Tentoonstelling 'De Vernieuwers: Sluijters, Gestel, Israëls, Bosch Reitz' in Studio 2000

Van 14 oktober tot en met 6 augustus organiseert galerie Studio 2000 in Blaricum een tentoonstelling getiteld 'De Vernieuwers: Sluijters, Gestel, Israëls, Bosch Reitz'. De Vernieuwers toont niet alleen hoe kunstenaars zoals Sluijters, Gestel, Israëls, Bosch Reitz en andere zich ontwikkelden, maar ook experimenteerden op het gebied van techniek, kleurgebruik en onderwerpkeuze. Daarmee probeerde één ieder uniek te zijn en zich te onderscheiden.

‘En nu is het, of Sluijters plotseling van gevoelens verandert: hij zoekt het licht en de kleur vóór alles! Zijn bloemen-stillevens worden symfonieën van klaterende kleuren, - brutaal soms, overdreven een enkele keer, maar altijd belangwekkend en aantrekkelijk.’, aldus de toonaangevende criticus N.H Wolf.

Uitbundig en hevig van kleur, in fel blauw, rood en geeloranje, schilderde Sluijters Bloemenstilleven met groen wijnglaasje (ca. 1934) tegen een donkere achtergrond, waardoor het werk gloeit van kleur, een harmonie en ritme zijn gecreëerd.

Sluijters speelde een voortrekkersrol in de jonge avant-garde. Hij experimenteerde veelvuldig en adopteerde stijlen als het luminisme, fauvisme, kubisme en expressionisme. 

Onder invloed van zijn reizen naar Parijs ontwikkelde Gestel zijn eigen kubistische stijl. Hij combineerde het statische kubisme van Picasso en Braque met de dynamiek van het Italiaanse futurisme. 

Israëls trainde zijn impressionistische teken- en schildertechniek in stadsgezichten, portretten, danshuizen, circus-scènes, figuren en naakten. Hij zocht rusteloos naar een nieuwe, eigen stijl en begon in het midden van de jaren negentig en plein-air te schilderen. In losse vlotte penseelstreken legde hij onder andere zonnige strandgezichten en het mondaine straatleven vast, dames in de nieuwste mode en café interieurs met dansende paren.

Op zijn reizen zocht Bosch Reitz de landelijke oorden, en in Japan maakt hij een diepgaande studie van porselein en prentkunst. Zijn schilderijen, waarin hij koos voor een decoratieve stijl met duidelijke contouren, vertonen een sterke persoonlijke stijl en zijn niet te vergelijken met die van andere schilders.

Dit en meer is vanaf 14 oktober t/m 6 januari 2019 te zien bij Kunsthandel Studio 2000 in Blaricum. 

Praktische informatie

Gratis toegang

Vanaf Zondag 14 oktober 2018 tot en met Zondag 6 januari 2019

Dag Van Tot
Dinsdag 13:00 17:00
Woensdag 13:00 17:00
Donderdag 13:00 17:00
Vrijdag 13:00 17:00
Zaterdag 13:00 17:00

Dorpsstraat Model.NdtrcItem.HouseNumber
1261 ES, Blaricum