Dit jaar wordt het schaapscheerfeest een beetje anders gevierd

zaterdag 6 juni 2020

Al 29 jaar viert het Goois Natuurreservaat, traditiegetrouw op de eerste zaterdag van juni, het schaapscheerfeest samen met vele honderden bezoekers uit het Gooi. Dit wordt het feest, door de coronamaatregelen, een beetje anders gevierd. Er is een mooie korte film gemaakt over het schapen scheren, maar ook over het belang van begrazing op de heide. Een film voor iedereen die eigenlijk graag naar het schaapscheerdersfeest had willen komen. Het Goois Natuurreservaat hoopt volgend jaar als vanouds het schaapscheerfeest weer te kunnen vieren.

De kudde in het Gooi
Drentse heideschapen en het Gooi zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De kudde werd eeuwen geleden vooral benut als ‘mestleverancier’ voor de gewassen op de akkers. Bomenkap en intensieve begrazing, droegen bij aan het ontstaan van het heidelandschap waarvan inmiddels zo zijn gaan houden. Nu, vele eeuwen later, hebben we de schapen weer nodig. Niet voor de mest, maar om ervoor te zorgen dat het open heidelandschap met de bijbehorende flora en fauna, niet verandert in een grasvlakte.

Schaapscheermaand 
De schapen worden één keer per jaar in juni geschoren. Juni is al van oudsher de schaapscheermaand voor de kuddes die op de heide grazen. Dat is niet zomaar. Er is heel vaak vooraf aan de maand juni een warmere periode. De schapen zweten dan behoorlijk, waardoor al het vuil dat op de huid zit (zand en zaden) ‘de wol in wordt gezweet’. De huid wordt schoon, waardoor het scheren veel gemakkelijker gaat.

Johan Griffioen, beheerder begrazing en veeverzorging: “Als je de schapen niet zou scheren krijgen ze een enorme berg wol. De vacht van deze schapen weegt na een jaar al ongeveer drie kilo. Uiteindelijk zal de wol deels door rui weer afvallen. Het grootst nadeel van niet scheren is dat er een onderlaag ontstaat met heel veel parasieten en luizen. Naast veel irritatie en jeuk veroorzaken deze beestjes ook ziekten die voor het schaap dodelijk kunnen zijn”.

Knipbeurt
Het scheren gebeurt tegenwoordig meestal elektrisch. Het Goois Natuurreservaat heeft ervoor gekozen om het oude scheerambacht te bewaren door de schapen met de hand te knippen. Het past bij de schaapskooi met het traditionele potstalsysteem. Een tijdrovende klus wat behendigheid vraagt. Scheren met een wolschaar is voor het schaap wel rustiger dan met een gonzende tondeuse. Ze moeten langer zitten maar worden met zorg geknipt. Tijdens het scheren zit het schaap op zijn of haar achterste. Het is van belang dat ze geen grond onder de poten voelen. Ze geven zich dan volledig over en laten het knippen gelaten toe. Hoe rustiger de scheerder, hoe rustiger het schaap.

Bekijk de film hier