Zomertentoonstelling over ontwerp stadhuis van Weesp

De nieuwe zomertentoonstelling van Museum Weesp heeft als thema: het stijlvolle ontwerp van het STADHUIS van Weesp.

Bijzonder monument
Het stadhuis van Weesp is in vele opzichten een bijzonder monument. Het gebouw is een van de meest gave voorbeelden van Nederlands neoclassicisme. Daarnaast is het goed gedocumenteerd; in het archief van Weesp bevinden zich ontwerptekeningen, bouwinstructies en bestekdocumenten. Maar vooral is het een monument van de lokale democratie. Het gebouw is sinds zijn oplevering in 1776 tot vandaag in gebruik als stadhuis maar heeft in het verleden ook dienst gedaan als gerechtsgebouw. Diverse elementen in het stadhuis herinneren hier nog aan. Daarmee heeft het zowel een culturele als een maatschappelijke betekenis.

Architect Jacob Otten Husly
De tentoonstelling richt zich op de architect en op het gebouw. De architect, Jacob Otten Husly, was een veelzijdig man. Behalve ontwerper en ambachtsman was hij directeur van de kunstacademie. De stucdecoraties in de Burgerzaal van het stadhuis zijn dan ook van bijzondere kwaliteit. Van nationale betekenis is de marmervloer in de Burgerzaal. Het is een van de weinige uit de achttiende eeuw die nog volledig gaaf behouden zijn.

Ook nooit getoonde ontwerpen en kijkdozen te zien
Uit het archief worden documenten getoond die nog nooit aan het publiek getoond zijn. Ontwerpen die door Husly zelf zijn getekend. Maar ook kijkdozen die de opdrachtgevers een indruk gaven van het interieur.

Rondleidingen
In de zomerperiode worden rondleidingen verzorgd. Daarbij kunnen ook ruimtes worden bezocht die normaal voor bezoekers gesloten zijn. De schilderijen uit de tijd van Rembrandt zijn op zich al een kennismaking waard.

Tentoonstelling start 15 juni

De tentoonstelling loopt van 15 juni t/m 3 november 2019. Het museum is geopend van woensdag t/m zondag van 13.30 tot 17.00 uur.

Voor meer informatie zie www.museumweesp.nl

Praktische informatie

  Van Tot Toelichting
Gratis toegang   Museumkaart of Vriend van Museum Weesp
€ 5.00 Volwassenen
€ 4.00 Senioren
€ 3.00 Kinderen (6 t/m 18 jaar)
Gratis toegang   Kinderen onder de 6 jaar

Vanaf Zaterdag 15 juni 2019 tot en met Zondag 3 november 2019

Dag Van Tot
Zondag 13:30 17:00
Woensdag 13:30 17:00
Donderdag 13:30 17:00
Vrijdag 13:30 17:00
Zaterdag 13:30 17:00