Fortenland

Waarom herbergt Gooi & Vecht zo dicht bij elkaar zoveel forten en kastelen? Wat moest er beschermd worden? De nu zo vredige regio was eeuwenlang de laatste verdedigingslinie die een vijand uit het oosten moest passeren om bij de rijkdommen van Amsterdam te komen!

Deze stoere pracht van forten, kastelen en vestingsteden domineert nog steeds het landschap. Laat u veroveren door ‘Fortenland’ en bezoek Muiden met o.a. haar Muiderslot, Muizenfort en Forteiland Pampus, de vestingsteden Naarden en Weesp met hun talrijke forten, het Fort Werk IV in Bussum en natuurlijk het Nederlands Vestingmuseum in Naarden.

Hoe beleeft u Fortenland?

Dat kan op allerhande manieren, voor ieder wat wils! Het kan fietsend door het volgen van de Fortenlandfietsroute, waarbij u op één dag alle forten en vestingsteden van Fortenland aandoet. Of u duikt meer de diepte in met een bezoek aan een specifiek fort, kasteel of vestingstadje of door het volgen van een van de bewegwijzerde wandelroutes door Fortenland. Het land is ook schitterend vanaf het water te ontdekken: u kunt daarvoor de Fortenland vaarroute varen met een sloep of tuindersvlet of deze per kano afleggen. Of… laat u meevoeren over het water, met uitleg onderweg, door mee te varen met de vestingvaarten. Wilt u nog meer uitdaging? Ga dan al gamend Fortenland door! U vindt hier alles bij elkaar om 1000 jaar verdedigingshistorie van Nederland op uw manier te ontdekken en te beleven. Veel plezier!

cover fortenland