De Huizer Melkmeisje route

Wandelen door het oude dorp

Naast de haven van het Gooi, is Huizen met zijn "oude dorp" ook een bezienswaardigheid. Er is een wandelroute beschikbaar die u alle mooie plekken van Huizen laat zien: de Huizer Melkmeisje route. De wandelroute van het Huizer Melkmeisje is verkrijgbaar bij het Huizer Museum, gevestigd aan de rand van het historische vissersdorp, en ook te koop bij de VVV in Hilversum en online in onze webshop.

Huizer Museum

Het Huizer Museum heeft een vaste tentoonstelling over de historie van Huizen. Een authentiek ingericht woonvertrek en klederdracht uit de periode 1850-1950 geven een goed beeld van het leven van de boeren- en vissersgezinnen uit die tijd. Het Huizer Museum is open van dinsdag tot en met zondag van 13.30 tot 17.00 uur.

Wandelroute

Het mirakel van het Huizer Melkmeisje vertelt een verhaal uit 1514, en gaat over een vrouw die ervoor zou hebben gezorgd dat de arme Huizers geen honger leden. De naar haar vernoemde wandelroute start voor de Hema op het Oude Raadhuisplein en voert langs historische straatjes en pittoreske boerderijen. Het wandelen van de route duurt ongeveer 1,5 uur.

Winkelen en eten

Als u nog niet uitgewandeld bent, kunt u na afloop de winkelstraten van Huizen verkennen. Huizen heeft een paar sfeervolle winkelstraatjes waar je heerlijk doorheen kunt struinen. Het hart van het winkelgebied wordt gevormd door het Oude Raadhuisplein. Vanaf daar loopt u zo de Voorbaan en de Achterbaan op. Aan het plein en in de straten er omheen, zitten ook een paar adresjes waar je goed kunt lunchen of dineren, zoals bijvoorbeeld Restaurant Insolar. U kunt ook, op weg naar de snelweg (A1), neerstrijken bij restaurant De Goede Gooijer. Hier is het zowel binnen als op het ruime terras met uitzicht over hei en bos, in ieder seizoen goed toeven.

Overnachten

Overnachten in Huizen kan onder andere in Hotel Newport, bij de oude haven. Als u liever niet in een hotel wilt overnachten, dan kunt u kiezen uit een ruim aanbod van B&B’s, waarvan sommige prachtig liggen met uitzicht over het water. Het volledige overzicht van overnachtingsmogelijkheden in Huizen vindt u op de website van VVV Huizen. 

Parkeren

In Huizen kunt u overal prima parkeren. Het centrum heeft blauwe zones, waar u gratis kunt parkeren mits u een parkeerschijf heeft.