Nieuwe Beeldentuin in Singer Laren en tentoonstelling Geschilderde Tuinen

Deze zomer staat Singer Laren in het teken van de tuin. Aanleiding is de openstelling van de door de beroemde landschapsarchitect Piet Oudolf ontworpen beeldentuin. Vanaf 5 juni is de tuin voor iedereen gratis toegankelijk. Tegelijkertijd openen in het museum een presentatie van Oudolfs werk en de tentoonstelling Geschilderde Tuinen met werken van onder meer Monet, Van Gogh, Willink en Liebermann.

 

Oudolf schildert met planten

Na een ingrijpende aanpak van de tuin rijzen vanaf dit voorjaar de buitenbeelden van Singer Laren - van onder andere Armando, Maria Roosen, Guido Geelen en Bert Frijns - op uit het landschap dat Piet Oudolf creëerde  met het kleur- en structuurpalet van meer dan zeventig vaste plantensoorten. Het gebruik van vaste planten is kenmerkend voor Oudolfs ontwerpen, en toch zijn al zijn tuinen volledig anders. Kenmerkend voor de Singer Oudolf tuin is dat het een plek is waar kunst en natuur voortdurend met elkaar in dialoog zijn. Wie vóór het gebouw staat, kijkt door de transparante gevel tot ver achterin de nieuwe tuin. Ook het terras en de daktuin bieden een prachtig zicht op de tuin.

Bijzonder is dat Oudolf de kas van Anna Singer weer een plek in de tuin heeft gegeven. De kas wordt onderdeel van de beeldenroute en zal worden gebruikt voor educatieve projecten en bijeenkomsten.

Tentoonstellingen in het teken van de tuin

In de Van den Brink Galerij is van 5 juni t/m 26 augustus 2018 een unieke presentatie van Oudolfs werk te zien met onder meer de originele ontwerptekeningen van de Singer Oudolf beeldentuin en foto- en ontwerpmateriaal van zijn projecten. Tegelijkertijd is in het museum de tentoonstelling Geschilderde Tuinen te zien.

In de periode 1880 – 1940 richten modernisten uit binnen- en buitenland zich veelvuldig op het verbeelden van de tuin. Kunstenaars als Gestel, Liebermann, Monet, Nolde, De Smet, Toorop en Willink nemen u mee in hun veelkleurig paradijs. Een van de zalen is gewijd aan het werk van William Singer: de grondlegger van Singer Laren. U ziet schilderijen die hij maakte in de tuin van villa De Wilde Zwanen, de bakermat van de huidige beeldentuin. In Geschilderde tuinen is voor het eerst het  nieuw verworven werk Takken met appels van Charley Toorop te zien.

Informatie

Singer Laren
Oude Drift 1
1251 BS LAREN
www.singerlaren.nl

 

Openingstjden museum

Dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Openingstijden beeldentuin, café en winkel

Dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.30 uur.

Gratis entree voor de beeldentuin, café en winkel