Shoppen in Hilversum

Buiten de gebaande paden

Als u van shoppen houdt, heeft Hilversum een verrassend gevarieerd aanbod. Niet alleen grote ketens als H&M, Zara en Primark zijn in het centrum van de mediastad gevestigd, maar ook als u op zoek bent de kleine boetiekjes, heeft Hilversum veel te bieden. Net buiten het centrum van de stad vindt u in de Havenstraat een paar bijzondere adresjes, en de Oude Haven van Hilversum ligt om de hoek. Uw auto kunt u parkeren in parkeergarage Gooische Brink. Deze ligt erg gunstig, want vanaf hier loopt u zo naar het begin van de Havenstraat. Het autovrije winkelhart van Hilversum ligt trouwens net zo dichtbij, dus als u tijd over heeft…

Op de website van VVV Hilversum vindt u een uitgebreide beschrijving van het diverse winkelaanbod in Hilversum. Hieronder staat een route beschreven als u het juist leuk vindt om de kleinere, aparte winkels op te zoeken. 

Ontdek de Oude Haven en De Gijsbrecht

Vanaf parkeergarage Gooische Brink bent met nog geen 2 minuten op de Havenstraat. Na ongeveer een halve kilometer gaat u rechts naar de haven. De Oude Haven van Hilversum is aan het eind van de 19e eeuw aangelegd. Het afgegraven zand werd gebruikt voor de aanleg van de Amsterdamse grachtengordel, en ook als bouwmateriaal voor de uitbreiding van Hilversum zelf. Aan het einde van de haven was een loswal. Daar staat nu nog de zand- en zoutbunker, een rijksmonument. Hier werden strooizout en zand opgeslagen. Het gebouw is, net als onder andere het gemeentehuis van Hilversum, ontworpen door de architect Dudok. De gemeente heeft de bunker voor 1 euro verpacht. Er zit nu een aquariumspeciaalzaak in, Rifwachter. Loop er eens binnen en bewonder de zeer uitgebreide afdelingen voor zoet- en zoutwatervissen, de grote voorraad koralen en de waterplanten. Boven de winkel zit Restaurant Parc, waar u terecht kunt voor lunch (en diner). Op de kaart staan heerlijke broodjes en salades. Vanuit het restaurant, en zeker vanaf het terras, heeft u een mooi uitzicht over de Oude Haven. Als u na het eten behoefte heeft aan een beetje lichamelijke inspanning: het pad langs de Gooische Vaart leent zich prima voor een korte wandeling.

Loop op uw gemak weer terug naar de Havenstraat, waar u, op nummer 49, het Spiritueel Centrum De Helende Kracht vindt. In deze winkel is alles te vinden op het gebied van healing, reiki, tarot-kaarten en nog veel meer. Naast een uitgebreide collectie spirituele boeken zijn er ook stenen te koop. De medewerkers van het centrum kunnen u alles vertellen over de werking van de verschillende soorten stenen. Bent u geïnteresseerd in een van de vele massagevormen die worden aangeboden, dan moet u die van tevoren even reserveren. Aan de overkant van de straat ligt Bever Zwerfsport. Bever biedt 2 verdiepingen vol met de meest geavanceerde accessoires voor een avontuurlijke vakantie. De collectie buitensport- en vrijetijdskleding is zeer uitgebreid.

Vanaf de Havenstraat is het slechts 10 minuten lopen naar de Gijsbrecht van Amstelstraat (in de volksmond "De Gijsbrecht") en ook hier kunnen shoppers hun hart flink ophalen. Naast een paar mooie kleding- en schoenenwinkels zit er op nummer 131 ook de heerlijke Franse bakker Le Fournil de Sébastien. Hier worden broden gebakken op ambachtelijke Franse wijze, en in de vitrines lonken de lekkerste madeleines en taartjes. Op nummer 114 zit het Speelpakhuis. Een winkel vol houten speelgoed, poppenhuizen, originele puzzels en denkspelletjes. Een fijne winkel om lekker in rond te snuffelen. Als u De Gijsbrecht aan beide kanten hebt afgestruind loopt u weer terug naar de Havenstraat, waar op nummer 20 Thais restaurant Chiang Mai zit. Bij Chiang Mai wordt authentiek Thais gekookt en het accent ligt op de Noord-Thaise keuken. Er staan ook veel vegetarische gerechten op het menu. Probeer er eens de (niet-vegetarische) Keng Kai Chiang Mai, een gele curry met in kokos gemarineerde kip. Een echte aanrader! Chiang Mai is een prima adres om, onder het genot van een Thais biertje, een afwisselende middag Hilversum af te sluiten.

Overnachten in Hilversum kan natuurlijk ook. Er is keuze uit hotels in verschillende prijsklassen, en er zijn ook prima Bed & Breakfast-mogelijkheden. Het volledige overzicht van overnachtingsmogelijkheden in Hilversum vindt u hier, op de site van VVV Hilversum. Mocht u advies willen dan kunt u ook altijd contact met ons opnemen. 

Praktische informatie

Er zijn meerdere parkeergarages in Hilversum, maar wanneer u richting de Oude Haven en De Gijsbrecht gaat dan is Parkeergarage Gooische Brink het meest gunstig gelegen. Het adres is Brinkweg 1 in Hilversum. 

Aquariumwinkel Rifwachter: Havenstraat 58 - (035) 6858104
Restaurant Parc: Havenstraat 58 - (035) 5337758
Le Fournil de Sébastien: Gijsbrecht van Amstelstraat 131 - (035) 6210602
Het Speelpakhuis: Gijsbrecht van Amstelstraat 114 - (035) 7730911
Restaurant Chiang Mai: Herenstraat 20 - (035) 6248191