Eerste editie Blaricum Music Festival een feit!

dinsdag 22 mei 2018

Van donderdag 5 tot en met zondag 8 juli aanstaande vindt – voor de eerste keer – het Blaricum Music Festival plaats. De editie van 2018 – gericht op met name klassieke muziek uitgevoerd door een keur aan internationale bekendheden – bestaat uit negen topconcerten, masterclasses door beroemde pedagogen en de eerste ooit in Nederland gehouden tentoonstelling over de beroemde Italiaanse vioolbouwer Antonio Stradivari (natuurlijk mét een groot aantal topstukken uit zijn oeuvre). De concerten vinden plaats in De Dorpskerk, de masterclasses in Société Wexxs en de tentoonstelling in Kunsthandel Studio 2000. De tuin van Achterom 1 wordt ingericht voor mensen die cateringarrangementen hebben besteld en in Achterom 1 worden de infobalie en ticketshop gehuisvest. Naast de ingang van De Dorpskerk kunnen rond de concerttijden losse drankjes en hapjes worden gekocht.

Initiatiefnemer van het festival is de sinds 15 jaar in Blaricum woonachtige dirigent en ‘cultureel ondernemer’ Peter Santa. Hij liep al jaren rond met het idee om in Blaricum een muziekfestival te organiseren zoals die jaarlijks in onder andere de Zwitserse dorpen Gstaad en Verbier worden gehouden (maar dan natuurlijk zonder de Zwitserse bergen…). Na een gesprek met burgemeester Joan de Zwart-Bloch waarin zij aangaf dat Blaricum ‘Kunststad 2018’ is, werd het voor Peter duidelijk dat alles op alles gezet moest worden om de eerste editie nog in dit ‘cultuurjaar’ te realiseren. Het gesprek vond plaats in april en de voorbereidingstijd – begin juli is de beste tijd om een dergelijk festival te organiseren – was dus érg kort…

Peter zocht naarstig naar partners die een deel van het risico wilden afdekken en de eerste grotere – en naar uiteindelijk is gebleken doorslaggevende – privédonatie kwam van Joop en Janine van den Ende. Toen kon Peter eigenlijk niet meer terug, alleen maar vooruit!

Het programma is nu klaar en met de financiering gaat het langzaamaan de goede kant op (een aantal anonieme donateurs heeft een bijdrage toegezegd en de door Peter gewenste partnerships met lokale partijen beginnen vorm te krijgen). Dit betekent niet dat hij nu geen hulp meer nodig heeft, integendeel! De begroting vertoont nog een gat dat hij de komende tijd moet proberen op te vullen door zoveel mogelijk sponsoren, partners en vrienden aan het festival te verbinden. Een vriend van het Blaricum Music Festival 2018 betaalt € 1.000,- excl. 6% BTW en krijgt hiervoor 10 eersterangs concertkaarten, 10 cateringarrangementen én vermelding op de website en in het programmaboek. De kleine meerprijs ten opzichte van de gewone prijzen moet worden gezien als  een stukje sponsoring en een blijk van betrokkenheid.

Peter merkt dat steeds meer mensen écht enthousiast beginnen te worden – óók weer tijdens zijn recente bezoek aan de Blaricumse Ondernemersvereniging – en dit sterkt hem in het idee dat het Blaricum Music Festival best eens uit zou kunnen groeien tot iets héél moois. Een jaarlijks terugkerend evenement waar Blaricum én alle Blaricummers trots op kunnen zijn!

Zie voor meer informatie en het bestellen van kaarten www.blaricumfestival.com