De botanische tuin in Hilversum verzorgt de tentoonstelling Plant en eter, eetbare planten en geeft daarin antwoord op de vragen wat u kunt eten uit de en water eetbaar is aan coniferen. Samen met de jeneverbranderij Anker uit Weesp, organiseert het Pinetum bijzondere publieksactiviteiten rondom de jeneverbes.

Pinetum Blijdenstein is een prachtige groene oase aan de rand van Hilversum verscholen achter een honderd jaar oude tuinmuur met een indrukwekkende collectie coniferen. De botanische tuin is door tuinarchitect H. Copijn in 1911 aangelegd in de Engelse landschapsstijl, waardoor slingerende paden en mooie doorzichten de tuin een natuurlijke en rustige sfeer geven.

Bankier Benjamin Willem Blijdenstein verzamelde vanaf 1880 coniferen vanuit de gehele wereld. Bij testament bepaalde hij dat de collectie na zijn dood in 1914 behouden zou moeten blijven en gebruikt zou moeten worden voor wetenschappelijke doeleinden.

Van 1929 tot 2000 maakte het Pinetum deel uit van de Hortus Botanicus van de Universiteit van Amsterdam. Het beheer van de tuin is nu in handen van de Stichting Pinetum Blijdenstein.

Naast een van de volledigste collecties coniferen ter wereld bezit het Pinetum ook de nationale collectie rhododendrons (species) en ephedra. In de kassen zijn de cycaspalmen en de subtropische coniferen ondergebracht. In het bezoekerscentrum Klein Vogelenzang kunt u informatie vinden over de historie van het Pinetum en de collectie coniferen. Ook kunt u hier zelf een kopje koffie of thee klaarmaken. Op woensdagmiddag en zondagmiddag van april tot en met oktober is het terras van het bezoekerscentrum geopend en kunt u heerlijk genieten van bijvoorbeeld appeltaart of een ijsje.

 

Informatie

Pinetum Blijdenstein
Van der Lindenlaan 125
1217 PJ Hilversum 
www.pinetum.nl

 

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 16.00 uur.

Van 1 april t/m 31 oktober ook op zaterdag en zondag: 12.00 tot 16.30 uur