Naarden-Vesting

Een dagje cultuur met kinderen

Naarden-Vesting is de perfecte tip voor een leerzaam, maar vooral avontuurlijk dagje cultuur snuiven. In dit historische vestingstadje treft u op loopafstand van elkaar twee musea die zeker ook voor kinderen zeer de moeite waard zijn: het Nederlands Vestingmuseum en het Weegschaalmuseum.  

Bereikbaarheid 

Wij raden u aan uw auto (gratis) te parkeren bij de Abri aan de Amersfoortsestraatweg (hoek Huizerstraatweg). Van hieruit loopt u in enkele minuten naar de vesting en geniet u direct van het prachtige zicht op de vestingwallen. Alle bezienswaardigheden zijn prima te voet te bereiken.

Musea

U loopt de vesting binnen via de Utrechtse Poort, waar ook de VVV gevestigd is. Als u links aanhoudt loopt u eenvoudig naar Bastion Turfpoort, waar het Nederlands Vestingmuseum zich bevindt. Hier is de geschiedenis van de Nederlandse Vestingbouw te bekijken en beleven. Op elke eerste zondag van de maand is er een excursie met een kanonnier in uniform door en over het Bastion Turfpoort. Bovendien kunt u ieder weekend een vaartocht door de vestinggracht maken met de museumboot (van 1 maart tot eind oktober). En dat is natuurlijk niet alleen leuk voor kinderen!

Als u dan toch in Naarden bent, moet u ook zeker even gaan kijken in het Weegschaalmuseum. Hier ziet u een grote collectie van balansen, weegschalen, gewichten en lengte- en inhoudsmaten. Er is voor kinderen veel te beleven in dit nieuwe museum. Het is gevestigd in het Spaanse Huis, Turfpoortstraat 27. 

Eten en drinken

Na afloop lekker iets eten in een van de vele restaurantjes in de Vesting is de ideale afsluiting van dit dagje uit. Bij Vesting Hotel Naarden, tegenover de Grote Kerk, hebben ze de lekkerste hamburgers. Heeft u meer zin in tapas, dan is VIDA Cerveceria Taperia een absolute aanrader. Wilt u uw dagje Naarden afsluiten in stijl en dineren ín de vesting, dan moet u absoluut bij Restaurant Acquavite zijn. Dit verscholen plekje heeft een heerlijke Italiaanse kaart.  

Het Vestingpad

En heeft u na het eten zin in een wandelingetje? Beklim dan de vestingwal en loop in 3,5 km rond Naarden over het Vestingpad. U heeft dan prachtige uitzichten over de vestingstad en de omgeving (onder andere natuurgebied het Naardermeer). Onderweg komt u ook nog eens een kinderboerderij en een speeltuintje tegen.