's-Graveland

Historische buitenplaatsen in een prachtig landschap

In en rond ’s-Graveland is een hoop moois te bewonderen. In deze omgeving begonnen rijke Amsterdammers in de zeventiende eeuw hun landhuizen te bouwen, later uitgebreid met prachtige landschapstuinen. In de loop van de twintigste eeuw heeft de Stichting Natuurmonumenten deze buitenplaatsen opgekocht. Het hoofdkantoor van Natuurmonumenten is ook hier gevestigd. Het Bezoekerscentrum aan het Noordereinde is een prima startpunt om dit stukje Gooi & Vecht beter te leren kennen. Café-restaurant Brambergen zit in het Bezoekerscentrum en heeft een heerlijk groot terras. 

Te voet is de beste manier om de buitenplaatsen te bezichtigen. Er is een wandelroute van 17 km uitgezet, maar u kunt ook een deel van de totale route lopen: 5 km of 10 km. De wandeling voert over (een deel van) de 8 buitenplaatsen die hier zijn gebouwd in het overgangsgebied tussen de Vechtplassen en de Utrechtse Heuvelrug. Onderweg komt u langs historische gebouwen, oude en jonge bossen, landschapstuinen en een heuse slangenmuur. Door de positie ten opzichte van de zon en door de slingerende vorm wordt deze muur zo warm dat er zelfs abrikozen en vijgen groeien.

Ongeveer halverwege de volledige route komt u langs de biologisch-dynamische tuinderij Land- en Boschzigt. Op het terrein van de tuinderij is theetuin De serre gevestigd, een heerlijk adres om af te stappen voor een lunch, bereid met streekproducten. Loopt u na afloop ook nog even binnen bij het Bezoekerscentrum. Hier vindt u namelijk een maquette van de Gooi & Vechtstreek, compleet met beeld en geluid.

Geocachen

Sinds 2015 is het Geocaching-oefenpark geopend bij Natuurmonumenten. Heeft u altijd al willen weten hoe geocachen in zijn werk gaat? Hier begint u met eenvoudige opdrachten en wordt u in 'no-time' een professional! Klik hier voor meer informatie over geocaching in Gooi & Vecht.