Stichting Fort Werk IV vol ambitie

woensdag 13 maart 2019

Met het overdragen van de exploitatie van het rijksmonument Fort Werk IV aan Fier Bussum is er in 2018 een belangrijke stap gezet voor de toekomst van het prachtig gerenoveerde monument Fort Werk IV.

Johan Cnossen, voorzitter van stichting Fort Werk IV “De afgelopen 24 jaar hebben wij samen met diverse partners, waaronder de gemeente en de vorige exploitant, dit unieke Fort in ere hersteld. Het verwaarloosde monument is grotendeels teruggebracht in originele staat en behoort hiermee tot een van de mooiste Forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Hier zijn we trots op. Als Stichting zijn we blij met Fier Bussum, en de wijze waarop de exploitanten met respect voor ons monument de plannen uitvoeren. Wat bovendien positief bijdraagt aan het bekend maken en de uitstraling van het fort.”  

De Stichting zit nog vol met ambitie. Recent is de bestrating van de entree naar het fort volledig vernieuwd en is de buitenverlichting verbeterd. Er zijn daarnaast diverse plannen zoals het aanpakken van het buitenterrein, het verbeteren van parkeervoorzieningen en het duurzaam renoveren van de artillerieloods. Na de pioniersfase moet de stichting deze plannen zonder fondsen of overheidssteun zien te realiseren. In plaats daarvoor zijn de huurpenningen van Fier Bussum het middel om de plannen te realiseren.  

De nieuwe exploitanten van Fier Bussum hebben ook niet stil gezeten. Gedurende de afgelopen maanden onderging een groot gedeelte van de artillerieloods al een metamorfose en kreeg de Poterne een uitstraling die de bijzondere plek – onder meer geliefd als trouw locatie - nóg beter tot z’n recht doet komen. De nieuwe kookschool heeft een thuis gevonden in de volledig vernieuwde kazematten.

De stichting tot Beheer van Werk IV is in 1995 opgericht om fort werk IV in oude luister te herstellen. Sinds die tijd hebben veel vrijwilligers een bijdrage geleverd aan de restauratie van het fort. Het bestuur bestaat op dit moment uit 4 leden. Johan Cnossen is sinds 2008 voorzitter van het bestuur en is tevreden dat het fort met de nieuwe exploitant FIER een nieuwe fase ingaat en een mooie toekomst gegarandeerd is.