Toeristisch Overstappunt Hilversum - Vliegveld

Uw vertrekpunt voor een prachtige route

Algemene informatie

Toeristisch Overstappunt (TOP) Vliegveld Hilversum, een vliegveld midden in de natuur, gelegen ten zuiden van Hilversum en tussen Loosdrecht en Hollandsche Rading. Dit vliegveld, welke ruim 75 jaar bestaat, wordt ook wel het groenste vliegveld van Nederland genoemd. Het vliegveld is goed bereikbaar met de auto en er is volop gratis parkeergelegenheid. Hier vertrekken tal van mooie routes door ’t Gooi, door de Vechtstreek en uiteraard door de lucht. Er zijn o.a. fietsreparatiesetjes en een e- oplaadpunt aanwezig. Direct naast het vliegveld bevindt zich het ‘Fly Inn Restaurant’, waar u heerlijk kunt lunchen of dineren, terwijl u geniet van het zicht op vliegtuigen en parachutisten die opstijgen en/of landen.

 

Mobiele TOP website 

Alle toeristische bezienswaardigheden, horeca en routes die bij deze TOP behoren zijn opgenomen in een mobiele website. Surf naar http://qr.gooivecht.nl/site/1813

TOP Adres 

Vliegveld Hilversum, Noodweg 49, 1213 PW te Hilversum 

GPS coördinaten

52.193130, 5.153290

 

Routebeschrijving vanaf dichtstbij gelegen snelweg

De A27 vanuit zuidelijke richting: Neem afrit 32 richting Maartensdijk. Sla rechtsaf de Koningin Wilhelminaweg in (N417) en rij bijna 5 km rechtdoor langs Maartensdijk en Hollandsche Rading. Na Hollandsche Rading slaat u bij de rotonde linksaf de Noodweg in, richting Loosdrecht. Na ruim 2 km. bevindt de TOP zich aan uw linkerhand bij het vliegveld.

De A27 vanuit noordelijke richting: Neem afrit 33 richting Hilversum. Ga met de bocht mee naar rechts en sla vervolgens linksaf de Diependaalselaan in, richting Loosdrecht. Ga op de rotonde links, de Utrechtseweg in. Volg de N417 tot aan de rotonde en ga hier rechtsaf de Noodweg in, richting Loosdrecht. Na ruim 2 km. bevindt de TOP zich aan uw linkerhand bij het vliegveld.

Parkeermogelijkheden

Parkeerplaatsen zijn ruim aanwezig op het publieke parkeerterrein aan de noordzijde van het vliegveld. Als u het vliegveld door de hoofdpoort inrijdt, is het aan uw rechterhand.

 

TOP per openbaar vervoer 

Per trein

NS station Hilversum Sportpark bevindt zich op ruim 4 km van het vliegveld.

 • Voor de digitale wandelroute van station Hilversum Sportpark naar de TOP, klik hier.

 • Voor de digitale fietsroute van station Hilversum Sportpark naar de TOP, klik hier.

NS station Hollandsche Rading bevindt zich op een kleine 3 km van het vliegveld. 

 • Voor de digitale wandelroute vanaf station Hollandsche Rading naar de TOP, klik hier.

 • Voor de digitale fietsroute vanaf station Hollandsche Rading naar de TOP, klik hier. 

Per bus 

Lijn 58 rijdt van Hilversum naar Zeist. Vanaf halte Noodweg is het nog ruim 2 km lopen tot aan de TOP.

E-Oplaadpunt(en) 

1 oplaadpunt voor elektrische fietsen

 

Bezienswaardigheden in de nabije omgeving

 
(Zweef)vliegtuigen en parachutisten op en rondom het vliegveld 

Op en rondom het vliegveld kunt u verschillende soorten (zweef-) vliegtuigen spotten, zowel op de grond als in de lucht. Zelf (mee-)vliegen of parachute springen kan natuurlijk ook. Kijk hiervoor bij het tabblad ‘vliegen’ op de homepage van de mobiel TOP website.

Natuur rondom het vliegveld 

Deze TOP ligt midden in de natuur, zoals u inmiddels waarschijnlijk zelf al heeft geconstateerd. Als u het wandel- fietspad ten noorden van de TOP, aan de overkant van de Noodweg, volgt, liggen uitgestrekte heidevelden aan uw rechterhand. Ten westen hiervan is het Loosdrechtse Bos. Beide gebieden zijn hier om door te fietsen te wandelen. Meer informatie en routes via de tabbladen ‘fietsroutes’ en ‘wandelroutes’ van de mobiele TOP website.

De Loosdrechtse Plassen 

Als u vanaf deze TOP te voet of met de fiets de knooppunten (30), (28), (26) en (7) volgt, komt u uit bij de Loosdrechtse Plassen. Op en rondom de plassen kunt u heerlijk fietsen, wandelen, kanoën en sloep varen. Ook zijn hier enkele strandjes te vinden.

Architectuur van Jan Duiker bij landgoed Zonnestraal Sanatorium

Zonnestraal is gelegen ten noordwesten van de TOP in het Loosdrechtse Bos. Het complex werd ontworpen door Jan Duiker en was oorspronkelijk bestemd voor diamantslijpers die tuberculose hadden opgelopen. Toen het werd ontworpen dacht men dat tuberculose binnen 30 jaar uitgeroeid zou zijn. Zonnestraal werd daarom ontworpen voor een relatief geringe levensduur. In 1957 werd Zonnestraal een ziekenhuis. Nu heeft het nog steeds een medische functie en is het complex een officiële kandidaat voor de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Een wandelroute, met meer informatie over Zonnestraal, kunt u vinden bij ‘wandelroutes’ via de homepage van de mobiele TOP website

Adres Zonnestraal: Loosdrechtse Bos 17, 1213 RH Hilversum 

Architectuur van architect Dudok in Hilversum 

In 1915 solliciteerde Willem Marinus Dudok met succes naar de betrekking ‘directeur Publieke Werken’ van de gemeente Hilversum. Hilversum is in die tijd een sterk groeiende gemeente en de taak van Dudok is dan ook veelomvattend. Naast verantwoordelijk te zijn voor de aanleg en onderhoud van straten, plantsoenen en het beheer van de tram, elektra, gas en water wordt hij vooral aangesteld om openbare gebouwen zoals scholen en woningen te bouwen. Door heel Hilversum zijn de werken van Dudok te vinden. Er is een fiets- en wandelroute langs de meest bekende werken van Dudok uitgezet. Deze routes zijn te vinden via het ‘fietsroute’ en ‘wandelroute’ tabblad op de homepage van de mobiele TOP website, in onze webshop of via het VVV punt op de Kerkbrink 6 te Hilversum.

Landgoedwinkel De Rading 

Gelegen op de grens van Hilversum en Loosdrecht, vindt u Landgoedwinkel De Rading (zie de omgevingskaart hiernaast). Dit is een bijzondere combinatie van winkel, kwekerij en horeca. U kunt er heerlijk lunchen in de sfeervolle lunchroom en bij mooi weer in de rustige omgeving van de theetuin. Ook is er een pluktuin waar u zelf bloemen kunt plukken. Vanaf de Landgoedwinkel begint het Sint Annapad. Dit is een bijna kaarsrecht Middeleeuws pad door het Loosdrechtse Bos. Meer informatie over dit pad kunt u krijgen bij de Landgoedwinkel. Openingstijden: maandag t/m vrijdag 09.30 – 17.30 en zaterdag 09.30-17.00

 

Horeca in de nabije omgeving van TOP Hilversum - Vliegveld 

 • Restaurant Airport Hilversum - Restaurant De Rading, (Utrechtseweg 140, 1213 TZ, Hilversum)

 • Café Moeke (Utrechtseweg 263, 1213 TR Hollandsche Rading)

 • Camping Zonnehoek (Noodweg 50, 1213 PZ, Hilversum)

 • Brasserie Zonnestraal (Loosdrechtsebos 15, 1213 RH, Hilversum) 

Overnachtingsmogelijkheden nabij TOP Hilversum – Vliegveld 

 • Amrath Hotel Lapershoek (Utrechtseweg 16, 1213 TS, Hilversum)

 • Bed & Breakfast, 31 steps (Gijsbrecht van Amstelstraat 385, 1215 CP, Hilversum)

 • Bed & Breakfast Loosdrecht (Oud- Loosdrechtsedijk 40, 1231 NB, Loosdrecht)

 • Camping Zonnehoek (Noodweg 50, 1213 PZ, Hilversum)

 • Bungalowpark De Egelshoek (Graaf Floris V weg 32, 3739 NB, Hollandsche Rading)

 

Wandelroutes 

Vanaf deze TOP kunt u heerlijk wandelen. Hieronder staan 4routes die u ook digitaal kunt volgen. Klik op de betreffende route voor meer informatie. 

 

Fietsroutes 

Vanaf deze TOP is het heerlijk fietsen door bossen, over heide en langs plassen. Het dichtstbijzijnde fietsknooppunt is knooppunt 30. Deze vindt u op het kruispunt van de Noodweg en de entree naar het vliegveld, tegenover de snackbar. Er zijn enkele mooie tochten te fietsen. Hieronder 4 route opties. Klik op de betreffende route voor meer informatie en de digitale route. 

 

Zelf vliegen 

Deze TOP staat bij een vliegveld en dus zal het u niet verbazen dat u vanaf deze TOP ook kunt vliegen. Er zijn verschillende vluchten mogelijk. 

 • Motorvliegen: Vliegschool Hilversum, Aeroclub Hilversum-Amsterdam, Dwarf Powered Gliders of Peetair

 • Helikoptervlucht: Ryfas

 • Zweefvlucht: Gooise Zweefvliegclub

 • Vrije verhuur en luchtfotovluchten: Free Lancelot

 • Parachute springen: Para centrum Midden Nederland

Vliegtuigen spotten

Vanaf het terras van het gezellig Airport Restaurant kunt u alle startende en landende vliegtuigen goed zien. Wilt u thuis nagenieten? Kijk dan eens op de webcam van het vliegveld voor live beelden.