Toeristisch Overstappunt Blaricum

Uw startpunt voor een mooie route vanuit Blaricum

Het Toeristisch Overstappunt (TOP) in Blaricum is gelegen bij Restaurant Bruis. Alle informatie over routes en bezienswaardigheden vindt u ook op het groene TOP bord naast het restaurant.

Algemene informatie 

Aan de rand van het Gooimeer, pal naast de A27 ligt Restaurant Bruis, voor lunch en diner en met mooi terras. Goed bereikbaar en met volop gratis parkeergelegenheid. Hier vertrekken tal van mooie routes vandaan door ’t Gooi. Er is een e-oplaadpunt voor elektrische fietsen aanwezig, een ANWB fietsreparatiekist en een VVV informatiepunt. Op steenworp afstand richting de Stichtse brug ligt het strand Voorland. Hier kunt ontspannen van een wijds uitzicht genieten over het Gooimeer en het is er zeer geschikt voor een picknick. Honden zijn hier toegestaan.

Mobiele TOP website 

Alle toeristische bezienswaardigheden, horeca en routes die bij deze TOP behoren zijn opgenomen in een mobiele website. Scan de QR code om deze website op uw mobiel op te roepen of surf naar http://qr.gooivecht.nl/site/1787.

TOP Adres

 Restaurant Bruis, Deltazijde 3 Blaricum/ Blaricummermeent

GPS coördinaten

 N 52 17.594 E 5 17.21

Routebeschrijving vanaf dichtstbij gelegen snelweg 

Vanaf de A27 afrit Huizen nemen. Rij vervolgens bij de stoplichten langs de skatebaan richting de Blariummermeent. Op de rotonde rechtdoor en ook bij de volgende kruising rechtdoor aanhouden. U ziet het restaurant Bruis recht voor u, aan de linkerzijde van de weg. Parkeermogelijkheden Bij restaurant Bruis is een aparte parkeerplaats waarop 30 auto's gratis kunnen parkeren. Voor het restaurant zijn nog eens 15 parkeerplaatsen voor de gasten plus twee invaliden parkeerplaatsen naast de entree van het restaurant. Ondergrond is verhard op beide parkeerplaatsen. Ondergrond parkeerplaatsen: voor het restaurant klinkers en grint en op de aparte parkeerplaats klinkers met betonplaten. Op beide plaatsen is voldoende ruimte om te manoeuvreren TOP per openbaar vervoer In Blaricum Bijvanck stopt regioliner 100. Deze bus gaat richting het busstations in Huizen, waar u kunt overstappen op een bus naar Bussum of Hilversum met een treinstation.

Oplaadpunt(en) 

Bij het restaurant is een oplaadpunt voor elektrische fietsen aanwezig. Ook in Blaricum dorp is een oplaadpunt bij de AH, naast ijssalon de Hoop. Download voor onderweg de gratis App oplaadpunten.nl met alle oplaadpunten in Nederland op een rij.

Bezienswaardigheden in de nabije omgeving 

 
Historische dorpskern van Blaricum

De idyllische historische kern van Blaricum is een beschermd dorpsgezicht. Blaricum was van oorsprong een brinkdorp, waarvan nog tal van prachtige boerderijen in het centrum bewaard zijn gebleven, in de loop der jaren aangevuld met bijzondere villa’s. Al dit moois is gecombineerd met volop gezellige horeca, winkeltjes, kunstgaleries en IJssalon de Hoop, al meer dan 100 jaar een begrip in ‘t Gooi. Vanaf deze TOP is het 4 km naar het oude dorp. Dat betekent ongeveer een uurtje wandelen of 10 à 15 minuten fietsen. Onder ‘wandelingen’ vindt u de route richting het oude dorp.

Schaapskooi en Tafelbergheide 

De Schaapskooi op de Tafelbergheide in Blaricum met gezellig restaurant met terras en tal van wandelroutes over de aangrenzende Tafelbergheide van het Goois Natuurreservaat. Op de Tafelbergheide ligt het hoogste punt van het Gooi, de 36,4 meter hoge Tafelberg. De vele hoogteverschillen zijn zo’n 120.000 jaar geleden ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd. Honden zijn welkom mits aangelijnd. Adres: Oude Naarderweg 2, Blaricum. Meer informatie: www.tafelberg.nl en www.gnr.nl.

Theetuin Eemnes 

Prachtige en gezellige Theetuin Eemnes met in het voorjaar twee ooievaarsnesten, volop in gebruik. U kunt wandelen door tal van tuinen en door de kassen waarin ook een tuinwinkel is gevestigd. U haalt uw drankjes, taart of lunch in het theehuis om vervolgens daar of in de tuinen een fijn plekje op te zoeken. Kippetjes scharrelen gezellig om u heen. Ook goed toegankelijk voor mindervaliden. Honden toegestaan mits aangelijnd. Gratis toegang. Geopend: di t/m zo van 10 – 17 uur. Adres: Meentweg 131, Eemnes. Meer informatie: www.theetuineemnes.nl.

Strand Voorland - Stichtse Brug 

Zwemmen, zonnen en kitesurfen op het Gooimeer, dat kan op en vanaf het strand Voorland. Het zwemstrand beschikt over een ligweide en een zandstrand met douches en toiletten. Het biedt goede mogelijkheden om te kitesurfen. Het ligt op een paar honderd meter van TOP Blaricum en is gratis toegankelijk. Geen honden toegestaan in het zwemseizoen. Gooierhoofd strand: wat verder weg in Huizen vindt u ook het strand Gooierhoofd. Dit strand bestaat uit een groot grasveld en een gedeelte uit zand aan het water. Hier is ook een skatebaan, basketbalveld en volleybalveld te vinden.

Groene Kathedraal

Even voorbij de Stichtse brug ligt de Groene Kathedraal. Landschapskunst ontworpen door Marinus Boezem. Deze bestaat uit Italiaanse populieren in vorm van een kathedraal. Vooral de pieken tonen veel gelijkenissen.

Bijzondere moderne architectuur 

Als u koers zet richting de Stichtse brug en op de volgende kruising linksaf gaat komt u in Huizen uit op de Gooise Zomerkade. Even verderop ziet u bijzondere appartementencomplexen die deels in het water van het Gooimeer staan. Dit zijn de zogenaamde sfinxwoningen van Huizen. Deze weg is overigens de meest praktische route richting het Gooierhoofd strand en bootverhuur. Volg de weg langs het water en geniet van de frisse bries.

Varen op het Gooimeer 

Aan het einde van de Gooise zomerkade in Huizen kunt u een boot huren. Het is vanaf TOP Blaricum 15 minuten fietsen. Vanaf daar is het mogelijk het Gooimeer te bevaren: naar wens bij een eiland aanmeren en naar Almere, Naarden of Spakenburg varen. Voorbij het bruggetje kunt u ook een Zeiljacht huren. De te volgen fietsknooppunten vanaf TOP Blaricum: 75 en 76. 
Bootverhuur: Kooizand 70 - 035 525 50 55 of 06 54 23 85 55 - www.boothuren.nl 
Zeiljacht verhuur: Westkade 455, 035 523 94 07 - www.mastenbroekyacht-charter.nl 

Horeca in de nabije omgeving van TOP Blaricum

In Blaricum zijn tal van horecagelegenheden te vinden. Enkele aanraders:

- TOP / Restaurant Bruis, Deltazijde 3, Blaricum. www.restaurantbruisblaricum.nl
- Theetuin en Theehuis Eemnes, Meentweg 131, Eemnes. www.theetuineemnes.nl
- Moeke Spijkstra, Torenlaan 10 Blaricum (dorp). www.moekespijkstra.nl 
- Café d' Ouwe Tak, Eemnesserweg B13, Blaricum (dorp). www.ouwetak.com 
- IJssalon de Hoop, Huizerweg 10, Blaricum (dorp). www.ijssalondehoop.nl
- Restaurant The Red Sun, Huizerweg 3, Blaricum (dorp). Oosterse keuken. www.theredsun.nl 
- Restaurant Rust Wat, Schapendrift 79, Blaricum , www.caferestaurantrustwat.nl 
- Restaurant De Tafelberg, Oude Naarderweg 2, Blaricum, www.tafelberg.nl

Overnachtingsmogelijkheden nabij TOP Blaricum - Restaurant Bruis

- Hotel Bellevue, Huizerweg 11 Blaricum, 035 538 23 82 
- B&B Blaricum, Molenveenseweg 15, Blaricum, 035 694 76 07 
- B&B Brouwer Moens, Achterom 16, Blaricum, 035 538 29 53

Wandelroutes

Vanaf TOP Blaricum zijn twee wandelroutes uitgezet:

  • Een historische wandeling naar en door het oude dorp van Blaricum (10 km)

  • Architectuurwandeling door de bijzondere nieuwe wijk Blaricummermeent

Historische wandeling Blaricum 

Dit is een historische wandeling naar en door de prachtige oude dorpskern van Blaricum. Hier vindt u vervolgens tal van restaurants met terras, winkeltjes, galeries, de beroemde IJssalon de Hoop, Aspergeboerderij met winkel ‘Boereblij’ (open half april t/m juni: www.boereblij.nl) en historische bezienswaardigheden. De totale historische wandeling is 10 km. lang (ongeveer 2,5 uur). De route is nog niet bewegwijzerd maar wel op kaart met routebeschrijving uit te printen via internet, of digitaal te volgen via uw smartphone.
Route digitaal op kaart: http://www.routeyou.com/route/view/1313978.nl
Route op kaart mobiel: http://m.routeyou.com/route/view/1313978.nl

Architectuurwandeling Blaricummermeent

Dit is een wandelroute die u door de nieuwe wijk Blaricummermeent voert en u onderweg vertelt over deze nieuwbouw. De route is nog niet bewegwijzerd, maar de route is wel in print bij Restaurant Bruis verkrijgbaar.

Fietsroutes

Op de fiets naar het oude centrum van Blaricum: volg de fietsknooppunten 1 en 81. Fietsknooppunt 1 vindt u door, met uw rug naar ‘t Meenthuis staand, de Deltaweg naar rechts af te rijden, die overgaat in de Stichtseweg. Dit tot aan de kruising van de Stichtseweg met de Randweg Oost. U vindt KP 1 dan aan de overzijde van de Randweg, aan de Gooyerweg. De route naar het centrum is ongeveer 4 km. Vanaf deze TOP locatie kunt u tal van prachtige langere fietstochten langs fietsknooppunten maken.

Twee kant en klare routes langs fietsknooppunten die wij u kunnen aanbevelen zijn: 
- Rondje Gooimeer, 48 km 
- Dorpenroute ‘t Gooi 24,5 km 
Hieronder vindt u deze fietsroutes kort beschreven op een rij, met exact startpunt, horeca onderweg en bezienswaardigheden.

Rondje Gooimeer 48 km

De te volgen knooppuntenreeks: 75,76,77,80,79,78,33,18,26,25,32,79,82,78,77,83,84,85,92,99,75 Deze route is een route van uitersten. Ten Zuiden van het Gooimeer ligt het prachtige Naarden Vesting, een stad met een bewogen en lange geschiedenis. Ten Noorden van het Gooimeer ligt een van de jongste steden van Nederland: Almere. Halverwege de route komt u door het voormalige vissersdorp Huizen. Het rondje is een must voor wie van afwisseling houdt: het is genieten van geschiedenis, architectuur en natuurschoon.

Plaatsen die worden aangedaan: Huizen, Naarden Vesting, Muiderberg, Almere.

Bijzondere bezienswaardigheden en attracties onderweg: Oude dorp Huizen/Huizer Museum, pretpark Oud Valkeveen, Naarden Vesting/het Vestingmuseum, het Gooimeer.

Startpunt: KP 75.

Horeca onderweg: u doet vele plaatsen aan en er zijn dan ook voldoende mogelijkheden onderweg.

De route op kaart: Rondje Gooimeer digitaal
Route op kaart mobiel: Rondje Gooimeer op kaart mobiel

Dorpenroute 't Gooi 24,5 km

Aanrijdroute: ga via KP 75 richting KP76. Hier gaat de route daadwerkelijk van start. De vervolgens te volgen knooppuntenreeks: TOP, 75, 76, 81, 1, 2, 24, 52, 51, 80, 81, 01, TOP, 75 Een afwisselende route door de prachtige natuur van de regio Gooi & Vecht en verschillende echte Gooische dorpen waar u even kunt afstappen voor een museumbezoek, een apart winkelstraatje of uw lunch of diner in een van de vele mooie horecagelegenheden.

Plaatsen die onderweg worden aangedaan: Huizen, Laren en Blaricum

Bijzondere bezienswaardigheden en attracties onderweg: Singer Museum, Geologisch Museum Hofland en de Gooise heide.

Horeca onderweg: o.a. Hotel de Witte Bergen, Theehuis ’t Bluk, Theetuin Eemnes.

De route op kaart: Dorpenroute ’t Gooi digitaal
Route op kaart mobiel: Dorpenroute ’t Gooi digitaal mobiel

Skateroutes Blaricum naar het Nieuwe land

Deze TOP is ook een ideaal vertrekpunt voor een mooie skateroute. Het asfalt in de directe omgeving is er optimaal voor. Er zijn twee kortere routes en twee langere routes. Één kortere route is bewegwijzerd met stickers op lantaarnpalen, de anderen (nog) niet. Digitaal zijn alle routes te printen of te downloaden, dit kan via onderstaande links. Of scan de QR code om de route via uw smartphone te volgen. Skateroute Stichtse Brug en terug – 10,8 km (bewegwijzerd) Voor een kortere mooie snelle skateroute op en neer de Stichtse Brug over richting Flevoland.

Route digitaal op kaart: http://www.routeyou.com/route/view/1314143.nl
Route op kaart mobiel: http://m.routeyou.com/route/view/1314143.nl

Skateroute lang over de Stichtse Brug – 23 km

Route digitaal op kaart: http://www.routeyou.com/route/view/1314157.nl
Route op kaart mobiel: http://m.routeyou.com/route/view/1314157.nl

Skateronde Eemmeer met overtocht per pontje – 40,2 km

Een mooie grote skateronde door 4 provincies. Oversteek met pontje onderweg – let op: pontje vaart alleen van maart t/m oktober en niet op zondagen.

Route digitaal op kaart: http://www.routeyou.com/route/view/1314080.nl
Route op kaart mobiel: http://m.routeyou.com/route/view/1314080.nl

Skateronde Eemmeer zonder oversteek met pontje – 48,3 km

Een mooie grote skateronde door 4 provincies.

Route digitaal op kaart: http://www.routeyou.com/route/view/1314124.nl
Route op kaart mobiel: http://m.routeyou.com/route/view/1314124.nl

Omgevingskaart TOP Blaricum

Een kaart van de omgeving rond TOP Blaricum: https://maps.google.nl/maps/ms?msid=209162569857408063598.0004d89aaa531f955cbac&msa=0 http://goo.gl/maps/0IFbu