Tentoonstelling 'Bloemen als inspiratiebron' op het Muiderslot Muiden

Midden in de winternacht wordt het lente op het Muiderslot! Op 22 december 2018 opent op het Muiderslot de tentoonstelling ‘Bloemen als inspiratiebron’, waarin de hedendaagse bloemstillevens van kunstenaar Bas Meeuws centraal staan. Meeuws is een jonge fotograaf die het traditionele, Hollandse genre van het bloemstilleven nieuw leven inblaast. Hij componeert zijn foto’s zoals de oude meesters dat deden: bloem voor bloem, één en al luxe en pracht. De tentoonstelling is te zien tot en met 12 mei 2019.

De Gouden Eeuw van Meeuws
Bas Meeuws haalt zijn inspiratie uit de bijzondere en vaak levensechte bloemstillevens uit de schilderkunst van de Gouden Eeuw. Uitbundige bloeiende bloemen in boeketten met opmerkelijke details, zoals een neergestreken vlinder of een tot in detail uitgewerkt fonkelend horloge maken deze kunstwerken ware zoekplaatjes.

De kasteeltuin van het Muiderslot
In 2017 fotografeerde Bas Meeuws vier seizoenen lang de kasteeltuinen van Rijksmuseum Muiderslot. Uit al deze foto’s heeft hij een uniek bloemstilleven gecomponeerd: ‘De lieve lent by wintertijdt’. Dit hedendaagse fotografische kunstwerk vormt de aanleiding voor de tentoonstelling ‘Bloemen als inspiratiebron’. Het werk toont in geur en kleur wat de kasteeltuinen in alle seizoenen bieden. Ook zit het werk vol symboliek en verwijzingen naar de rijke geschiedenis van het kasteel. In aansluiting op de tentoonstelling, zijn andere bloem-stillevens van Bas Meeuws te zien in de Gouden Eeuw gidsroute: een onderdeel van de permanente inrichting van het kasteel.

Winterkasteel in bloei
In de donkere dagen rond kerst heerst al eeuwen het verlangen naar het voorjaar. Daarom halen we juist dan graag de groene natuur en het licht in huis. Tijdens de kerstvakantie van 22 december 2018 tot en met 6 januari 2019 worden in aansluiting op de tentoonstelling de museumzalen van het Muiderslot extra mooi aangekleed. Niet met kerstbomen of kerstballen, maar met decoraties geïnspireerd op de 17e-eeuwse bloemsierkunst. Ook zal kort uitleg worden gegeven over de symbolische betekenis van bepaalde soorten bloemen. Zo krijgt het volgende ruikertje dat u iemand geeft een heel andere betekenis…!

Openingstijden Kerstvakantie

Het Muiderslot is van 22 december 2018 tot en met 6 januari 2019 dagelijks open van 12.00 tot 17.00 uur. Het kasteel is gesloten op 25 en 31 december en 1 januari. Kaartverkoop tot 16.30 uur.
Kijk voor meer informatie en openingstijden na de kerstvakantie op www.muiderslot.nl.

Herengracht Model.NdtrcItem.HouseNumber
1398 AA, Muiden