TOP Kortenhoef - Ottenhome

Uw vertrekpunt in Kortenhoef voor prachtige routes

Algemene informatie

Toeristisch Overstappunt (TOP) Jachthaven Ottenhome is gelegen in Kortenhoef, onderdeel van de gemeente Wijdemeren. Het is hier waar u de Wijde Blik en de Kortenhoefse plassen vindt als onderdeel van het Loosdrechtse plassengebied. Een gebied dat absoluut behoort tot de mooiste vaargebieden van ons land. Het waterrijke gebied, biedt ideale mogelijkheden voor recreatie. Het vis- en zwemwater is er schoon en men vindt er uitzonderlijke flora en fauna, waaronder een uniek vogelbestand waaronder ijsvogels, purperreigers en visarenden. Langs de dijken rondom de plassen en de nabij gelegen schitterende Vecht vindt u authentieke boerderijen, forten, kastelen en tal van andere prachtige monumentale landhuizen.

Sloepvaren op de Wijde Blik en Vecht, kanoën op de Kortenhoefse plassen, e-solex toeren en terrasjes pakken langs de unieke Vecht, natuurrijk wandelen en werkelijk prachtig fietsen langs waterrijke vergezichten. Alles is mogelijk vanaf dit Toeristisch Overstappunt. Vissers kunnen er bovendien hun hengel uitwerpen op de daarvoor bestemde vislocaties. Leef u uit en verken de verborgen plekjes op en rondom de plassen.

 

TOP Adres

Jachthaven Ottenhome, Zuwe 20, Kortenhoef, tel: 035-5823331, website Jachthaven Ottenhome

Openingstijden: van november tot half maart uitsluitend op zondagen geopend, van half maart tot eind oktober dagelijks van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat.

 

GPS coördinaten

52 13.548, 5 05.032

 

Routebeschrijving vanaf dichtstbij gelegen snelweg

Vanaf A2 afrit 4 Vinkeveen richting Hilversum – na afrit naar links de Provinciale weg (N201) richting Hilversum. Na ongeveer 7 Km naar rechts richting Ottenhome (aangegeven met bruin bord). U kunt op het parkeerterrein van Ottenhome gratis parkeren. Geen parkeerplaats meer? U kunt ook aan beide zijden van de Zuwe, de weg waaraan Ottenhome is gelegen, tot aan Moleneind eveneens gratis parkeren.
 

Parkeermogelijkheden 

Aantal parkeerplaatsen op het parkeerterrein van Ottenhome: 100, ondergrond: grind. Geen aparte mindervalide parkeerplaatsen. Daarnaast 200 parkeerplaatsen aan weerszijden van de Zuwe tot aan Moleneind. 

TOP per openbaar vervoer 

Vanaf station Hilversum of Weesp met buslijn 206. Let op: alleen in ochtend en avond! Taxi Kortenhoef (max. 4 pers. per rit): tel. 035-6565696. Prijsindicatie € 22,- per rit van of naar station Hilversum en € 40,- per rit van of naar station Weesp.

 

Oplaadpunt(en)

Bij Ottenhome: meerdere oplaadpunten voor E-fietsen aanwezig. Bij Jachthaven Kortenhoef zijn ook enkele oplaadpunten voor E-fietsen voorhanden (mits niet in gebruik voor de verhuur). Download de gratis app oplaadpunten voor meer oplaadpunten onderweg of kijk op www.vvvgooivecht.nl voor een compleet overzicht van E-oplaadpunten in de regio.

 

Bezienswaardigheden en activiteiten in de nabije omgeving

 
Sloepvaren, zeilen, kanoën en suppen 

Op de Wijde Blik kunt u heerlijk zeilen en sloep- of kanovaren. Een kleiner sloeprondje, met veel zwem- en zonmogelijkheden onderweg, maakt u op de Wijde Blik zelf. U kunt ook vanuit hier vertrekken voor een grote sloepenronde en o.a. de Vecht aandoen. De Kortenhoefse plassen zijn uitermate geschikt voor kanoën en suppen. Er is o.a. een bewegwijzerde kanoroute uitgezet.

Boot of watersportattributen huren

Bij Ottenhome kunt u een sloep, zeilboot, kano of sup (stand up paddle) huren. Ook kunt u er een terrasvlot met BBQ huren om mee uit te varen.  Adres: Ottenhome, Zuwe 20, Kortenhoef.

Vlakbij Ottenhome gelegen kunt u bij Jachthaven Kortenhoef ook kano’s, sloepen, motor-, zeil- en roeiboten huren. Adres: Jachthaven Kortenhoef, Moleneind 2A, Kortenhoef. T. 035 656 1871/ M. 06- 13 628 119. www.jachthavenkortenhoef.nl

Vanaf beide verhuurpunten kunt u zowel de Wijde Blik als de Kortenhoefse Plassen bereiken.

Omgevingskaart

Omgevingskaart van TOP Kortenhoef - Ottenhome voor de doorsteekroutes: http://goo.gl/maps/rfQV2

 

(E-)fietsen en E-solexen

Bij TOP Kortenhoef – Ottenhome kunt u een fiets of e-fiets huren voor een prachtige fietsronde. Jachthaven Kortenhoef biedt u ook e-solexen aan voor een leuke route ‘anders’.

Zwemmen en zonnen

Direct naast TOP Ottenhome is een nieuw strand aangelegd – Strand De Zuwe. U kunt er heerlijk zonnen en zwemmen in schoon water. Wie met een boot de Wijde Blik op gaat komt onderweg tal van eilandjes tegen waar kan worden aangelegd en waar men een duik in het water kan nemen. U kunt zelf op een stoeltje op een zandbank gaan zonnen! Wilt u alle strandjes onderweg tegenkomen? Vaar dan het rondje Wijde Blik.

Het oude dorp Kortenhoef 

Het oude dorp van Kortenhoef is gelegen aan de Kortenhoefsedijk in een bosrijke omgeving. Kortenhoef is bekend vanwege haar plassengebied, de Kortenhoefse Plassen, die ontstonden door veenafgravingen. Eind negentiende eeuw werd het dorp ontdekt door de schilders van de Haagse School en de schrijver Nescio schreef vaak over het dorp en haar omgeving. Bijzonder is het Hervormde kerkje van Kortenhoef uit de 14e eeuw. Het oude dorp, op redelijke loopafstand van de TOP gelegen, is een bezoek zeker waard. Volg daarvoor gedeeltelijk de Oppad Kromme Rade wandelroute van 11 km.

De Vecht en Vechtdorp Vreeland 

Vanaf TOP Kortenhoef is het goed mogelijk een bezoek te brengen aan de zuidelijke Heren Vecht. Hier vindt u tal van schitterende buitenplaatsen uit de Gouden Eeuw. De Vecht wordt niet voor niets wel de mooiste rivier van Nederland genoemd. Het dichtstbij gelegen Vechtdorp is Vreeland. Hier is o.a. ster restaurant de Nederlanden te vinden, met heerlijk terras aan de Vecht. Ook andere gezellige en goedkopere! horecagelegenheden komt u hier tegen evenals een drietal molens. 

Fort Kijkuit 

Het Fort Kijkuit (Gabriëlweg 6, Kortenhoef) is een verdedigingswerk gebouwd in de negentiende eeuw, als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Fort Kijkuit is zichtbaar vanaf de openbare weg en vanaf het water. Het fort alleen geopend op Open Monumentendag.

Schaatsen in de winter 

De Kortenhoefse plassen lenen zich in de winter uitstekend voor mooie schaatstochten. U kunt vertrekken direct vanaf TOP Ottenhome (de N201 oversteken). Een goed vertrekpunt vormt ook de kano inlaadplaats bij Moleneind (vanaf de N201 voorbij Ottenhome bij de stoplichten rechtsaf slaan). Ook in het dorp Kortenhoef zelf kan bij de IJsclub het ijs op gegaan worden.

 

Horeca in de nabije omgeving

 

Restaurant Ottenhome, Zuwe 20, Kortenhoef. Met terras met uitzicht over de Wijde Blik. www.ottenhome.nl

Restaurant De Sloep, Moleneind 5, Kortenhoef (bij jachthaven Kortenhoef gelegen), geopend vanaf 17:30 en op zondag vanaf 12:00 uur. Maandags gesloten. 035-5250087. www.desloep.com

Restaurant de Nederlanden, Duinkerken 3, Vreeland. Eten in een Michelin sterrenrestaurant, met terras aan de Vecht. www.nederlanden.nl

Restaurant Noord-Brabant, Breedstraat 8, Vreeland. Pannenkoekenrestaurant met meer dan 100 soorten pannenkoeken in voormalig koetshuis met terras. www.pannenkoekennoordbrabant.nl

Lokaal Zuid, Lindengracht 25, Vreeland. Sfeervol restaurant met terras. www.lokaalzuid.nl

Brasserie Geesje, Kortenhoefsedijk 157, Kortenhoef. www.brasseriegeesje.nl

 

Mooi overnachten nabij TOP Kortenhoef – Ottenhome

Gastenverblijf Ktoef, Moleneind 2, Kortenhoef. www.ktoef.nl 

Restaurant Hotel de Nederlanden, Vreeland. www.nederlanden.nl

 

Wandelroute

Vanaf TOP Ottenhome kunt u de Oppad - Kromme Rade route van 11 km volgen. Hierna vindt u deze wandelroute kort beschreven, met exact startpunt, horeca onderweg en de route digitaal in kaart.

Oppad Kromme Rade 11 km

Startpunt: De kruising Moleneind / Vreelandse weg in Kortenhoef.

Korte uitleg route: een wandeling van 11 Km door de laagvenen van het Vechtplassengebied gelegen rondom Kortenhoef. U loopt gedeeltelijk tussen de Loosdrechtse en de Kortenhoefse plassen door en langs trilveengebieden. U kunt hier allerlei zeldzame vogels tegenkomen zoals ijsvogel, purperreiger en visarend. Ook een ontmoeting met reeën en vossen behoort tot de mogelijkheden. Deze paden werden vroeger gebruikt om bij de kerk te komen. Waterdichte schoenen worden aangeraden voor deze wandeling! 

Horeca onderweg: Brasserie Geesje, Kortenhoefsedijk 157, Kortenhoef. 

Route digitaal: Wandelroute Oppad Kromme rade digitaal

Route mobiel digitaal: http://m.routeyou.com/route/products/818745/wandelroute-oppad-kromme-rade-wandelroute-11-km.nl

 

Fietsroutes

  

Routes langs fietsknooppunten 

Drie routes langs fietsknooppunten staan vanaf TOP Ottenhome tot uw beschikking: de Vechtplassenroute (30 km), de Plassenroute ’s-Graveland (32 km) en de Loosdrechtse Plassenroute (42 km). Deze vertrekken allen vanaf het dichtbij gelegen fietsknooppunt 6.

Naar fietsknooppunt (KP) 6 vanaf TOP Ottenhome: 

ga vanaf de parkeerplaats van Ottenhome rechtsaf richting de stoplichten aan het Moleneind. Op de T-splitsing bij Moleneind komt u knooppunt 6 tegen aan de linkerzijde van de weg. De verwijsborden naar knooppunten 3, 9 en 5 vindt u pal naast knooppunt 6.

ANWB bewegwijzerde fietsroutes 

Vanaf dit knooppunt kunt u ook een ANWB bewegwijzerde fietsroute volgen: de Vechtvallei Plassenroute (41 km).

Hieronder vindt u alle fietsroutes kort beschreven, met exact startpunt, horeca onderweg en, indien beschikbaar, de route digitaal in kaart.

Vechtplassenroute (30 km)

Startpunt: KP 6

Markering via de fietsknooppunten: 6, 9, 8, 38, 39, 40, 41, 1, 2, 3, 4, 5, 6. 

Korte uitleg route: u fietst tussen de Ankeveense Plassen en de Kortenhoefse Plassen door, langs weilanden en door natuurgebieden met moerasbos en rietkragen. Monumentale landgoederen langs de Vecht prikkelen uw fantasie over hoe het leven was in de Gouden Eeuw. Ook het dorpje Vreeland spreekt tot de verbeelding met zijn karakteristieke molen, het theehuisje, de ophaalbrug en de plezierboten op de Vecht. 

Tussen knooppunt 5 en 4 fietst u dwars door het water over de Lambertskade. Rechts ziet u de ’Weide Blik’. Deze plas is ontstaan door zandwinning. Links ziet u de door turfwinning ontstane Loenderveensche Plas. Bij knooppunt 3 komt u langs Fort Kijkuit. Dit fort diende ter afsluiting van de Kortenhoefse Zuwe van het ernaast gelegen kanaal. Nu heeft het een ecologische functie. Het fort is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tussen knooppunt 42 en 46 komt u langs Fort Hinderdam. Dit fort ligt op een eiland in de Vecht. De ruïne is flink overwoekerd. Het fort is onderdeel van de Stelling van Amsterdam, een oude verdedigingskring rondom de hoofdstad.

Plaatsen die worden aangedaan: ’s Graveland, Nigtevecht, Nederhorst den Berg, Vreeland en Loosdrecht.

Horeca onderweg:
Restaurant De Nieuwe Zuwe, Zuwe 20, Kortenhoef, tel. 035-656 3363.
Eetcafé Het wapen van Nigtevecht, Dorpsstraat 110, Nigtevecht, tel. 0294-251344.
Pannenkoekenrestaurant Noord-Brabant, Breedstraat 8, Vreeland, tel. 0294-231 517.

Route digitaal: Fietsroute Vechtplassen digitaal

Route digitaal mobiel: http://m.routeyou.com/route/view/386491.nl

Plassenroute ’s-Graveland (32 km)

Startpunt: KP 6 - zie inleiding Fietsroutes 

Markering via de fietsknooppunten: 6, 5, 4, 3, 2, 1, 41, 42, 46, 40, 39, 38, 8, 9, 6.

 Korte uitleg route: de route voert u langs de Vecht en de Ankeveense Plassen. Dit laagveengebied met plassen, grasland en moerasbos is onderdeel van de Vechtplassen. De plassen zijn ontstaan door turfwinning. U vervolgt uw route richting ‘s Graveland. Dit dorp staat bekend om de prachtige landgoederen en buitenplaatsen die vanaf de zeventiende eeuw gebouwd werden door rijke Amsterdammers. Beroemde voorbeelden hiervan zijn Trompenburgh en Schaepenburgh. De ’s Gravelandse Vaart, waaraan de meeste huizen staan, was vroeger een belangrijke verbindingsroute tussen Amsterdam en Hilversum. Via Kortenhoef komt u langs Fort Kijkuit, een vestingwerk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, gebouwd in 1880. Via de Vecht en de Spiegelplas komt u weer terug bij uw startpunt in Weesp.

Plaatsen die worden aangedaan: Weesp, ’s Graveland, Kortenhoef.

Horeca onderweg:
Wapen van Amsterdam in ’s Graveland en het Rechthuis in Kortenhoef. 

Route digitaal: Plassenroute 's Graveland digitaal

Route digitaal mobiel: http://m.routeyou.com/route/view/384540.nl

 

Loosdrechtse Plassenroute (42 km)

Startpunt: KP 6 - zie inleiding Fietsroutes

Markering via de fietsknooppunten: 6, 5, 7, 25, 2, 84, 27, 28, 30, 31, 55, 54, 50, 36, 10, 8, 9, 6.

Korte uitleg route: deze fietsroute rondom de Loosdrechts Plassen geeft u een fantastisch uitzicht op alles wat daar gebeurt. Dit gebied is namelijk uitermate geschikt voor de watersport: zeilen, roeien, kanoën, waterskiën en snelle motorbootvaart is allemaal mogelijk.

Plaatsen die worden aangedaan: Loosdrecht, Loenen aan de Vecht, Nieuwersluis, Breukelen, Hilversum, Kortenhoef.

Horeca onderweg:

Diverse Horeca aan de Oud Loosdrechtsedijk,
Restaurant De Eend met terras, Horndijk 23 in Kortehoef,
Restaurant De Sloep met terras aan de kade/ bij
Jachthaven Kortenhoef, Moleneind 2a. Kortenhoef en Ottenhome met groot terras, Zuwe 20 in Kortenhoef

Route digitaal: Loosdrechtse Plassen fietsroute digitaal

Route digitaal mobiel: http://m.routeyou.com/route/view/732184.nl

 

Vechtvallei Plassenroute (41 km)

De route is een fietsronde van 41 km, volledig bewegwijzerd door de ANWB. Bijzonder aan deze route zijn de agrarische bedrijven die aan of vlakbij de route liggen. Neem eens een kijkje op een boerderij, geniet van een heerlijke boerenlunch of ga boerengolfen!

De route voert door Weesp, Nederhorst den Berg, Ankeveen,'s Graveland, Spanderswoud, Kortenhoef, Vreeland, langs de Vecht naar Nigtevecht en door de Aetsveldse polder.

 

Sloepenroutes

U kunt vanaf TOP Ottenhome en Jachthaven Kortenhoef twee sloepenroutes volgen: een kleine sloepenroute over de Wijde Blik van 6 km (1 uur varen) of een grotere sloepenronde waarbij u ook de prachtige zuidelijke Heren Vecht en de Loosdrechtse plassen bevaart van 20 km (ongeveer 4 uur varen). Hierna zijn beide routes kort beschreven en digitaal op kaart te volgen. De routes zijn niet bewegwijzerd. Bij TOP Ottenhome en alle overige sloepenverhuurders in de regio Gooi & Vecht is de route ook in print verkrijgbaar.

Sloepenrondje Wijde Blik langs eilanden (6 km) 

Korte uitleg route: deze route volgt een ronde over de gehele Wijde Blik. De route voert u langs kleine eilandjes waar u naar wens een tijdje kunt aanleggen, indrukwekkende villa’s aan het water, een mooie oude theekoepel en prachtige natuur. 

Route digitaal: Vaarrondje Wijdeblik langs eilandjes digitaal

Route digitaal mobiel: http://m.routeyou.com/route/view/820445.nl

 

Sloepenroute De Wijde Blik en de Vecht Zuid (20 km) 

Korte uitleg route: rondje Wijde Blik - Hemeltje - Vecht - Mijndensesluis – Raaisluis. Deze route voert door een afwisselend gebied vol prachtige natuur, fraaie buitenplaatsen, gezellige terrasjes en historische dorpjes. U vaart door de wijdse stilte van De Wijde Blick, over het Hilversums kanaal met bijzondere natuurgebieden erlangs en via de pittoreske plaatsjes Vreeland en Loenen naar de Loosdrechtse Plassen, de ‘Watertuin van Nederland’. Deze route voert u langs de leukste plekjes en toont waar u kunt aanleggen, iets kunt drinken of iets bijzonders kunt bekijken.

Plaatsen die worden aangedaan: Loosdrecht, Vreeland, Loenen aan de Vecht

Route digitaal: Sloepenronde Wijde Blik en zuidelijke Vecht digitaal

Route digitaal mobiel: http://m.routeyou.com/route/view/617958.nl 

 

Kanoroutes (ook voor sup en roeiboot)

Kanoroute Kortenhoefse plassen (10 km)

Vanaf TOP Ottenhome en Jachthaven Kortenhoef kunt u deze prachtige bewegwijzerde kanoroute volgen. U ontdekt de Kortenhoefse plassen in alle stilte vanaf het water. De Kortenhoefse plassen zijn alleen toegankelijk voor kano's, sups (stand up paddling) en roeiboten.

Route digitaal: Kortenhoefse plassen kanoroute digitaal

Route digitaal mobiel: http://m.routeyou.com/route/view/401702.nl

Rondje Wijde Blik (6 km)

Naast deze route is ook het Rondje Wijde Blik langs eilanden prima geschikt om vanaf TOP Ottenhome per kano af te leggen. Zie daarvoor verder onder ‘Sloepenroutes’. 

 

Skateroutes

Skateroute Wijdemerentocht (32 km)

Startpunt: Fietsknooppunt (KP) 6

Korte uitleg route: een mooie tocht die een goed beeld geeft van de prachtige plassen die dit gebied rijk is. De route voert langs een aantal sfeervolle dorpen. Als er een flinke wind staat, is het op de open stukken soms hard werken om vooruit te komen!

Plaatsen die worden aangedaan: Ankeveen, Vreeland, Loenen aan de Vecht en Loosdrecht. Horeca onderweg: Restaurant Lekr in Ankeveen, tal van Horecagelegenheden in Loenen aan de Vecht, Restaurant het Drechthuis en Eetcafé de Eend in Loosdrecht.

Route digitaal: Skateroute Wijdemerentocht digitaal

Route digitaal mobiel: http://m.routeyou.com/route/view/392930.nl

Link naar omgevingskaart http://goo.gl/maps/rfQV2

 

Mobiele TOP website

Alle toeristische bezienswaardigheden, horeca en routes die bij deze TOP horen, zijn opgenomen in een mobiele website. Surf naar http://qr.gooivecht.nl/site/1473