Grote namen, maar intiem festival: Weesp Chamber Music Festival 2017

donderdag 2 maart 2017

Het Weesp Chamber Music Festival brengt dit jaar niet alleen grote internationale namen, maar biedt voor het eerst ook Nederlandse musici van wereldklasse een podium. Van 15 t/m 19 maart brengt het festival kamermuziek van het hoogste niveau in een intieme sfeer waarin deze topmusici zelden te horen zijn. Daarnaast zijn er diverse andere muzikale activiteiten die voor een bijzondere ervaring zullen zorgen. De 4e editie van het festival kent een breed programma dat voert van de van een Nacht van Acht met octetten, via muziek van de Schotse Hooglanden en Things of Beauty en de intense Seven Last Words, naar het daverende slotconcert met o.a. de bekende mezzosopraan Karin Strobos.

Wat: Weesp Chamber Music Festival 2017 

Wanneer:  15 t/m 19 maart 2017 

Waar: Van Houtenkerk, Oudegracht 69, 1381XX Weesp. 

Info/tickets: www.weespchambermusicfestival.nl  

 

Navarra String Quartet: ruimte geven aan een passie

 Het Navarra String Quartet heeft een internationale reputatie opgebouwd als één van de meest dynamische en poëtische strijkkwartetten van deze tijd.  Het kwartet speelt hierdoor al jaren over de hele wereld op de grote podia.  Zo werd hun optreden in het Sydney Opera House vorig jaar nog  bekroond met een vijfsterren- recensie.  

In 2014 was de tijd rijp voor een eigen festival. Een festival dat hen de kans biedt om internationaal gevestigd en nieuw talent uit te dagen, én de liefde voor muziek te delen met een breder publiek. Navarra koos, tot ieders verrassing, niet voor Engeland waar zij woonden, maar voor het pittoreske Weesp, waar Simone opgroeide. Het kwartet nodigt nu alweer voor het vierde jaar internationale topmusici uit om de grote concertzalen  te verruilen voor de intimiteit van dit festival. 

”Why go all the way to Vienna?”

Het mooie programma, de virtuositeit van de musici en het plezier waarmee musici en publiek elkaar vinden op dit intieme Weesp Chamber Music Festival, leveren al jaren uitverkochte zalen op. Bezoekers komen uit binnen- en buitenland en roemen de kwaliteit en de bijzondere sfeer. "Why go all the way to Vienna, if I can hear world class music here in this friendly Weesp?"  zei een Engelse bezoeker vorig jaar. Mooi was ook de reactie van een kind, na het slotconcert van het educatie-project: "Juf, als ik van klassieke muziek had gehouden, dan had ik dit echt práchtig gevonden!" 

Het Weesp Chamber Music Festival biedt naast diverse concerten ook veel andere activiteiten die een breed publiek uitnodigen kennis te maken met klassieke muziek en een bijzondere ervaring bieden. Tot nu toe is die opzet geslaagd. Zo genoten honderden kinderen al van de uniek ontwikkel-de educatieprojecten en gingen diverse oudere en jongere bezoekers door het festival op muziekles. Kenners wisten het festival zelfs vanuit het buitenland te vinden, maar ook veel beginnende luisteraars bezochten concerten. En de magische festivalsfeer waarin publiek en musici elkaar in vervoering brengen, maakt het festival steeds populairder.

 

Programma 2017

De vierde editie van het Weesp Chamber Music Festival 2017 zal weer uit diverse hoogtepunten bestaan. Het festival gaat dit jaar van start met het spannende muzikale basisscholenproject “ Graaf Dracula”, speciaal voor het festival geschreven en geregisseerd door de bekende muziekregisseur Annechien Koerselman. Bovendien heeft Navarra weer bijzondere namen kunnen strikken voor het festival: Karin Strobos, Felicia van den Enden, Daria van den Bercken en het Elias String Quartet. Zij brengen met of zonder het Navarra Quartet een prachtig en gevarieerd programma dat leidt van de Nacht van Acht, waarin twee strijkkwartetten samen spelen, via het high tea- jeugdconcert “Cuypers en Cookies”, naar een romantisch avondconcert van fluit en piano. Daarna wordt het publiek over de Schotse Hooglanden gevoerd bij kaarslicht, om op zondagochtend wakker te worden bij de indringende “Seven Last Words” van Haydn door het Navarra String Quartet, mooi passend in deze passietijd. James Boyd maakte  op Navarra’s uitvoering geïnspireerde schilderijen, waarvan een reproductie zal worden getoond. Samen met het effect van het ochtendlicht door de kleurrijke glas-in-loodramen van de art nouveau- kerk belooft dit een bijzondere ervaring te geven. Het festival wordt afgesloten met een zinderende finale waarin onder meer de gelauwerde Weesper mezzosopraan Karin Strobos van zich laat horen. Marije (violiste Navarra): “ Wij kijken enorm uit naar het prachtige programma dat we met Karin en Felicia hebben samengesteld. Bijzonder dat we nu samenwerken, omdat we in Weesp wonen". 

Bovendien zijn er gedurende het festival diverse andere gratis toegankelijke activiteiten.  Samen met de Weesper muziekscholen organiseert de festivalorganisatie  een open podium  voor wie al een instrument bespeelt en een Speel je mee?-middag voor wie nieuwsgierig is, en ook eens een instrument wil uitproberen. Zelfs het befaamde Elias Quartet komt jong en oud enthousiast maken. Een vioolbouwer beantwoordt  vragen en geeft een boeiende lezing over zijn dappere poging de mooiste viool aller tijden na te bouwen. Daarnaast is er een omlijsting met schilderkunst van verschillende schilders die speciaal voor de gelegenheid werk hebben gemaakt.

Toptalent, creativiteit, passie, aantrekkelijke kaartprijzen, de extra’s, de intieme locatie… Alle ingrediënten zijn in huis voor een wederom betoverende ervaring. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.weespchambermusicfestival. nl. Op de website staan ook alle details over het festival. 

Stichting Chamber Music Weesp  & Navarra String Quartet

De stichting Chamber Music Weesp wil het festival voor Weesp behouden en een zo groot en divers mogelijk publiek kennis laten maken met (kamer-)muziek. Zij doet dit door het organiseren van het Weesp Chamber Music Festival, met onder meer een uitgebreid jeugdprogramma. De stichting wil met het Festival een uniek en bereikbaar cultuuraanbod op topniveau aanbieden en (inter-)nationale aantrekkingskracht realiseren. De stichting kent geen winstoogmerk. Haar werk wordt mogelijk gemaakt door haar partners, sponsors, vrijwilligers en Vrienden. www.weespchambermusicfestival.nl

Het Navarra String Quartet vormt de artistieke directie van het festival. Dit gelauwerde strijkkwartet bestaat uit Magnus en Marije Johnston (viool), Brian O ’Kane (cello) en Simone van der Giessen (altviool). Meer info: www.navarra.co.uk