Ontdek Rembrandts Marten en Oopjen in 's-Graveland

woensdag 6 november 2019

Bewonder op 23 november twee bijzondere gasten: Marten en Oopjen. Na vele omzwervingen keren ze voor even terug op hun oude plekje in 's-Graveland, nu als replica. Luister naar het verhaal achter deze schilderijen van Rembrandt en wandel met de gids over de buitenplaats.

Marten en Oopjen
Amsterdam en 's-Graveland waren in de Gouden Eeuw onlosmakelijk met elkaar verbonden. Rijke kooplieden verbleven 's zomers in hun luxe verblijven buiten de stad. Elk jaar verhuisden ze met de mooiste stukken uit hun inventaris naar 's-Graveland. Zo hingen destijds de schilderijen Marten Soolmans en Oopjen Coppit van Rembrandt regelmatig op Schaep en Burgh. Deze buitenplaats, nu kantoor van Natuurmonumenten, diende van 1815 tot 1877 als buitenverblijf van het echtpaar Anna van Winter en Willem van Loon. De schilderijen kwamen ieder voorjaar met de trekschuit van het stadspaleis aan de Herengracht naar 's-Graveland.

Excursie
Natuurmonumenten toont levensgrote reproducties van de schilderijen. Precies op de plek waar ze ooit hingen, in de pronkzaal van Schaep en Burgh. Speciaal voor de excursie op 23 november opent Natuurmonumenten de deuren van het landhuis. Nog steeds is het ontwerp goed zichtbaar in het landschap. Natuurmonumenten voert in tien jaar een groot herstelplan uit, in de geest van Zocher, om het landgoed weer te behouden voor de komende eeuw. Tijdens de wandeling wordt in woord en beeld het verhaal verteld van het parklandschap toen en nu.

Handig om te weten

  • Let op: deze excursie start bij landhuis Schaep en Burgh, Noordereinde 60 in 's-Graveland. Hier kun je ook parkeren.

  • Reserveer snel, want vol = vol. Er is een maximum aantal deelnemers.

  • Graag een kwartier van tevoren aanwezig zijn.

  • Honden mogen niet mee.

  • Voor alle activiteiten geldt deelname uitsluitend na aanmelding en betaling vooraf via de website van Natuurmonumenten.


Marten Soolmans en Oopjen Coppit door Rembrandt © Natuurmonumenten