Tentoonstelling: Wie was de mol?

Wie was De Mol? is het verhaal van dominee de Mol, een verhaal over Loosdrecht en een ambitieus man in een ambitieuze tijd.

Tentoonstelling
Het dorp Loosdrecht kreeg in 1753 een markante nieuwe dominee, namelijk Johannes de Mol. De Mol was daarnaast ook een sociaal ondernemer. Hij creëerde werkgelegenheid voor de verarmde bevolking in Loosdrecht door de oprichting van een porseleinfabriek.

Het porselein dat in de Loosdrechtse fabriek van De Mol is gemaakt tussen 1774 en 1784 onderscheidt zich door kwaliteit, zuiverheid, sierlijke vormen en verfijnde decoratie.

Hoe kan het dan, dat het verhaal van het Loosdrechts porselein voor de stichter geen successtory was? Werd de onderneming van binnenuit tegengewerkt? Was er een mol in de fabriek van De Mol?

In een schrijven voor de staten van Holland en West-Friesland noemt De Mol de naam van een vormer, Kilber, die hij ontmaskerde als een spion voor de concurrentie in Den Haag. Toch lijkt déze mol een beperkte rol te hebben gespeeld in het failliet van de porseleinfabriek. Was het de ambitie van Dominee de Mol om een zo volledig en uitgebreid mogelijk eersteklas aanbod op de markt te brengen een te groot risico?

In 1782 draagt hij verzwakt en moegestreden zijn levenswerk over aan de schuldeisers. Een paar maanden later sterft hij in een herberg aan de Amstel. Het bijzondere verhaal van Joannes de Mol en het Loosdrechts porselein verdient opnieuw verteld te worden in Wie was de Mol? waarin naast prachtig porselein, ook documenten en memorabilia een hoofdrol hebben.

Praktische informatie

Vanaf Dinsdag 21 mei 2019 tot en met Zondag 27 oktober 2019

Dag Van Tot
Zondag 11:00 17:30
Dinsdag 11:00 17:30
Woensdag 11:00 17:30
Donderdag 11:00 17:30
Vrijdag 11:00 17:30
Zaterdag 11:00 17:30

* Het Kasteel-Museum Sypesteyn is te bezoeken van dinsdag tot en met zondag. Zie aanvangstijden van de rondleidingen op onze website.