Vlamousse: 'Saampies'

Cabaretgroep 'Vlamousse' bestaat uit Brigitte van Bakel en Maya van As. De dames wonnen vorig jaar de nieuwe Studentenjuryprijs bij het Leids Cabaret Festival. Leidsch Dagblad: ‘Schaamteloos grappige energiebommetjes, die prikken in gevoelige plekjes.’ In ‘Saampies’ benoemt Vlamousse totdat er niks meer te benoemen valt. Maak het bespreekbaar is het credo. De angst voor de medemens moet doorbroken, excuses moeten gemaakt aan mens, dier en geslachtsdeel, steun betuigd aan minderheden en bovenal moet er worden geluisterd. Van williewalm tot koloniaal verleden, geen onderwerp te pijnlijk of Vlamousse smijt het op tafel. Vol goede bedoelingen, maar desalniettemin misplaatst moraliserend, houden ze zichzelf binnen schot en worstelen ze zich door de thema’s van de tijd. Er moet gewoon het één en ander opgehelderd worden, dan kunnen we daarna saampies verder. Brigitte van Bakel en Maya van As liepen februari jongstleden door de straten van Kaapstad (lang verhaal) toen plotseling het hoge woord eruit kwam: ‘Ik wil met jou een duo worden.’ Gespannen seconden, die voelden als uren, volgden op de ontboezeming van Van As. Oksels klotsten door de spanning van een eventuele afwijzing in aantocht (en doordat het 30 graden was en ik zweet gewoon snel). Hoe dan ook, Van Bakel maakte een eind aan het lijden: ‘Ik ook met jou.’ Na deze “I do’s” was een theaterhuwelijk geboren. Allebei afgestudeerd aan de Koningstheateracademie in Den Bosch waren ze geen vreemden wat betreft het maken van cabaret. Beiden gezegend met een fascinatie voor de schrijnende situaties die intermenselijk contact met zich mee brengen en een tot de nok toe gevuld brein vol Correspondent artikelen, politieke correctheid en documentaires over wereldleed kwamen de ideeën al gauw en verzamelden die zich in hun eerste programma: Saampies.
Reserveren: theaterkk@gmail.com of bel/sms 06-54220108

Van Tot Toelichting