De Vecht in een dag

Van statige buitenplaatsen tot prachtige natuur

De gemeente Stichtse Vecht bestaat uit 12 kernen, waarvan Loenen, Breukelen en Maarssen de bekendste zijn. Stichtse Vecht heeft veel te bieden voor een onvergetelijk dagje uit met zijn twee├źn, of met het gezin. De rivier de Vecht zelf natuurlijk, maar ook een prachtig landschap daar omheen met indrukwekkende buitenplaatsen en kastelen.

Per salonboot...
U begint uw ontdekkingstocht in Loenen aan de Vecht, waar u aan boord gaat van een fluisterstille salonboot van rederij de Kampioen. De boot vaart bij minimaal 8 passagiers. Vanuit Loenen ziet u langs de waterkant buitenplaatsen en kastelen. Hier en daar zijn er ook nog mooie theekoepeltjes te bewonderen. De eindbestemming is Maarssen, waar de boot aanlegt tegenover Landgoed Goudestein. In het koetshuis van dit landgoed is het Vechtstreekmuseum gevestigd.

... En per fiets
Op de kade staan fietsen klaar, ook via rederij de Kampioen. Vanuit Maarssen fietst u op uw gemak terug naar Loenen. U kunt van tevoren een lunchpakket aanvragen, maar er zijn ook genoeg aangename adressen langs de route waar het heerlijk lunchen is. In Oud Zuilen, aan de Vecht, ligt bijvoorbeeld Bistro Belle. Het terras aan de voorkant kijkt uit over de Vecht, aan de achterkant grenst het terras aan de tuinen van het middeleeuwse kasteel Slot Zuylen. Zo kunt u dus uw lunch prima combineren met een bezoek aan het kasteelmuseum. In het weekend worden er ook rondleidingen gegeven. Aan het eind van de dag levert u de fiets weer in bij de rederij.

En wilt u meerdere dagen in deze prachtige regio doorbrengen, dan zijn er veel overnachtingsmogelijkheden in de buurt. Kamperen kan heel sfeervol bij Fort Spion, net buiten Loenen. Dit fort is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en werd gebouwd tussen 1845 en 1847. Rond Fort Spion ligt een klein kampeerterrein (10 plaatsen), sanitair is aanwezig in het hoofdgebouw. Overnachten kan ook in de remise en in het bomvrije wachthuis. Natuurlijk zijn er in de omgeving ook prima hotels en sfeervol gelegen Bed & Breakfast-adressen. 

Praktische informatie

Bistro Belle              : Dorpsstraat 12, Oud Zuilen  (030 2441790)  www.bistrobelle.nl
Rederij de Kampioen                : Rijkstraatweg 11, Nieuwesluis  (06 30368006) www.rederijdekampioen.nl
Fort Spion                                             : Bloklaan 9a, Loosdrecht

Kijk voor nog meer tips over de leukste restaurants, slaapadressen en winkels vooral even op de website van VVV Stichtse Vecht