De verhalen

Schilders en schrijvers

Tussen 1880 en 1920 vormden de natuur een belangrijke reden om vanuit de stad naar het Gooi te reizen. Schilders (van Neuhuys en Mauve tot Mondriaan en Van der Leck), dichters (bijv. Jani Roland Holst) en schrijvers (bijv. Carry van Bruggen) vonden rust en inspiratie in de dorpen op de hei.

De kunstenaarskolonies

Wereldverbeteraars, zoals de Christenanarchisten onder leiding van prof. Jacob van Rees in Laren en Frederik van Eeden in Bussum, probeerden er hun ideale wereld in het klein te verwezenlijken door het stichten van kolonies. Ook in Huizen waren gemeenschappen waarin de nieuwe ontwikkelingen werden omarmd. De kunstenaars stonden aan de wieg van de tweede Gouden Eeuw van de schilderkunst. Het modernisme in de schilderkunst werd door belangrijke kunstenaars in de kunstenaarskolonies van Laren en Blaricum vormgegeven.

De schrijver Nescio schreef veelvuldig over het plassengebied rondom Kortenhoef maar vestigde zichzelf in de kolonie Tames in Huizen. Rond 1900 werd op wonderlijke manier samengeleefd in Het Gooi met een doodarme boerenbevolking en met stadsmensen die in een hut op de hei hun idealen najaagden.

Overige vernieuwers en vernieuwde instellingen

Ook buiten de beeldende kunst vonden belangrijke innovaties in de regio plaats. Zo zorgde in Hilversum de architect Dudok voor grote vernieuwing in de architectuur en stedenbouw. Begin 19e en 20ste eeuw waren er ook veel sociaal hervormers actief om de bevolking te ondersteunen en te stimuleren. Van Houten ontwikkelde in zijn chocoladefabrieken leerprogramma’s voor zijn medewerkers. Dr. Hengel zette een betere gezondheidszorg om de agenda. Bankier Benjamin Blijdenstein ontpopte zich als rijke weldoener tot een belangrijke ontwikkelaar van het sportieve en recreatieve leven in de stad Hilversum, terwijl hij eveneens voor grote vernieuwingen in het bankwezen zorgde.

De seinfabrieken (NSF) in Hilversum vormen de oorsprong van de opkomst en bloei van de media-industrie Bussum en later ook in Hilversum. De radio werd 100 jaar geleden in het Gooi ontwikkeld waarna de omroepen en televisiestudio’s zorgden voor een gigantische media-stad.

Ook in Loosdrecht en omgeving vonden vernieuwers een aantrekkelijke woonplaats. Jonkheer Henri van Sypesteyn herbouwde het kasteel van zijn voorvaderen en ontwierp hierbij een kasteeltuin van uitzonderlijke kwaliteit. Als verzamelaar en tuinexpert zette hij de Nederlandse tuinarchitectuur op de kaart.

Tijdens het Erfgoedfestival 2020 belichten we grensverleggende ideeën, denkers, filosofieën, ontwikkelingen en personen die in Gooi en Vecht tot bloei zijn gekomen. Veel ontwikkelingen vonden plaats aan het begin van de twintigste eeuw, maar een enkeling duikt verder in het verleden met de grensverleggende ontwikkelingen bij de fortenbouw, en grensverleggende denkers en hervormer uit een verder verleden.