Jonkvrouwen en ridders nemen het Muiderslot over

woensdag 10 oktober 2018

In de herfstvakantie van 20 tot en met 28 oktober 2018 is er op het Muiderslot van alles te beleven. Oma’s hebben een streepje voor, vanwege de tentoonstelling Gewapend met Schoonheid, maar ook voor opa’s, moeders, vaders, kinderen en kleinkinderen is er genoeg te doen: van échte jonkvrouwen en ridders tot verjaardagsfeestjes, Middeleeuws eten en muziek.

Oma’s gratis toegang

In dit themajaar ‘Sterke Vrouwen’ hebben oma’s extra geluk! Tijdens de herfstvakantie hebben alle oma’s gratis toegang tot het Muiderslot als ze vergezeld worden door een betalend kleinkind. Er zijn bovendien leuke extra activiteiten en spelletjes uit grootmoeders tijd. Ook leuk voor oma: een bezoekje aan de tentoonstelling Gewapend met schoonheid. Vrouwen en macht sinds de Middeleeuwen.

Opstandige vrouwen

Ook in de Middeleeuwen stonden vrouwen hun mannetje: op 27 en 28 oktober logeren er vier opstandige vrouwen in het Muiderslot. Zij nemen de bezoekers mee in de wereld van de powervrouwen van lang geleden. Op de binnenplaats zorgt een échte smid voor het benodigde wapentuig, wordt er muziek gemaakt en vullen Middeleeuwse ambachten het plein. Buiten de poort wordt er gekookt en kunnen de Middeleeuwen geproefd worden. Ondertussen houdt de heraut in poorttoren in de gaten of er geen vijanden het kasteel naderen. Niet alleen de vrouwen staan dit weekend hun mannetje, ook de ridders van de IJssel weten van wanten. Echte ridders strijden tweemaal per dag om de hand van hun powervrouw.

Verjaardag van Amsterdam

Op zaterdag 27 oktober is het ook nog eens  precies 743 jaar geleden dat graaf Floris de Vijfde een document ondertekende, waarop voor het eerst het plaatsje Amstelredamme- later Amsterdam- genoemd wordt. Kortom: de verjaardag van Amsterdam! Reden om in de rondleidingen aandacht te besteden aan de unieke historische band tussen het Muiderslot en Amsterdam. Floris is namelijk ook de bouwheer van het Muiderslot, dat later van onschatbare waarde bleek voor de verdediging van onze hoofdstad. Amsterdam, hiep, hiep, hoera!

Openingstijden en meer informatie:

Het Muiderslot is op doordeweekse dagen geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur en in het weekend van 12.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie en alle activiteiten op www.muiderslot.nl