Nieuwe tentoonstelling 'Boten bij de vis' en Burendag in Huizer Museum

donderdag 19 september 2019

De nieuwe tentoonstelling in het Huizer Museum getiteld 'Boten bij de vis' zal openen voor publiek op Burendag! Voor het Huizer Museum aanleiding om deze publieksopening te vieren met buren en vrienden van het museum onder het genot van koffie, thee en een Huizermannetje. Negen musea rondom de Zuiderzee hebben de handen ineengeslagen voor deze tentoonstelling. Het resultaat: een tentoonstelling die je laat kennismaken met de Zuiderzeevissers, hun schepen en de werven waar ze werden gebouwd. 

De Zuiderzee vormde de spil van het bestaan voor d dorpen en steden rondom het water, en de visserij was hier één van de belangrijkste bronnen van voedsel en inkomsten. Boten bij de vis vertelt over de vissersschepen die op de Noord- en de Zuiderzee voeren en de werven waar ze werden gebouwd. Dankzij het succes van de Zuiderzeevisserij ontwikkelde de scheepsbouw zich snel en ontstond er een ware industrie.

De tentoonstelling is een initiatief van Netwerk Zuiderzeecollectie en is samengesteld door Museum Spakenburg, het Huizer Museum, Stichting Musea Noardeast Fryslân, het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont, Waterlands Museum De Speeltoren, Museum Kaap Skil, Stadsmuseum Harderwijk, het Fries Scheepvaart Museum en het Zuiderzeemuseum. 

De publieksopening van Boten bij de vis vindt plaats op zaterdag 28 september tussen 14.00 en 16.00 uur in het Huizer Museum