Op de schouders van Comenius- Comenius en de Reformpedagogiek

De tentoonstelling ‘Op de Schouders van Comenius – Comenius en de Reformpedagogiek ’behandelt de vijf grote onderwijsvernieuwers uit de eerste helft van de twintigste eeuw: Maria Montessori, Peter Petersen (Jenaplanschool), Helen Parkhurst (Daltonschool), Célestin Freinet en Rudolf Steiner (Vrije School).

Zowel Comenius in de 17e eeuw als de reformpedagogen aan het begin van de 20ste eeuw waren grensverleggende pedagogen die ieder op hun wijze het onderwijs met succes baanbrekend hebben vernieuwd.

De tentoonstelling ‘Op de Schouders van Comenius – Comenius en de Reformpedagogiek ’behandelt de vijf grote onderwijsvernieuwers uit de eerste helft van de twintigste eeuw: Maria Montessori, Peter Petersen (Jenaplanschool), Helen Parkhurst (Daltonschool), Célestin Freinet en Rudolf Steiner (Vrije School). Ideeën van Jan Amos Comenius (1592-1670) over bijvoorbeeld zintuiglijk leren werden door hen opnieuw geformuleerd. Deze pioniers streefden naar een betere, vreedzame wereld en wilden dit via het onderwijs realiseren. Zij gingen in tegen de oude leer- en luisterschool met het teksten stampen, de strenge discipline en het frontale onderwijs. In plaats van de leerstof vinden zij dat het kind centraal moet staan: in de tentoonstelling zijn veel authentieke schoolmaterialen te zien uit de verschillende reformscholen en krijgt u een verhelderende kijk op de verschillen en overeenkomsten tussen deze scholen, ook anno 2020.

Kinderen kunnen in een speciaal ingerichte "klas" schilderen, spelen en aan de slag met materiaal. De Reformpedagogen hebben met hun statements de vernieuwende onderwijsideeën van Comenius een vaste plek gegeven in hun onderwijs.

Naast de tentoonstelling staan er gedurende de periode van de grensverleggers van 20 mei tot 14 september vier lezingen en een drietal rondleidingen gepland.

Praktische informatie

  Van Tot Toelichting
Volwassenen € 6.50
€ 5.50 student
Gratis toegang   kind, museumkaart, CJP/CKV

Vanaf Vrijdag 3 juli 2020 tot en met Zondag 31 januari 2021

Dag Van Tot
Zondag 12:00 17:00
Dinsdag 12:00 17:00
Woensdag 12:00 17:00
Donderdag 12:00 17:00
Vrijdag 12:00 17:00
Zaterdag 12:00 17:00

* let op: data zijn onder voorbehoud