NH Toneel op zoek naar Anne Frank

donderdag 10 januari 2019

Voor de vierde keer zal theatermaker Peter van Bokhorst het toneelstuk ‘Het Dagboek van Anne Frank’ regisseren. Dit keer bij het Noord Hollands Toneel in Theater in Zuyd in Bussum. De vorige zeer succesvolle producties waren o.a. te zien bij Toneelgroep Hilversum en de Plankeniers. “Anne zou in 2019 negentig jaar zijn geworden en precies 10 jaar na de vorige voorstelling wordt het weer tijd om het verhaal opnieuw te vertellen”, aldus van Bokhorst. Bovendien vind ik het geweldig om aan deze opvoeringstraditie vast te houden.

Het Achterhuis

Anne Frank zat tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan twee jaar ondergedoken aan de Amsterdamse Prinsengracht. Tijdens haar verblijf in de schuilplaats schreef zij haar dagelijkse belevenissen op in haar dagboek. Anne, haar zus en ouders zaten vanaf 1942 verscholen in het Achterhuis, samen met het gezin Van Pels en Fritz Pfeffer. In augustus 1944 worden ze verraden en naar concentratiekampen gebracht. Alleen Annes vader Otto Frank overleeft de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal van de familie Frank is door het Dagboek van Anne Frank over de hele wereld bekend geworden. Ook zijn er verschillende films en toneelstukken gemaakt over de onderduik.

Antisemitisme

Voor steeds meer jongeren is het verhaal van de Jodenvervolging en de vernietigingskampen een onbekend verhaal. Hun grootouders zijn van na de oorlog. De verhalen worden niet meer automatisch van generatie op generatie doorgegeven.

Toch is het verhaal van Anne over gevoelens, angsten en onderdrukking helaas nog steeds van deze tijd. Deze week werd een rapport gepubliceerd van het Europees Bureau voor Grondrechten waaruit blijkt dat het antisemitisme in Europa enorm is toegenomen. Daarom overweegt al 38% van de Europese Joden emigratie. Des te meer reden om het verhaal van Anne weer opnieuw te vertellen.

Audities

Het Noord Hollands Toneel houdt in januari audities o.a. voor de rol van Anne en Margot Frank en Peter van Pels. Acteerervaring is geen must, maar wel meegenomen. Het gaat in eerste instantie om een aantal voorstellingen in mei 2019 in Theater in Zuyd in Bussum. De audities zijn begin februari in Theater in Zuyd in Bussum. NH Toneel is op zoek naar jonge acteurs en actrices tussen de 15 en 25 jaar om dit verhaal opnieuw vorm te geven en te vertellen. Interesse? Stuur een mail met naam, leeftijd, ervaring en een foto naar info@nhtoneel.nl. Daarna ontvang je verdere informatie via de mail. Alles over het Noord Hollands Toneel is te vinden op www.nhtoneel.nl