Bezoekerscentrum Vesting Muiden feestelijk geopend

maandag 16 april 2018

Op vrijdagmiddag 13 april vond de feestelijke opening plaats van Bezoekerscentrum Vesting Muiden. De officiële start werd met het lossen van een kanonschot gemarkeerd door gedeputeerde Stelling van Amsterdam Joke Geldof (provincie Noord-Holland), Harm Hasenaar (Studio Harm Hasenaar) en wethouders Miriam van Meerten en Marleen Sanderse (zie foto). Het centrum is ondergebracht in het Muizenfort, een historisch gebouw dat deel uitmaakt van de Muidense vestingwerken. De realisatie van het bezoekerscentrum is een van de projecten uit het gebiedsprogramma Verder met de Vesting Muiden.

Historie en heden gaan hand in hand
In het bezoekerscentrum bevindt zich een onbemand VVV-informatiepunt met een digitale zuil en diverse folders die de bezoeker informeren over wandelroutes en bezienswaardigheden in en rond Muiden. Een permanente expositie laat de ontwikkeling van Muiden door de eeuwen heen zien. Onder andere wordt de rol belicht die de stad speelde in de verdedigingslinies Stelling van Amsterdam en Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ook wordt een film vertoond die in vogelvlucht het ontstaan en de geschiedenis van Muiden laat zien. Voor de kinderen is er een ontdekmeubel waarmee zij op interactieve wijze meer te weten komen over de Vesting Muiden.

Het bezoekerscentrum is van maandag tot en vrijdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.30 tot 13.00 uur. Het adres is Vestingplein 1.

Samenwerkende partners
Het toeristisch informatiepunt is weliswaar onbemand, maar de bezoekers zullen toch ervaren dat het Muizenfort een dynamische plek is. Het biedt namelijk onderdak aan de Historische Kring Stad Muiden en aan enkele creatieve bedrijven, waaronder Studio Harm Hasenaar.

Het bezoekerscentrum is financieel mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Holland, de gemeente Gooise Meren en Studio Harm Hasenaar en tot stand gekomen met medewerking van de genoemde bedrijven en de Historische Kring Stad Muiden.

Verder met de Vesting Muiden
Het bezoekerscentrum is een van de projecten uit het gebiedsprogramma Verder met de Vesting Muiden. In dit programma werken de gemeente Gooise Meren, de provincie Noord-Holland, de Regio Gooi en Vechtstreek en Rijkswaterstaat intensief samen aan het behouden en versterken van de identiteit en leefomgeving van Muiden. Tot 10 mei kunnen bezoekers van het Muizenfort ook de plannen voor het herstel van de oostelijke vestingwallen bekijken, een ander project uit het gebiedsprogramma.  Binnen dit project wordt het oostelijk deel van de vesting weer zo veel mogelijk teruggebracht naar de staat waarin het aan het einde van de 19e eeuw verkeerde.