Hilversum - Architectuur in het groen

Voor architectuurliefhebbers die graag buiten zijn

Het is algemeen bekend dat er in en rond het centrum van Hilversum prachtige gebouwen te vinden zijn van beroemde architecten als Dudok en Duiker. Maar ook net buiten de stad is er veel moois te ontdekken. Trek de wandelschoenen aan en geniet van de prachtige landgoederen, opvallende gebouwen en beeldende kunst in de open lucht die Hilversum óók te bieden heeft.

Landgoed Zonnestraal

Op de grens tussen Hilversum en Loosdrecht ligt landgoed Zonnestraal. Te midden van zo’n 120 ha. bos werd hier in 1928 sanatorium Zonnestraal geopend. Het prachtige witte gebouw met veel glas is een ontwerp van de architect Jan Duiker. Omdat men dacht dat tuberculose binnen dertig jaar verdwenen zou zijn, had duurzaamheid geen prioriteit. Gelukkig zag men later de monumentale waarde van het complex in. In de jaren negentig werd gestart met een omvangrijk restauratieprogramma om het landgoed in oude glorie te herstellen.

Op het landgoed is ruim voldoende parkeergelegenheid. Het hoofdgebouw bevindt zich op Loosdrechtse Bos 15. In dat gebouw zit ook Brasserie Zonnestraal. Een perfecte plek om een kopje koffie te doen voor uw wandeling begint. 

Iedere laatste zondag van de maand zijn er rondleidingen (12.00 en 14.00 uur). Na afloop kunt u neerstrijken in de brasserie voor een lekkere lunch (alle dagen geopend) of voor het diner (op donderdag, vrijdag en zaterdag). Liever op eigen gelegenheid heb landgoed ontdekken? Download dan voor uw vertrek de audiotour die gemaakt is over dit landgoed. 

 

Voor de echte wandelaars

Het Loosdrechtse Bos, de Hoorneboegse Heide en de Zuiderheide gaan naadloos in elkaar over, u kunt hier de mooiste routes ontdekken. Wij hebben de mooiste wandelroutes vast voor u op een rij gezet. U vindt ze op www.routesingooivecht.nl.

Naast de wandelingen rond Landgoed Zonnestraal en het Loosdrechtse Bos, kunt u ook kiezen voor de Dudok Architectuurwandeling. Een 8 kilometer lange wandeling door de straten van Hilversum. Uiteraard komt u lang het zo bekende Raadhuis en het Dudok Architectuur Centrum. De route is te koop bij de VVV op het Stationsplein in Hilversum of u kunt hem vooraf bestellen in onze webshop.