Stinsen weekeinden

Vanaf de late winter tot het vroege voorjaar is de tuin van Sypesteyn een overvloed aan kleur van woekerende bol- en knolgewassen. In de maand februari is de zee van sneeuwklokjes een ware lust voor het oog. Speciaal voor degenen die deze kleurenpracht met eigen ogen willen bewonderen, is Kasteel-Museum Sypesteyn in februari elk weekend geopend.

Exoten
Tijdens een wandeling door de tuinen en park van Sypesteyn kan men zo’n vijfendertig soorten stinsenplanten tegen komen. Stinsenplanten zijn bol- en knolgewassen die van oorsprong alleen voorkomen in Oost Europa en het Middellandse zeegebied. Vanwege hun sierwaarde en/of geneeskrachtige werking zijn ze honderden jaren geleden door avonturiers en botanisten naar onze streken meegenomen. Veelal werden ze in Nederland geplant rondom oude herenhuizen, boerenhoeven, kerkhoven, in pastorietuinen en rond de Friese stinsen of staten.

Galanthus Nivalis
Het hele bos van Sypesteyn staat vol met de ‘gewone’ Galanthus Nivalis, ook wel bekend als het sneeuwklokje. Tuinbaas Henny van der Wilt doet er alles aan om de bloei en groei van de bol- en knolgewassen te stimuleren. Zo zorgt zij voor een optimale bevordering van lucht en licht in het bos. Ook houdt ze de grond enigszins los, in de 17e eeuw sprak men over ‘roering des gronds’ toepassen. Ook het toevoegen van kalk stimuleert de groei en bloei van de Galanthus Nivalis. Door de aanwezigheid van kalk floreren de sneeuwklokjes nabij de schelpenpaden.

Praktische informatie
Kasteel-Museum Sypesteyn. Nieuw-Loosdrechtsedijk 150, 1231 LC Loosdrecht. Zaterdagen en zondagen in februari. Tuin en restaurant open: 11.00 uur - 17.00 uur Verkorte rondleidingen kasteel: 13.00 uur en 14.00 uur Entree: regulier toegangsprijs www.sypesteyn.nl