Weesp

 

Vestingstad aan de Vecht

Weesp is een van de veertien vestingsteden van ons land. Aan de schansen en andere verdedigingswerken uit latere tijd is nog te zien dat de stad deel uitmaakte van de Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Weesp is onder andere twee torenforten rijk: Fort Ossenmarkt en Fort Uitermeer. In de veertiende eeuw zorgden de eerste bierbrouwerijen en daarna jeneverstokerijen voor grote perioden van welvaart en bloei. Van die welvaart getuigen het fraaie door Husly gebouwde stadhuis en de Grote of Laurenskerk met zijn speelse Hemonycarillon.

Museum Weesp

Het stadhuis uit de 18e eeuw is een statig, neoclassicistisch gebouw met een gevel van zandsteen. Museum Weesp, het gemeentemuseum, is gelegen op de tweede verdieping van dit gebouw. De hoofdcollectie van Museum Weesp is een verzameling Hollands porselein uit de 18e eeuw. Deze kostbare collectie bevat het eerste porselein van Nederland, gemaakt tussen 1759 en 1768 in Weesp. Daarnaast geeft het museum een beeld van de rijke historie van Weesp.

De Vecht en de polder

Het dorp ligt aan de charmante rivier de Vecht en is een knooppunt voor het watertoerisme. De Aetsveldse Polder en de Vecht zijn tot aardkundige monumenten verklaard. De Aetsveldse Polder was van oorsprong een meer. Dit meer vulde zich in de loop der jaren met klei, eerst vanuit de Amstel, later vanuit de Vecht. Het oermeer zelf verplaatste zich door de erosie van het veen geleidelijk naar het noordoosten. Zo ontstond het Naardermeer.

De Vecht is tot de afdamming van de Kromme Rijn bij Wijk bij Duurstede in 1122 een getijdenrivier geweest en bracht dus zeeklei naar de polder. Geniet tijdens een wandeling of fietstocht van de vele bezienswaardigheden en vergeet de molens en forten Ossenmarkt en Uitermeer niet! Als onderdeel van Fortenland deelt Weesp een rijke geschiedenis met de regio. Je leest er hier alles over!

TOP Weesp, Fort Uitermeer

Sinds september 2016 is Fort Uitermeer een Toeristisch Overstappunt (TOP). Een TOP is een goed vertrekpunt om de regio te verkennen. Je kunt je auto gratis parkeren en wij hebben de mooiste routes rondom de TOP al voor je op een rij gezet. Alle informatie hierover vind je via deze link. Voor het overzicht van alle TOP's in de regio Gooi & Vecht verwijzen wij je graag via deze link naar de TOP-pagina op onze site.

Overnachten in Weesp

In Weesp vind je verschillende accommodaties om te overnachten. Gelegen onder de rook van Amsterdam biedt Weesp een ideale uitvalsbasis om de regio Gooi & Vecht verder te ontdekken. Klik hier om het overzicht van overnachtingsmogelijkheden te bekijken. Wij raden je aan om altijd van tevoren te reserveren, zeker in het toeristisch hoogseizoen gaan de kamers als warme broodjes. Voor vragen over de beschikbaarheid kun je het beste rechtstreeks contact opnemen met de locaties.

Weesp in (bewegend) beeld