TOP Huizen - Nautisch kwartier

Ervaar veelzijdig Huizen als startpunt van uw tocht

In het Nautisch Kwartier, de haven van Huizen, vindt u direct om u heen al tal van bezienswaardigheden, zoals de Kalkovens, de Botterwerf met een smederij, horecagelegenheden, badstranden op de Zomerkade en boot-, fiets- en scooterverhuur voor verdere verkenning van de omgeving. Er zijn diverse fiets en wandelroutes die hier vandaan vertrekken en het Gooi ontsluiten. Huizen wordt omringd door prachtige Gooise bossen, heidegebieden en de randmeren. Voor de avontuurlijke bezoekers is hier ook een kartbaan, lasergame en een Adventure Indoor Klimpark. Een uitdaging voor iedereen!  Vanaf de TOP ligt het oude centrum van Huizen op loop- en fietsafstand met historische boerderijen, visserswoningen, het Huizer Museum én het “Huizer Melkmeisje”.  Voor meerdaags bezoek zijn er twee schitterend aan het Gooimeer gelegen hotels, tal van B&B’s en een camping aanwezig. Hier en daar vormt een vertrek vanaf TOP Huizen een reis terug in de tijd maar dan met alle geneugten qua vermaak en versnaperingen zoals we het nu gewend zijn. Erg leuk en sfeervol.

 

Topadres

Parkeerterrein Oude Haven/ Nautisch Kwartier Havenstraat 315, Huizen 
 

GPS coördinaten

 

Routebeschrijving vanaf dichtstbij gelegen snelweg.

Vanaf A1 afrit 8 Blaricum/Huizen – na afrit naar links en vervolgens bij stoplichten rechts richting Blaricum/Huizen (N527). Alsmaar rechtdoor en vanaf volgende stoplichten borden Oude Haven/Nautisch Kwartier aanhouden. Gratis parkeren. 
 

Parkeermogelijkheden

Aantal parkeerplaatsen Nautisch Kwartier: 100 plus (gratis). Meerdere aparte mindervaliden parkeerplekken. De parkeerplaats is geheel beklinkerd. In de buurt, aan de IJsselmeerstraat, bestaat ook de mogelijkheid uw camper te parkeren (nabij Coronel Sportschool.
 

TOP per openbaar vervoer

Met Connexxion buslijn 107 (rijdt vanaf het NS Station in Hilversum. U stapt uit bij de halte Energieweg, vanaf deze halte is het slechts 5 minuten lopen.
 

Oplaadpunt(en) en fietsverhuur 

Er is een oplaadpunt voor E-fietsen aanwezig bij het Nautisch Kwartier. Locatie oplaadpunt: bij de Kalkovens (Havenstraat 311). In het Nautisch kwartier is fietshuur mogelijk bij het Fletcher hotel (Mastspoor 1, Huizen): zowel gewone fietsen als E-fietsen. Gewone fietsen zijn in het Nautisch Kwartier ook te huur bij Bootverhuur Huizen (Zwaardklamp, Huizen). Daarnaast is fietsverhuur bij het Hampshire Hotel Newport Huizen, waar ook een oplaadpunt is voor uw elektrische fiets (Labradorstroom 75, Huizen).
 

Bezienswaardigheden in de nabije omgeving 

De Botterwerf Havenstraat 313, Huizen. Historische authentieke werf met o.a. smederij Vuurspetters en historische Huizer botters waarmee enkele keren per jaar individueel meegevaren kan worden. Daarnaast zijn deze beschikbaar voor groepshuur tot 12 personen. Voor vragen en inlichtingen: tel. 06-81863748. Oude dorp Huizen. Op korte loopafstand kunt u ook het sfeervolle oude dorp van Huizen bezoeken en o.a. via een mooie (QR) wandeling de geschiedenis van het Huizer Melkmeisje beleven om af te sluiten met een bezoek aan de winkeltjes en horecagelegenheden die u in het oude dorp vindt. Bezoek zeker ook het VVV-kantoor in het Huizer museum op de Achterbaan 82 voor andere leuke ideeën. Ga vanaf deze TOP terug de Havenstraat door en volg daarna de borden richting Oude Dorp om het centrum te bereiken. 
 

Huizer Museum Het Schoutenhuis

Op hetzelfde adres als de VVV (Achterbaan 82) is ook het Huizer Museum gevestigd. Het Huizer Museum Het Schoutenhuis is een prachtig cultuurhistorisch museum, dat de geschiedenis van Huizen in beeld brengt, bewaart en beheert. Daarnaast is er ook ruimte voor hedendaagse kunst en een leuke museumwinkel. Een aanrader! Meer informatie: www.huizermuseum.nl en www.vvvhuizen.nl 
Coronel Kart/Adventure Klimhal/Laser Gamen/Sportschool/Skibaan. Adres Havenstraat 295 en IJsselmeerstraat 314. De skibaan De Wolfskamer bevindt zich achter Coronel Sportschool. Meer informatie: www.coronel.nl en www.wolfskamer.nl 

 

Boot huren en varen op het Gooimeer 

In het Nautisch kwartier kunt u open motorbootjes huren om het Gooimeer te bevaren: aanmeren bij een eiland, of bijvoorbeeld naar Almere, Naarden of Spakenburg varen. Meer informatie: Bootverhuur Huizen – www.bootverhuurhuizen.nl, adres: Zwaardklamp, Huizen. Aan het einde van de Zomerkade (over het bruggetje) is een zeilschool waar u een zeilboot (poly valk) of sloepje kunt huren. Meer informatie: Zeilschool Huizen, www.boothuren.nl, adres: Kooizand 70, Huizen.

Meezeilen op de Huizer Botters

Jaarlijks in september kunt u mee op een van de laatste vier botters van Huizen. Op dat moment zijn er de Huizer Botterdagen. Op de laatste dag hiervan is het mogelijk mee te varen. Meer informatie: Stichting Huizer Botters, www.huizerbotters.nl. Varen voor groepen In het Nautisch kwartier zijn de Huizer botters met schipper voor groepen tot 12 personen te huur voor een prachtige authentieke zeiltocht over het Gooimeer. Meer informatie: www.huizerbotters.nl
 
Voor groepen tot 20 personen kan ook een Gooische sloep of op een powerboot met schipper gehuurd worden. Meer informatie: Fletcher hotel (voor grote sloep en powerboot - www.hotelnautischkwartier.nl) en Bootverhuur Huizen (voor Gooische sloep – www.bootverhuurhuizen.nl)
 

Stranden en Zomerkade

Naast het Nautisch kwartier is een van de mooiste binnenwaterstranden van Nederland te vinden. Vanaf de boulevard aan de Zomerkade, vol restaurants en terrassen, loopt de brede strook zand over in uitgestrekte gazons, gebruikt als lig- en speelweiden. Hier is ook een goed surfstrand.
 

Recreatiegebied de Wolfskamer met Trimbaan

In het recreatiegebied de Wolfskamer ligt aan bos een ruim opgezette trimbaan. Verdeeld over het terrein vindt u een parcours voor het uitvoeren van een aantal sportieve oefeningen. De Wolfskamer is ook uitermate geschikt voor een wandeling. Vanaf de trimbaan wandelt u zo de Naarder Eng van het Goois Natuurreservaat in met diverse wandelpaden, waaronder een pad richting de Vestingstad Naarden.
 

Mee met de Eemlijn Fietsboot 

Aan het begin van de haven (vlak naast fietsknooppunt 77) kunt u op dinsdag, donderdag en zondag rond 14.00 uur meevaren met de Eemlijn Fietsboot. U kunt uw fiets meenemen en onderweg op drie locaties afstappen voor een fietstocht terug naar Huizen. De boot meert rond 14.00 uur aan in de haven van Huizen en vaart niet veel later door richting Amersfoort. U vaart via het Gooimeer en de Eem en kunt onderweg uitstappen in Eemdijk (om 15.15 uur), Baarn (om 16.15 uur) en Soest (om 17.15 uur) of bij eindpunt Amersfoort. U kunt vooraf niet reserveren.
Fietsroutesuggesties via knooppunten terug naar Huizen vindt u op de website van de Eemlijn: http://www.eemlijn.nl/recreatie/fietsroutes.html 
Algemene informatie: www.eemlijn.nl 
 

Zwembad Sijsjesberg

Het mooiste openluchtzwembad van t Gooi! Het kent een unieke ligging beschut in bos en hei. U vindt er o.a. grote ligweiden en een zonneterras met ligbedden. Meer informatie: www.zwembadsijsjesberg.nl  
 

Speelpark Oud Valkeveen

Dit is een groot speelpark met een naastgelegen pannenkoeken restaurant. Er zijn glijbanen, draaimolens, klimtoestellen en nog veel meer. Het is een prima plek om met de kleintjes een leuke dag te beleven. Het park is gelegen in Naarden en u kunt te voet vanaf TOP Huizen via het bewegwijzerde Waterkeringpad het traject Huizen – Oud Valkeveen (4 km) volgen. Zie deze wandelroute hierna. Meer informatie: www.oudvalkeveen.nl 
 

Horeca in de nabije omgeving

De Haven van Huizen, Havenstraat 81, Huizen, tel. 035 - 524 03 69, www.haven-van-huizen.nl  
Restaurant De Kalkovens, Havenstraat 311, Huizen, tel. 035 524 44 56, www.kalkovens.nl  
Dickens (pannenkoekenhuis), Havenstraat 315, Huizen, ma t/m zo vanaf 10:30 u, www.dickens.nl   
CornelisZ, Vaarboom 1, Huizen, ma t/m zo 09:00 tot 00:00 u (vrij tot 01:00 u), www.cornelisz.nl   
J-restaurant, Mastspoor 1, Huizen, ma t/m zo vanaf 12:00 u, www.jrestaurant.nl   
Riva wijnlounge, Mastspoor 1, Huizen, ma t/m zo vanaf 10:00 u, www.rivawijnlounge.nl   
Fletcher Hotel, Mastspoor 1, Huizen, tel. 0347 - 75 04 65, www.hotelnautischkwartier.nl 
Hampshire Hotel Newport Huizen, Labradorstroom 75, Huizen, tel. 035 528 96 00, http://www.hampshire-hotels.com/hampshire-hotel-newport-huizen.
 

Overnachten in de omgeving

Fletcher Hotel Nautisch Kwartier Mastspoor 1, Huizen, tel. 0347 - 75 04 65,  www.hotelnautischkwartier.nl
Hampshire Hotel Newport Huizen, Labradorstroom 75, Huizen, tel. 035 528 96 00, http://www.hampshire-hotels.com/hampshire-hotel-newport-huizen 
B&B Buitenminsen, Oud Huizerweg 44-46, Naarden (nabij Huizen), tel. 035 526 69 36, http://www.buitenminsen.nl 
B&B Familie Drion, Koedijk 16, Huizen, tel. 035 525 59 40
B&B J. Alberga, Nieuw Bussummerweg 246, Huizen, tel. 035 694 91 86
B&B N. Smits, Leeuwebek 11, Huizen, tel. 035 525 01 66
B&B Aan Het Water, Harderwijkerzand 8, Huizen, tel. 035 525 27 14, http://www.bedandbreakfasthuizen.nl/
B&B Krek Wok Wou, Ruijtersstraat 70, Huizen, tel. 035 525 70 96
B&B Heidelberg, Handellaan 6 Huizen, tel. 035 526 83 28
Camperstandplaats (6 vrije plaatsen), IJsselmeerstraat, Huizen. Tegenover Coronel Lasergaming