TOP Maarsseveense Plassen

Uw startpunt in Maarsseveense Plassen

 
Het ideale startpunt voor je bezoek aan de Vechtstreek. Bij dit Toeristische Overstappunt (TOP) beginnen verschillende mooie fiets- en wandelroutes door een ongekend afwisselende regio met rijke historie en prachtig natuurschoon.

Algemene informatie

De gemeente Stichtse Vecht, ontstaan uit een fusie van de gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen is een groene gemeente met een rijke historie. De gemeente wordt doorsneden door de Vecht, een van de meest idyllische rivieren van Nederland, beroemd om haar vele 17e- en 18e-eeuwse buitenplaatsen. Niet voor niets wordt Stichtse Vecht ook wel “het buiten van de Randstad” genoemd. De omgeving biedt een overvloed aan cultuur, historie, groen, gezellige horeca en bijzondere overnachtingsmogelijkheden.

Omgeving 

De Maarsseveense Plassen is een recreatiegebied in Maarsseveen. De plassen liggen tussen Utrecht en Maarssen en zijn rond 1960 ontstaan als gevolg van zandwinning voor woningbouw van de Utrechtse wijk Overvecht. Vandaag de dag kun je hier heerlijk recreëren in of rondom de plassen.

Recreatie 

Vanuit de TOP Maarsseveense Plassen kun je wandelen, fietsen of skeeleren en vervolgens een duik nemen in het zeer ruim opgezette Strandbad. Vist, kanoot of duik je liever? Dat kan ook in het Strandbad! Openingstijden en tarieven vind je op recreatiemiddennederland.nl 

Wist je dat er in het zeer schone en op sommige stukken wel 30 meter diepe water een onderwaterhuis ligt?
Voor meer informatie over gastduiken kijk je bijvoorbeeld op duikteamgejo.nl, duikteamnautilus of lakediving.nl.

Aan de overzijde van de Maarsseveense Plassen ligt de tweede ingang van het Strandbad. Tevens bevindt zich aan deze zijde direct aan de Maarsseveense Plassen de prachtige Spa Wellness/Spa Sereen. Je kunt hier na een wandel- of fietstocht heerlijk relaxen.

Wat je ook kiest, je zult je goed vermaken in en rondom de Maarsseveense Plassen!

Het Noorderpark met de oostelijke Vechtplassen is een bijzonder gebied. Het gebied bestaat uit een reeks van laagveengebieden tussen de Vecht en de oostrand van de Utrechtse Heuvelrug. De combinatie van rivierinvloeden en invloeden van het watersysteem van de zandgronden heeft gezorgd voor een gevarieerde moerasnatuur. Het is een van de weinige plekken waar je de geschiedenis van De Nieuwe Hollandse Waterlinie goed kan beleven. Het is een recreatiegebied met veel verschillende recreatiemogelijkheden: van fietsen, wandelen, BMX-en tot vissen naar forellen, van wandelen met de hond tot klauteren in een speelbos.

https://www.noorderparkruigenhoek.nl/     -      http://www.anvnoorderpark.nl/Natuur_en_landschap/landschap_natuur_recreatie.html

TOP adres

Herenweg 53, 3602 AN Maarssen

Let op! Navigatiesystemen sturen je na afrit N230 Maarsseveen/Maarsseveense Plassen linksaf de Herenweg op, je moet echter de kruising oversteken om zo direct het parkeerterrein van recreatiecentrum Maarsseveense Plassen op te rijden.

GPS coordinaten

N52,14209 E5,07911

Routebeschrijving

Plan je route via Google Maps.

Vanuit Amsterdam:
Volg A2 richting Utrecht, vervolgens neem afslag Utrecht-Noord/Maarssen. Aan het eind van deze afslag ga links over het viaduct, na een paar kilometer volgt de afslag De Maarsseveense Plassen. Afslag volgen tot aan het kruispunt, kruispunt oversteken en zo rij je de parkeerplaats op van recreatiecentrum de Maarsseveense Plassen.

Vanuit Hilversum:
Vanaf de A27 neem je afslag N230 Utrecht-Noord/Maarssen. Je neemt op de “Zuilense ring” afslag de Maarsseveense Plassen. Aan het eind van de afslag ga je rechtsaf en kom je bij een kruispunt. Steek het kruispunt over en zo rij je de parkeerplaats op van recreatiecentrum de Maarsseveense Plassen.

Vanuit Den Bosch-Rotterdam-Den Haag:
Vanaf de A2 richting Amsterdam hou je na knooppunt Everdingen afslag 6/7 aan en volg je Utrecht Noord /Maarssen. Volg Maarssen en neem afslag 6. Bovenaan de afslag ga je rechtsaf en na een paar kilometer neem je de derde afslag Maarsseveense Plassen. Afslag volgen tot aan het kruispunt, kruispunt oversteken en zo rij je de parkeerplaats op van recreatiecentrum de Maarsseveense Plassen.

Parkeermogelijkheden

Het parkeerterrein van de Maarsseveense Plassen telt 2500 geasfalteerde parkeerplaatsen. 

Openbaar vervoer

Je kunt je reis per openbaar vervoer plannen via 9292

Vanaf station Utrecht Centraal:
- Je neemt bus 6 richting Overvecht, je stapt over op bus 35 bij halte Zamenhofdreef, je eindhalte is Maarsseveense Plassen.
- Of je neemt stadsbus 1 richting Overvecht, daar stap je over op bus 35, je eindhalte is Maarsseveense Plassen.

Vanaf station Maarssen:
Je neemt bus 34 of 36 om vervolgens over te stappen op bus 35 bij halte Dr. Plesmanlaan. Je eindhalte is Maarsseveense Plassen.

Dichtstbijzijnde fietsverhuur

Buitenplaats Geesberge
Zandpad 23, 3601 NA, Maarssen
www.geesberge.nl

Netjes Verhuur
Herenweg 8A , 3602 AP, Maarssen
www.netjesverhuur.nl

Oplaadpunten elektrische fiets

VVV informatiepunt Loenen aan de Vecht
Rijksstraatweg 121, 3632 AB Loenen aan de Vecht
www.deheereninloenen.nl

Bistro Belle
Dorpsstraat 12, 3611 AE Oud-Zuilen
www.bistrobelle.nl

Lokaal Zuid
Lindengracht 25, 3633 AS Vreeland
www.lokaalzuid.nl

De Veenhoeve
Herenweg 37, 3625 AB Breukelen

Cafetaria de Brink
Kerkbrink 29, 3621 AN Breukelen

Horeca vlakbij de TOP

Direct naast de ingang van het strandbad vind je een snackbar. Voor de stevigere trek bezoek je de ernaast gelegen Pannekoekenbakker. In de zomer geniet je daar niet alleen van o.a. een heerlijke pannenkoek maar ook van een prachtig uitzicht vanaf het terras over de Maarsseveense Plassen.

Horeca langs de routes

- Geesberge Restaurant, Zandpad 23 3601 NA Maarssen www.geesberge.nl
- Bistro Belle, Dorpstraat 12, 3611 AE Oud- Zuilen www.bistrobelle.nl
- Lokaal Zuid, Lindengracht 25, 3633 AS Vreeland www.lokaalzuid.nl

Logeren

- B&B Geesberge, Zandpad 23, 3601 NA Maarssen, www.geesberge.nl
Gelegen in een Rijksmonument aan de Vecht logeer je in een van de 7 schitterende kamers met uitzicht over de Vecht.

- Logement aan de Vecht in Breukelen, Straatweg 30, 3621 BN Breukelen, www.logementaandevecht.nl
Zes bijzondere tweepersoonskamers en een compleet ingericht appartement, ingericht in een luxe Engelse antieke stijl.

- Logement Swaenenvecht, Dorpsstraat 16A, 3611 AE Oud Zuilen, www.swaenenvecht.nl 
Deze B&B, met 7 kamers in historisch decor, is gevestigd in een gebouw uit 1678 en heeft een ruim tuinterras aan de rivier de Vecht. 

- Vrederust Logies, Oude Aa 25, 3621 LA Breukelen, www.boerderijvredelust.com
3 sfeervol ingerichte appartementen naast een 160 jaar oude karakteristieke boerderij.

- Camping Doornenbal Nieuwersluis, Zandpad 22, 3631 NL Nieuwersluis, www.camping-doornenbal.nl
Een boerencamping, een oase van rust midden in de natuur van de Vecht en Plassen. Tent en camperplaatsen.

- Camping langs de Akker, Maarsseveensevaart 90 A, 3601 CG Maarssen, www.vakantiehuisjeutrecht.nl
Een boomgaardcamping net buiten Maarssen met een trekkersveld voor 15 tenten.

 

Tips in de omgeving

De Buitenplaatsen

De Vechtstreek is vooral beroemd om zijn buitenplaatsen, deze monumentale zomerhuizen werden in de 17de en 18de eeuw gebouwd door fortuinlijke kooplieden. Je kunt een aantal buitenplaatsen van buiten en van binnen bewonderen. Kijk voor meer informatie op www.utrechtsebuitenplaatsen.nl 

Tuinen van buitenplaatsen: 

- Buitenplaats Doornburgh, Diependaalsedijk 17, 3601 GH Maarssen.

- Park Vechtenstein, Vechtensteinlaan, 3601 CK Maarssen.

- Gunterstein, het achterste deel van het park is toegankelijk.

- Nijenrode, Straatweg 25, Breukelen (enkel te bezoeken via georganiseerde rondleidingen)

 

Kasteel - Fort - Museum - Park 

Slot Zuylen

Tournooiveld 1, 3611 AS Oud Zuilen
Kasteelmuseum aan de Vecht. Hier groeide de bekende 18e eeuwse schrijfster Belle van Zuylen op. Nergens ervaar je het leven op een buitenplaats zo levendig als hier, tussen het prachtige antiek en schilderijen. Ook het kasteelpark en de rest van het dorpje zijn een bezoek waard.

Huize Goudestein
Diependaalsedijk 19, 3601 GH Maarssen
Voor de rondleiding die een paar keer per jaar gegeven wordt kun je je inschrijven via www.vechtstreekmuseum.nl

Het Vechtstreekmuseum

Diependaalsedijk 19b,3601 GH Maarssen
Een klein cultuurhistorisch museum gevestigd in voormalig huize Silversteyn, het koetshuis van Goudestein. De vaste collectie laat de geschiedenis van Maarssen, de Vecht en de prachtige buitenplaatsen zien, daarnaast zijn er wisselende tentoontstellingen betreffende de Vechtstreek. 

Museum Vredegoed

Heuvellaan 7, Tienhoven/Oud Maarsseveen
Streekmuseum Vredegoed is een museum over het leven op het platteland vanaf begin 20e eeuw.

Molens
De Buitenwegse en Westbroekse Molens iets buiten het dorp Oud-Zuilen, de kleinste en de grootste molen van de provincie Utrecht, staan gebroederlijk naast elkaar. Zij malen het overtollige polderwater op uit de Vecht. Nedereindsevaart 3, 3611 Oud Zuilen

Fort Maarsseveen

Dit stoere vestingwerk uit 1880 is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (1815-1940) , een belangrijke verdedigingslinie uit de Nederlandse geschiedenis. 46 forten over een lengte van 85 km tussen Muiden en de Biesbosch bewaakten en zo nodig inundeerden de polders tot een hoogte van 40 centimeter waardoor de vijand met paarden en voertuigen nauwelijks kon doorstoten. Bekijk hier de boeiende animatie over de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de website.

Het fort is VVV Informatiepunt en uitvalsbasis van Neerlands enige echte polderwachter Marcel Blekendaal. Boswachter zonder bos maar met weilanden. Marcel neemt je graag mee door “zijn polders” waar hij op klompen met een polsstok in de hand mooie spannende verhalen vertelt. Marcel boeken? Kijk dan op polderwachter.nl

Het fort is omgeven door een slotgracht en je kunt naast de reguliere entree ook gebruik maken van een trekpontje.

Vanaf de TOP bereik je het Fort eenvoudig door het wandelpad aan de linkerzijde te volgen. Na een kilometer lopen arriveer je bij de Maarsseveense Vaart, bij het aalscholverbeeld sla je linksaf. Na 50 meter loop je via de parkeerplaats van het Fort richting het trekpontje of je wandelt ca. 100 meter richting het Fort. Ben je met de fiets, verlaat dan de parkeerplaats en sla bij het kruispunt rechtsaf de Herenweg op. Na 3 minuten fietsen zie je het fort aan de rechterkant liggen. Direct naast de toegangsbrug kun je je fiets parkeren.

Maarssen

Het centrum met de prachtige grachtenpanden aan de Langegracht en de Herengracht is een bezoek meer dan waard. Voor elke liefhebber van eten, drinken en winkelen is hier meer dan genoeg te beleven. In Maarssen kun je de 3 km lange Vroeger en Nu wandeling maken door de historische dorpskern. Door middel van borden met beelden van vroeger krijg je een kijkje terug in de tijd. Het startpunt ligt bij de Endelhovenlaan 1, 3601 GR Maarssen. 

Ook de moeite waard is de 21e-eeuwse woonwijk Op Buuren – genoemd naar de hier ooit gelegen Buitenplaats Op Buuren - vlakbij Maarssen. De huizen hier zijn geïnspireerd door de historische bouwstijlen langs de Vecht. Kijk voor meer informatie op www.opbuuren.nl.


Wandelen - Fietsen - Skeeleren - Varen

Vanaf TOP Maarsseveense Plassen vertrekken meerdere wandel-, fiets-, skate- en vaarroutes door het omliggende gebied. Kijk voor een nog uitgebreider aanbod aan routes op www.gooivecht.nl. Je kunt natuurlijk ook via het knooppuntbord op de TOP een eigen route uitstippelen.

Wandelen

Rondje Maarsseveense Plassen, ook rolstoelvriendelijk, 5km
Op een geasfalteerd pad rond de Maarsseveense Plassen kun je lekker wandelen met uiteraard uitzicht op de plas maar ook op de omringende landerijen. Let op (of juist niet): langs de route bevindt zich een naaktstrand. Je start rechts van de pannekoekenbakker op het wandel/ skeelerpad.

Hollandse Waterlinie-Maarssen 14 km
Deze wandeling voert je door echt polderlandschap en de erfenis van eeuwenlange turfwinning. Hier is nieuwe natuur ontstaan in een oer-Hollandse omgeving. De route start vanaf Fort Maarssen, Herenweg 1, 3602 AM Maarssen, maar loopt ook langs knooppunt 47 bij de TOP. 

Klompenpad Zoddenpad
Deze wandeling start bij Museum Vredegoed.


Fietsen 
Routes langs de fietsknooppunten
Fietsknooproute 47 ligt aan de Maarsseveense Plassen en is te vinden vlakbij de TOP.
Als je recht voor de Maarsseveense Plassen staat, dan fiets je het linker gelegen fietspad op. Daar zie je na 50 meter rechts van het fietspad fietsknooppunt 47.

De rijkdom van de Zuidelijke Vechtplassen 42 km
Tijdens deze fietstocht maak je kennis met het veelzijdige karakter van de regio Gooi&Vecht. Je fietst door verschillende landschappen met ieder hun eigen karakteristieke kenmerken op korte afstand van elkaar. Je zult genieten van molens, forten, historische boerderijen en indrukwekkende buitenplaatsen en kastelen langs de kronkelende Vecht, met recht de mooiste rivier van Nederland.

Startpunt: De route start vanuit de TOP bij Slot Zuylen, u start echter bij knooppunt 47 gelegen aan de Maarsseveense Plassen.
Fietsknooppunten: 47 - 48 - 93 - 92 - 99 - 82 - 81 83 - 31 - 30 - 28 - 27 - 46 - 45 - 47

Rondje Zuidelijke Vecht, Loosdrechtse en Maarsseveense Plassen, 24 km
Deze fietstocht gaat onder meer langs het gezellige Vechtdorp Maarssen waar je door bij knooppunt 45 linksaf te slaan het indrukwekkende slot Zuylen kunt bezoeken. Ook zul je genieten van de kronkelige schitterende Vecht met haar imponerende kastelen en buitenhuizen zoals Kasteel Nijenrode, de enige privé universiteit van Nederland, en huis Goudestein.

Fietsknooppunten: 47 - 45 - 46 - 84 - 27 - 49 - 48 - 47

Buitenplaatsparken en tuinen in Stichtse Vecht, 30 km
Deze groene route voert je langs parken van buitenplaatsen en een kasteel, langs bijzondere stinzenplantentuinen en kwekerijen. Je fietst langs de kronkelende Vecht en het kaarsrechte Amsterdam-Rijnkanaal naar een uniek groen natuurgebied dat door de turfwinning tot stand is gekomen. Zo beleeft u tijdens deze gevarieerde route veel verschillende facetten van het thema Groen! Het boekje met 4 groene fietsroutes is verkrijgbaar bij de VVV's in deze regio en via de webshop.

Startpunt: Station Breukelen
Fietsknooppunten: 03 - 45 - 47 - 48 - 93 - 84 - 03 - 05
 

Varen
Zelf varen, meevaren of liever hop on hop off? Je hebt keuze uit drie verschillende mogelijkheden!

Kapitein op je eigen sloep
Bij sloepverhuurpunt Boei 26 op Straatweg 26 in Maarssen huur je je eigen sloep.
Bij je reservering ontvang je een vaarkaart of wellicht stel je liever een eigen route samen op sloepennetwerk.nl

Liever meevaren?
Bij Rederij de Kampioen in Nieuwersluis ben je gedurende het zomerseizoen welkom voor de anderhalf uur durende  “Ontdek de Vecht” rondvaart.
In Maarssen bij Rederij Stichtse Vecht kun je bijna het gehele jaar opstappen voor diverse rondvaarten met of zonder museumbezoek.

Of neem je liever je fiets mee op de boot?
Dan ben je welkom op de Fietsboot, die vaart tussen Vreeland en Oud-Zuilen. De fietsboot heeft zes haltes vlakbij de fietsknooppunten in Nieuwersluis (2), Loenen (25), Vreeland (4), Breukelen (84), Maarssen (46) en Oud-Zuilen (45). Je kunt dus bij elke halte op- of afstappen en aan boord koop je een ticket.

 

Skeeleren 
Op een geasfalteerd pad rond de Maarsseveense Plassen (5 km) kun je lekker skeeleren met uiteraard uitzicht op de plas maar ook op de omringende landerijen. Langs de route bevindt zich een naaktstrand. Je start rechts van de pannekoekenbakker op het wandel-skeelerpad.

Tip: je kunt de route ook uitbreiden naar een langere afstand. Via de webshop kun je gratis de digitale skateroutes-brochure bestellen. Deze Maarsseveense plassen route voor de langere afstand, vind je onder route 6 en start bij het parkeerterrein bij het Strandpaviljoen, gelegen aan de overzijde van de TOP.