Opnieuw nemen kunstenaars intrek in Galerie Pouloeuff in Naarden-Vesting tijdens Keep an Eye Spacemakers #2

maandag 26 augustus 2019

Na het succes van vorig jaar, nemen vijf jonge, getalenteerde kunstenaars van 26 augustus tot 23 september weer hun intrek in Galerie Pouloeuff. Het is de tweede keer dat deze non-profit galerie in Naarden-Vesting een experimenteerruimte voor jonge talenten wordt. De kunstenaars krijgen gedurende een maand carte blanche en worden begeleid door beeldend kunstenaar Marjolijn de Wit. Haar werk wordt gepresenteerd in binnen- en buitenland in galeries en musea.

De kunstenaars Meg Forsyth, Janneke Kornet, Felipe van Laar, Pris Roos en Mayke Verhoeven, werkend in totaal verschillende stijlen, materiaalgebruik en conceptuele ideeën, gaan de hele maand september samen aan het werk in Galerie Pouloeuff tijdens de Masterclass Keep an Eye Spacemakers #2. De kunstenaars werken op locatie, waar samenwerkingen kunnen ontstaan en de kunstenaars worden uitgedaagd om buiten hun comfortzone te stappen en hun eigen artistieke praktijk te vernieuwen. Bovendien komt hun werk op een nieuwe manier onder de aandacht van het publiek.

Tijdens Spacemakers worden de grenzen tussen verschillende artistieke disciplines doorbroken. Volgens begeleidend beeldend kunstenaar Marjolijn de Wit zorgt het samenwerken voor een dynamiek waarin nieuwe dingen kunnen ontstaan. “Wat ik met zekerheid kan zeggen is dat het een periode zal zijn die heel veel oplevert maar ook veel kost. Een intensieve periode met zeker ook moeilijke momenten waar de kunstenaars overheen moeten stappen, of doorheen moeten gaan. Maar uiteindelijk heb je dat nodig. Dan ontstaat er iets nieuws, iets wat je van tevoren niet kan bedenken”, aldus Marjolijn de Wit.

Open atelier
Tijdens Keep an Eye Spacemakers #2 is Pouloeuff zowel een atelierruimte als galerie. De ruimte zal constant in verandering zijn doordat werken worden toegevoegd, weggehaald en weer veranderen. Voor de bezoekers is dit een mooi proces om te volgen. De werkperiode start op maandag 26 augustus en vanaf dat moment gebruiken de kunstenaars de galerie als werkplek/atelier. Zij zijn dan de gehele periode aan het werk en is de galerie ook toegankelijk voor bezoekers die het proces willen volgen. De aansluitende expositie opent op zondag 29 september en duurt tot 3 november.

Over Marjolijn de Wit
Marjolijn de Wit is beeldend kunstenaar en woont en werkt in Utrecht. Ze studeerde af aan de Academie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda en was resident aan de Rijksakademie en Sundaymorning @ EKWC. Zij wordt vertegenwoordigd door Asya Geisberg Gallery in New York, Houg Gallery in Parijs en Otto Zoo Gallery in Milaan. Haar werken zijn onder meer gepresenteerd in Torrance Art Museum, Californië, Weserburg Museum of Modern Art, Duitsland en CODA Museum Apeldoorn, De Pont Museum Tilburg, Gemeentemuseum Den Haag en het Van Bommel Van Dam Museum in Venlo.
In 2007 ontving zij de Koninklijke Prijs voor de schilderkunst en in 2013 de PULSE Prize.

In haar keramische fotografische collages, installaties en schilderijen onderzoekt Marjolijn de Wit ideeën over toekomstige archeologie, de interpretatie van geschiedenis en onze relatie met de natuur en de gebouwde omgeving.
De keramische onderdelen in haar werk verwijzen naar hedendaagse gebruiksvoorwerpen en architectuur, maar roepen ook het oude en historische op. Niets is wat het lijkt. Het gebruikte materiaal lijkt zacht maar blijkt hard, het lijkt plastic of papier maar blijkt steen. In het schilderen gebruikt ze vaak trompe-l’oeil achtige methoden. In de collages en installaties vervult keramiek deze rol. Door alleen stukken van een geheel te tonen plaatst De Wit zich tussen archeoloog en een visuele bedrieger in. Om zo niet alleen haar interpretatie van geschiedenis te laten zien, maar ook te bevragen hoe anderen uiteindelijk die van ons vertalen.

Over Galerie Pouloeuff en de Keep en Eye Foundation

Jonge (pas afgestudeerde) kunstenaars krijgen in Galerie Pouloeuff in Naarden-Vesting een podium om hun werk kosteloos te exposeren. Omdat Pouloeuff het belangrijk vindt om jonge, talentvolle kunstenaars verder te helpen bij de ontwikkeling van hun artistieke carrière biedt de galerie kunstenaars meer dan alleen een ruimte om hun werk te presenteren. Bijvoorbeeld d.m.v. Keep an Eye Spacemakers #2. Benieuwd? Ga naar: www.galeriepouloeuff.nl en www.keepaneye.nl.

Het werkproces tijdens de Keep an Eye Spacemakers #2 is op openingsdagen te bekijken tot en met zondag 22 september.
De aansluitende expositie is te zien van 28 september t/m 3 november 2018, vrijdag en zaterdag van 11.00-17.00 uur, zondag van 12.00-17.00 uur.
Turfpoortstraat 36a, Naarden-Vesting.
Galerie Pouloeuff is een broedplaats voor jong talent en is gelieerd aan de Keep an Eye Foundation.
www.galeriepouloeuff.nl