Toeristisch Overstappunt Weesp -
Fort Uitermeer 

Uw vertrekpunt voor een prachtige route 

Toeristisch Overstappunt (TOP) Weesp vormt een uitstekende uitvalsbasis voor een stevige wandeling of fietstocht door het noordwestelijke deel van de regio Gooi & Vecht. Waterrijk, landelijk en met uiterst sfeervolle eet- en drinkgelegenheden direct in de buurt.

Vanaf deze TOP kunt u op korte afstand o.a. het Naardermeer ontdekken en de vestingstad Weesp bezoeken en uiteraard Fort Uitermeer zelf ontdekken. Het fort is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Het fort kent een lange geschiedenis, die terug gaat naar het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Al voor 1589 moet hier een schans hebben gelegen met de naam Uitermeer. Later kwam er een aarden fort en nog later het bomvrije torenfort. 

Mobiele TOP website

Alle toeristische bezienswaardigheden, horeca, audiotour en routes die bij deze TOP behoren zijn opgenomen in een minisite. Deze minisite vindt u via deze link.

TOP adres

Uitermeer 5, Weesp

GPS coördinaten

52 17.591, 5 04.942

Routebeschrijving vanaf dichtstbij gelegen snelwegen

Vanuit richting Amersfoort, vanaf A1 afrit 7 Bussum, richting Weesp (N236). Op gegeven moment (ook aanduiding middels bord) naar rechts (’s-Gravelandseweg) en vrij vlot weer naar links voor Fort Uitermeer. Gratis parkeren.

Vanuit richting A’dam, vanaf A9 (richting Almere/Amersfoort) afrit 1 Gaasperplas (S113), einde afrit naar links en op T-splitsing naar rechts richting Weesp. Voorbij plaats Weesp, na brug/water (ook aanduiding middels bord) naar links (’s-Gravelandseweg) en weer naar links voor Fort Uitermeer. Gratis parkeren.

Parkeermogelijkheden

Parkeerplaatsen zijn ruimschoots aanwezig op het geasfalteerde parkeerterrein bij de ingang van Fort Uitermeer. Parkeren is er gratis. U vindt hier ook de TOP informatiezuil.

TOP per Openbaar Vervoer

Connexxion buslijn 106 gaat richting Nederhorst de Berg. Uitstappunt: halte Rundervreugd, Weesp. Daarna is  het 11 minuten lopen of kunt u een regiotaxi nemen. 

Oplaadpunten

Er zijn 2 oplaadpunten voor elektrische fietsen rechts naast de ingang van restaurant Uit & Meer dat zich op het fortterrein bevindt.


Bezienswaardigheden in de nabije omgeving

Fort Uitermeer

Fort Uitermeer is een belevenis op zich. Het terrein met tal van gebouwen en waterwerken is gelegen op een strategische plek aan de Vecht. Het fort maakte onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Op het fortterrein is de ruïne van het Torenfort te vinden (niet toegankelijk) en talrijke paden voeren u over het terrein. Er is een historische multimediatour uitgezet van 1,5 km., eenvoudig en gratis te volgen via uw eigen Smartphone. De tour voert u naar alle bezienswaardigheden op en rondom Fort Uitermeer en is een absolute aanrader. Via de mobiele TOP website komt u eenvoudig bij de audiotour app.

Vestingstad Weesp

Het is de moeite waard om vanaf TOP Uitermeer de mooie wandel- of fietstocht naar Weesp te maken (3,8 km.). Volg vanaf fietsknooppunt 47 de mooie route langs de Vecht naar KP 45 en 44. Dit prachtig bewaarde vestingstadje, gelegen aan de Vecht, biedt een rijkdom aan bezienswaardigheden, gezellige winkeltjes, een theetuin en restaurants met heerlijke terrasjes aan het water. Ook is hier, in het stadhuis, het Weesper museum met haar hoogwaardige Weesper porselein te vinden. De Vesting Weesp behoorde ooit tot de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De defensieve functie van de vesting was het uitbrengen van vuur op de Vechtkades, de afgrendeling van de weg Naarden-Muiden en het flankeren van Fort Uitermeer. Nu is de vesting een beschermd stadsgezicht en herbergt meer dan 200 Rijksmonumenten.

Het Naardermeer

Direct naast TOP Fort Uitermeer is het Naardermeer gelegen. Het Naardermeer is een internationaal beschermd natuurlijk meer, omringd door moerasbos en weilanden met ondiepe plassen. Dit natuurgebied van Natuurmonumenten is biedt ruimte aan veel planten en talloze zeldzame amfibieën, zoogdieren en vogels.

Horeca in de nabije omgeving

Restaurant Uit&Meer, Uitermeer 5, Weesp. Gelegen op het terrein van Fort Uitermeer, met een heerlijk terras, pal aan de Vecht en uitzicht op het Torenfort.

Diverse horecagelegenheden zijn daarnaast te vinden in het mooie vestingstadje Weesp op 3,8 km. wandel- of fietsafstand.

Wie de Naardermeerroute vanaf deze TOP wandelt, komt halverwege de route Gasterij Stadzigt van Natuurmonumenten tegen, met horecagelegenheid en mooi terras.

Overnachten

Overnachten kan in de buurt in Hotel Hart van Weesp en meerdere B&Bs in Weesp.

Wandelroutes

Het natuurgebied dat Fort Uitermeer omringt, nodigt zondermeer uit tot een heerlijke wandeling.

Twee flinke bewegwijzerde wandelingen staan tot uw beschikking: rondje Naardermeer (19 km) en de Aetsveldroute (12 km). De wandelroutes vindt u kort beschreven, met exact startpunt, horeca onderweg en - indien beschikbaar - een link naar de route digitaal in kaart terug in de mobiele TOP website (zie hiervoor).

Fietsroutes

Vanaf TOP Fort Uitermeer staan één bewegwijzerde route en zes routes via fietsknooppunten, variërend van 21 tot 34 km, tot uw beschikking: de Plassenroute, de ’s-Gravelandse buitenplaatsen en Naardermeer route,  De Fortenlandroute (en verkorte versie hiervan), de Vestingroute, de Vechtroute, de Naardermeer route en de Muidenroute. De routes zijn allen uitgebreid beschreven en digitaal op kaart te vinden in de mobiele TOP site (zie hiervoor).

Fietsverhuur

Op het NS station van Weesp kunt ueen fiets hurenbij de bewaakte fietsenstalling. Daarnaast staan er OV-fietskluizen. Om een OV-fiets te kunnen huren, heeft u een OV-fietsabonnement nodig.

Sloepenroutes

TOP Weesp - Fort Uitermeer is gelegen aan de rivier de Vecht en aangesloten op het Sloepennetwerk Gooi & Vecht. Via de genummerde knooppuntborden, routeborden en informatiepanelen kunt u de mooiste vaarroutes eenvoudig plannen. Vanaf deze TOP vertrekt bijvoorbeeld de Sloepenroute Vecht Noord en Naarden via knooppunten.  

Kanoroutes

Kanoën in de regio Gooi en Vecht betekent varen door een zeer afwisselend landschap. Al varende langs imposante forten en schilderachtige buitenplaatsen waant u zich in vroeger tijden. Vanaf deze TOP kunt u 2 kanoroutes varen: de Fortenlandroute (22 km – 7 uur) en de Nieuwe Hollandse Waterlinie route (32 km enkele reis). Deze routes vindt u digitaal op kaart via de mobiele TOP website (zie hierboven).

Kanosteigers bij Fort Uitermeer

Bij de sluis zijn aan beide kanten goede kanosteigers, maar hier mag je geen auto parkeren (alleen op- en afladen).

Audiotours

Maak van uw bezoek aan Gooi & Vecht een multimediale beleving. Download de gratis Gooi & Vecht Tour app in de playstore voor Android of iOs voor smartphones. Talrijke wetenswaardige en bijzondere verhalen passeren al wandelend, fietsend of varend de revue. In de Gooi & Vecht audiotour app staan maar liefst vier tours die vanaf Fort Uitermeer te beleven zijn:

- De Historische wandeltour Fort Uitermeer (1,5 km) 
- De Historische wandeltour Vestingstad Weesp 
- De Fortenland fietstour (48 km) of de verkorte versie hiervan (26 km) - Ook in het Engels beschikbaar
- De Vecht Noord en Naarden sloepentour (4 uur) 

Deze audiotours zijn gratis te downloaden als onderdeel van de Gooi & Vecht Tour app, waar u ook de routes kunt volgen.