Job Cohen opent met schoonzoon bijzondere expositie in het Muiderslot

vrijdag 19 mei 2017

Wat is er eigenlijk tegen dat de burgemeester van Amsterdam zelf tevens Baljuw en Slotvoogd van het Muiderslot en Drost van Muiden wordt? Met dit pleidooi opende Job Cohen, oud-burgemeester van Amsterdam, gisteravond de expositie ‘Muiderslot, de geheime sleutel van Amsterdam’.

Tot en met 31 oktober kunnen bezoekers op het Muiderslot alles te weten komen over de intrigerende gedeelde geschiedenis van het slot aan de Vecht en de stad aan de Amstel. Er wordt er onder ander uit de doeken gedaan hoe begeerlijk het slot voor Amsterdamse Burgemeesters en hun zonen was.

De band tussen Amsterdam en het Muiderslot
Het Muiderslot staat internationaal ook wel bekend als ‘Amsterdam Castle’. Weinig mensen weten dat dit terug te voeren is op de eeuwenoude hechte band tussen het slot aan de Vecht en de stad aan de Amstel. Graaf Floris V is niet alleen de eerste ‘burgervader’ van Amsterdam, maar ook de bouwheer van het Muiderslot. Dit vormt het begin van een eeuwenoud verbond, waarin vele Amsterdamse burgemeesters en hun zonen een prominente rol speelden. Om deze band te onderstrepen was naast Job Cohen zijn schoonzoon Quincy Elvira meegekomen, om een teruggebracht origineel interieur van Pierre Cuypers in de Noordertoren te openen. Een gelegenheid die Cohen ten baat nam om net als zijn 18e-eeuwse  voorgangers zijn schoonzoon op eigen titel te benoemen tot Baljuw en Slotvoogd van het Muiderslot, alsmede Drost van Muiden.

De tentoonstelling
Op de tentoonstelling worden zeven eeuwen gedeelde geschiedenis belicht aan de hand van spannende verhalen en unieke objecten. Een sleutelrol is weggelegd voor de ‘geboorteakte’ van de stad Amsterdam: het zogenaamde Tolprivilege van graaf Floris V. Uiteraard is er ook speciale aandacht voor diverse Amsterdamse burgemeesterszonen. Een ander bijzonder object dat te zien is, is de 300 jaar oude Hensbeker (vriendschapsbeker) van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht. De slotkapel is omgetoverd tot een ware replica van de eerste Amsterdamse schouwburg uit 1638 op de Keizersgracht, om het gedeelde theatererfgoed  tussen slot en stad uit de doeken te doen.

Vlogs
De Amsterdamse geschiedenis is niet alleen naar het slot gehaald, maar de historische banden tussen het kasteel en de hoofdstad zijn ook op locatie in beeld gebracht. Er is een reeks vlogs gemaakt op plekken in Amsterdam die een bijzondere band hebben met het Muiderslot. Bekijk alle vlogs >

Prentenboek
De markante gebouwen in Amsterdam die een historische band hebben met het Muiderslot zijn ook getekend  door illustrator Georgien Overwater. Bij de tentoonstelling is van haar hand een gelijknamig prentenboek verschenen over het Muiderslot en de geheime sleutels van Amsterdam, met expertbijdragen van oa. historici Dick de Boer, René van Stipriaan, Maarten Prak en de Amsterdamse stadsarcheoloog Jerzy Gawronsky. Job Cohen, die zelf ook een bijdrage schreef, nam gisteravond het eerste exemplaar van dit bijzondere prentenboek in ontvangst.

Financiers
De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van VSBfonds, Amicorum Comitia Muydae, Stichting de Commissie sinds 1882 en het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

www.muiderslot.nl