Dutch Media Week | 'Hilversum in Gesprek' met Frits van Exter: Hoe betrouwbaar zijn onze media?

maandag 30 september 2019

Frits van Exter, voorzitter van de Raad voor de Journalistiek en oud-hoofdredacteur van Trouw en Vrij Nederland, is zondag 6 oktober om 15.30 uur te gast bij Hilversum in Gesprek bij Filmtheater Hilversum tijdens Dutch Media Week. Frits van Exter wordt geïnterviewd door journaliste Cisca Dresselhuys. Na het gesprek wordt Van Exters keuzefilm ‘Official Secrets’ met Keira Knightley in voorpremière vertoond.

In deze tijden van Twitter, Facebook, fake news en andere nieuwe en soms bedreigende vormen van nieuwsvoorziening, organiseert ‘Hilversum in gesprek’ een extra editie over de betrouwbaarheid van Nederlandse kranten, radio, televisie en internet. Iemand die daar veel mee te maken heeft is Frits van Exter (1955), die zijn leven lang in de media heeft gewerkt.

Na zijn studie aan de School voor Journalistiek ging hij in 1978 voor dagblad Trouw werken, achtereenvolgens als Amsterdams stadsverslaggever, buitenlandredacteur en chef buitenland. In 1996 werd hij er adjunct-hoofdredacteur en in 1998 hoofdredacteur. In 2008 werd hij hoofdredacteur van opinieblad Vrij Nederland, wat hij tot 2015 bleef. Zijn vertrek viel samen met het besluit van de uitgever om van het weekblad Vrij Nederland een maandblad te maken. Sinds 2016 is Van Exter voorzitter van de Raad voor de Journalistiek, de instantie die klachten van lezers en kijkers tegen een media-uiting behandelt.

Dutch Media Week is hét mediafestival van Nederland waar the heart of the story centraal staat. Van 4 t/m 13 oktober 2019 kan heel Nederland - van jong tot oud, van gebruiker tot professionele mediamaker - zich onderdompelen in, laten verrassen en inspireren door en leren met media. Van creatie en techniek tot de impact die media hebben op ieders leven. Een festival waarin bijzondere en actuele verhalen van - en over - media vertelt en ontdekt worden. Het festival wordt georganiseerd door Beeld en Geluid, in nauwe samenwerking met de gemeente Hilversum en Hilversum Marketing. www.dutchmediaweek.nl

Dinsdag 15 oktober is schrijfster, journaliste en columniste Hanna Bervoets (‘Welkom in het Rijk der Zieken’) te gast bij Hilversum in Gesprek.

Hilversum in Gesprek is een initiatief van een team enthousiaste Hilversummers, Boekhandel Voorhoeve en Filmtheater Hilversum. Iedere maand wordt een bijeenkomst in het Filmtheater georganiseerd waarbij iedere maand een andere gast centraal staat.
Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa of via www.filmtheaterhilversum, of zijn te reserveren via (035) 623 5466.