Jonge waterrijke gemeente met rijk verleden

Wijdemeren is een uniek stuk Nederland met veel plassen, moerassen, bossen, vaarten en weiden. Ankeveen, Breukeleveen, ’s-Graveland, Kortenhoef, Loosdrecht en Nederhorst den Berg zijn de dorpen die in Wijdemeren liggen. Karakteristiek voor ’s-Graveland zijn de prachtige buitenplaatsen in de bosrijke omgeving. Rijke Amsterdammers bouwden hier in het begin van de zeventiende eeuw statige landhuizen. Later werden de tuinen van deze landhuizen uitgebreid tot parken met lange lanen en waterpartijen. Natuurmonumenten heeft vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw geleidelijk aan tien ‘s-Gravelandse buitenplaatsen verworven. De kapitale huizen hebben hun grandeur grotendeels behouden en in de tuinen is de geschiedenis van de aanleg nog te lezen. 

 De natuurgebieden in Wijdemeren lenen zich bijzonder goed voor een wandel- of fietstocht. Watersporters kunnen volop van het water genieten, want ieder dorp heeft zijn eigen plassen. Loosdrecht, ook wel de ‘Watertuin van Nederland' genoemd, is een populaire watersportplaats. De Spiegelplas en de Blijkpolderplas in Nederhorst den Berg staan bekend als één van de mooiste duikplekken van Nederland. Aan de noordzijde is een speciale duikzone. Ten westen van Ankeveen en Kortenhoef liggen respectievelijk de Ankeveense en Kortenhoefse Plassen. Omdat dit natuurgebied is, zijn deze plassen gesloten voor recreatievaart. Wel is het mogelijk een via Natuurmonumenten georganiseerde vaartocht te boeken. Met een gids vaart u langs de sloten, legakkers, rietlanden en het moerasbos. U kunt ook per kano het Wijde Gat op. Aan de oevers van de plassen bevinden zich verschillende recreatiestranden.

Een deel van de Vechtplassen is door de Europese Unie aangemerkt als een van de belangrijkste natuurgebieden in Europa. In deze Natura2000-gebieden leven zeer bijzondere soorten planten en dieren. Die krijgen zo extra bescherming. In de Vechtplassen gaat het bijvoorbeeld om krabbenscheer, roerdomp, purperreigers en modderkruipers. Schoon water is in dit gebied van levensbelang. Ook voor de mensen die er varen en zwemmen.

Alle toeristische informatie over de gemeente Wijdemeren en het Loosdrechts Plassengebied vindt u op www.vvvwijdemeren.nl