Museum Weesp vertelt de verhalen van de stad en haar bewoners, van de vroegste nederzetting uit de IJzertijd tot nu. Bewonder het eerste porselein van Nederland, leer hoe chocolade gemaakt wordt en ontdek waarom de Weesper jenever favoriet was bij de VOC. 

Florale motieven op het Weesper porselein

Alleen de allerrijksten konden het zich veroorloven: Weesper porselein (1759 -1769). Weesper porselein was het eerste porselein van Nederlandse bodem. Het was moeilijk te vervaardigen en dat maakte het porselein ontzettend kostbaar én zeldzaam. De uiterst breekbare collectie in Museum Weesp is dan ook uniek.

Met een speciale kijkroute leert u tijdens Erfgoedfestival Groen in Gooi & Vecht anders kijken naar al het groen op dit zogenoemde ‘witte goud’. Er wordt ingezoomd op de details en u leert het porselein op een hele nieuwe manier kennen. U zult de florale motieven na een bezoek aan Museum Weesp voortaan in een ander daglicht zien.

Weesp is water

Weesp ontstond aan water, werd gevormd door water, beleefde zijn bloei door water en dankt vandaag de dag nog altijd zijn unieke sfeer aan water. De Vecht is al eeuwen de levensader van Weesp. En een smal veenriviertje werd als ‘smal Weesp’ een vaarweg dwars door de stad.

De vesting Weesp met haar bastions en grachten was hiermee een belangrijk onderdeel van de Oude en de Nieuwe Hollandse Waterlinie én van de Stelling van Amsterdam. Weesp vormt daarmee een deel van dit Unesco Werelderfgoed.

Kom voor het Verhaal van Weesp naar de zomertentoonstellingen in Museum Weesp.

 

Informatie

Museum Weesp
Nieuwstraat 41
1381 BB Weesp

www.museumweesp.nl

Openingstijden
Woensdag t/m zondag van 13.30 uur tot 17.00 uur.