontdekking door de grachten van de Vesting. Ga je voor het allermooiste uitzicht van Naarden-Vesting? Beklim dan de 235 treden van de toren van de Grote Kerk. Op 45 meter hoogte heb je een fantastisch uitzicht. Blijf je liever met beide benen op de grond, dan is een bezoek aan de Grote Kerk zelf ook een optie. Nog actiever? Reserveer dan een activiteit bij Vesting Adventure.

Helemaal into natuur? Dan is een vaartocht van 2,5 uur met de Fluisterboot van Natuurmonumenten over het Naardermeer echt geweldig. Je vaart over het grote meer, langs smalle slootjes en door rietkragen op zoek naar de mooiste natuur en vogels. Kijk voor aankomende rondvaarten in de UITagenda Gooi & Vecht.

  

Kidsproof

Naarden-Vesting is niet erg groot en daarom ideaal om met kids naartoe te gaan. Breng een bezoek aan Kinderboerderij de Pluimgraaf met speeltuin en waar een oude bunker wordt gebruikt als geitenstal. De stad verkennen? Dan is een speurtocht via de Gele Loods super leuk om met je kids te doen.

Of bezoek het Nederlands Vestingmuseum en loop door de kazematten en voel hoe het was om vroeger een soldaat te zijn geweest. De 3e zondag van de maand is een aanrader, dan is het Schuttersdag en worden er echte kanonnen afgevuurd. Een oorverdovend maar fantastisch spektakel om bij te zijn. 

In de Vesting zelf kunnen de kids spelen in de speeltuin achter de Grote Kerk. Sluit af met een heerlijk ijsje van IJshuys de Ster. Jonge kids en liever de bossen in? Dan is een bezoek aan het ietwat kneuterige Theehuis Bos & Hei met zandbak, trampoline, volop speelgoed en een kabouterpad gelegen tussen Naarden en Huizen een top uitje. Een grotere natuurspeeltuin vind je bij PorterHouse in de haven van Naarden.

Of ga een dagje naar Speelpark Oud Valkeveen met volop attracties, een Mini-Land, indoor speelgedeelte en een eigen strand. In de zomer is het ook heerlijk vertoeven bij het zwemstrandje van het Naarderbos met speeltuin (zonder horeca). 

  

Overnachten

Overnachten midden in de Vesting? Dan is het Vesting Hotel een topper! Een prachtig boutique hotel met een eigen bruisend restaurant. Liever een B&B? Dan kan je kiezen voor een design topper: B&B Naarden Vesting met een suite met hottub. Of reserveer een appartement of kamer in het monumentale Room One-Twenty-One.

Liever buiten de Vesting en wat meer ruimte? In de jachthaven van Naarden kan je overnachten bij Marina Parcs. Je kan overnachten in een klassieke en authentieke woonboot, een tiny wagon of een havenlodge. Geen probleem om 10 minuten te rijden? Dan is het iets zakelijke Jan Tabak in Bussum altijd een goede optie.