Nieuwe exploitant Fort Werk IV

woensdag 6 juni 2018

De exploitatie van het rijksmonument Fort Werk IV komt per 1 juli in nieuwe handen. De ondernemers van theater en congrescentrum Spant, Paul Haighton en Bert Dijkstra, nemen het stokje over van Nanny Blank. De naam Vernissage wijzigt in Fier.

Fort Werk IV is een oud verdedigingswerk aan de rand van Bussum dat pal naast theater en congrescentrum Spant ligt. Tot eind jaren ‘90 was het een verlaten en vervallen fort. In samenwerking met Nanny Blank en veel vrijwilligers heeft Stichting Fort Werk IV het fort in zijn oude luister hersteld en omgetoverd tot een prachtige locatie. Onder de naam Vernissage worden in en rond de karakteristieke bouwwerken familiebijeenkomsten, huwelijken, exposities, diners, open podia, vergaderingen en tal van andere bijeenkomsten georganiseerd.

Informeel en ongedwongen
De nieuwe exploitanten willen het unieke karakter behouden. ‘Nanny heeft in bijna twee decennia iets heel bijzonders weten neer te zetten. Daar willen wij op voort bouwen’, zegt Paul Haighton. ‘De rustige ligging en de stoere robuuste uitstraling van het fort zorgen voor een bijzondere ambiance. De markante stijl van de Vernissage kunnen we samenvatten als informeel, ongedwongen en stijlvol. Dat is precies de sfeer die wij met Fier willen behouden’, aldus Haighton.

Fier
Haighton en Dijkstra hebben de ambitie om Fort Werk IV meer publiek toegankelijk te maken. ‘We hebben plannen om volgend jaar op zondagen de poorten van Fier te openen, om het publiek te laten genieten van deze unieke locatie en haar bijzondere sfeer. Met bijvoorbeeld een heerlijke lunch, borrel bij een knapperend vuurtje of voor een bezoek aan een expositie over de rijke geschiedenis van het fort. Wij willen het bijzondere verhaal van dit monument met trots in de schijnwerpers zetten. Vandaar ook de naam Fier’, aldus Paul Haighton.

Fortwachter
Fier gaat ook een locatie zijn die volop ruimte biedt aan diverse lokale maatschappelijke en culturele activiteiten. Haighton: ‘Initiatieven die een podium nodig hebben. Geëtaleerd op een plek, die adembenemend mooi is. Het uitbaten van een cultureel erfgoed brengt natuurlijk verantwoordelijkheden met zich mee. Wij hebben aangeboden om, samen met de Stichting Fort Werk IV, het monument voor volgende generaties te behouden. En die taak van “fortwachter” nemen we uiterst serieus. Geïnteresseerden in het monument zijn en blijven welkom voor een bezoek aan het fort.’

Over Fort Werk IV
Fort Werk IV werd gebouwd in 1868, als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Naast de artillerieloods vind je er een muur met schietgaten, kazematten en een poterne, een lange ondergrondse gang om ongeschonden aan de andere kant van het fort te komen. De Nieuwe Hollandse Waterlinie begint met een fort in Muiden en heeft 85 km linie breed een veertigtal forten richting Noord Brabant. Er zijn in Bussum vijf werken geplaatst: Werk I,II, III, IV en V. Fort Werk IV was het hoofdwerk en is nu geheel gerestaureerd door Stichting Fort Werk IV.