Toneelgezelschap De Papegaai 'Wat ik moest verzwijgen'

Een toneelstuk van Edwin de Vries in samenwerking met Mette Bouhuijs, gebaseerd op het gelijknamige boek van Ariëlla Kornmehl. Toneelgroep De Papegaai speelt de wereldpremière.

Een oudere dame krijgt bezoek van een twintig jaar jongere man, die haar een schilderij komt terugbrengen, dat haar toebehoorde tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Hij kent haar nog van een begrafenis van zijn ouders, die twintig jaar geleden bij een ongeluk zijn omgekomen. Zij kent hem nog van veel eerder, maar dat vertelt ze hem niet. Hij heeft geen idee wie zij is. Zij weet heel goed wie hij is, maar heeft ooit beloofd dat nooit bekend te zullen maken. Het schilderij dat hij haar komt terugbrengen, brengt allerlei herinneringen bij haar terug, die ze tot dan toe voor zichzelf verborgen heeft weten te houden. Zelfs haar dochter weet van niets.

De tijd van haar onderduik in Haarlem samen met haar vriendje, haar latere echtgenoot, die moest schuilen in een vochtige kelder. De buurman die niet van onbeschreven gedrag bleek te zijn. De gruwelijkheden die ze moest doorstaan om zichzelf en haar vriendje te beschermen. Na zestig jaar komt het hele verdrongen verleden terug. Een onthullende en schokkende waarheid voor alle betrokkenen.

Van Tot Toelichting

Dag Van Tot Toelichting