Varen en stil genieten op de Ankeveense Plassen met Natuurmonumenten

Ga met de boswachter mee op een boottocht door het heldere water van de Ankeveense Plassen! De boottocht van 2 uur biedt je een unieke kans door het kraakheldere water van de smalle slootjes en weidse plassen van de Ankeveense Plassen te varen.

De boottocht van 2 uur biedt je een unieke kans door het kraakheldere water van de smalle slootjes en weidse plassen van de Ankeveense Plassen te varen. Vanuit de open boot heb je vrij zicht. Leuk voor volwassenen en kinderen. Kijk en ervaar!
Veenlandschap en turf

Je vaart door een uniek, levendig en toch stil natuurgebied midden in de Randstand. Het landschap is ontstaan door het afgraven van veen. Waar het veen gestoken werd, ontstonden petgaten. Waar het veen te drogen werd gelegd, heten legakkers. Dit alles om turf te winnen. Eeuwenlang één van de belangrijkste brandstoffen. Het oude patroon van de petgaten en legakkers is nu nog zichtbaar!
Bijzondere planten en vogelsoorten

In het kraakheldere water van de Ankeveense Plassen groeien bijzondere waterplanten; groot nimfkruid, blaasjeskruid en drijvend fonteinkruid. Geniet van de bloeiende planten langs de oevers en maak onderweg thee van vers geplukte watermunt. In het voorjaar is het natuurgebied zeer aantrekkelijk voor veel soorten water- en moerasvogels. De kleine karekiet en rietzanger zijn trouwe broedgasten. En met een beetje geluk laten ook de purperreiger en zwarte stern zich zien.
Handig om te weten

Je vaart in een open boot. Neem een jas of regenkleding mee, het kan fris zijn.
Vergeet je verrekijker en/of fototoestel niet!
Honden mogen helaas niet mee.

kinderen 4.00
toegang leden 8.00