Ervaar het winterse leven op kasteel Muiderslot!

donderdag 28 november 2019

Van 14 december 2019 tot en met 1 maart 2020 kunnen bezoekers van Rijksmuseum Muiderslot het winterse leven op een kasteel van vroeger ervaren. Overwinteren in een kasteel spreekt tot de verbeelding. Samen zitten rond het haardvuur, kaarsen aan en lekker warm. Dat de realiteit soms heel anders was, ontdekken bezoekers tijdens Winterkasteel. De lichtjes branden, de dekens liggen klaar, de chocomelk is warm en er is van alles te doen en beleven voor jong en oud. Ook tijdens alle feestdagen is het Muiderslot open.

Ongemakken en vermaak
Bewoners van het kasteel zaten ’s winters vaak letterlijk gevangen, het leven keerde zich naar binnen in de wintermaanden. Dat zorgde voor veel ongemakken: hoe kwamen mensen aan hun basisbehoeften als warmte, licht, water en voedsel? De donkere dagen dwongen de bewoners ook om vermaak te zoeken dat hen afleidde van de kou: winterse verhalen, goede gesprekken of spelletjes rond het haardvuur. Met een beetje geluk kon er worden geschaatst op de slotgracht.

Zintuigelijk beleven
De bezoekers van nu kunnen de winters van vroeger op een zintuigelijke manier beleven. Loop rond over de sfeervol verlichte binnenplaats, neem een audiotour en een dekentje mee, luister naar de verhalen, ruik de gedroogde kruiden, proef echte winterse kost, warm je bij het vuur of speel ouderwetse spelletjes op de spelletjeszolder.

Aan feest geen gebrek
In de Ridderzaal van het Muiderslot is speciale aandacht voor winterse feesten en bijbehorende luxe spijzen. De tafels zijn feestelijk gedekt met fraai porselein, een pauwen- en een zwanenpastei en prachtige festoenen: slingers van groen blad versierd met fruit, takjes, blaadjes, kruiden en bloemen.

Activiteiten tijdens de kerstvakantie
In de kerstvakantie zijn er elke dag creatieve workshops in het Atelier op Zolder. Ook worden er regelmatig verhalen voorgelezen over kastelen, jonkvrouwen en ridders. En natuurlijk zijn er ook winterse rondleidingen over de ongemakken, praktische oplossingen en verrassende kanten van het wonen op een kasteel in de winter. Kijk voor data, tijden en informatie op muiderslot.nl

A Christmas Carol
Op 17 en 18 december 2019 brengt de beroemde Britse acteur en verhalenverteller Ashley Ramsden ‘A Christmas Carol’ van Charles Dickens. De voorstellingen zijn om 17.30 en 20.15 uur in de Ridderzaal van het Muiderslot. De voertaal is Engels. Informatie en kaartjes via muiderslot.nl.

Openingstijden
Rijksmuseum Muiderslot is in de wintermaanden open van dinsdag t/m zondag open van 10.00 tot 17.00 uur. In de kerstvakantie ook open op maandagen én op alle feestdagen van 10.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.muiderslot.nl