Landgoed Zonnestraal

Het Hilversumse landgoed Zonnestraal is in de vorige eeuw gebouwd als sanatorium voor tbc-patiƫnten. Het geld hiervoor werd grotendeels opgebracht door de leden van de Nederlandse Diamantenbewerkersbond.Er moest een sanatorium komen. Het startkapitaal hiervoor werd vergaard uit afvalproducten van de diamantindustrie. De koperen steeltjes en diamantpoeder werden gerecycled. Daarnaast hebben de diamantbewerkers collectief gecollecteerd. Het vergaarde bedrag werd vervolgens aangevuld door het Rijk en het sanatorium kon gebouwd worden.

Het gebouw moest op de heide tussen de bossen komen te staan omdat de patiënten op basis van veel licht en lucht zouden genezen. Voor de bouw van het sanatorium is in eerste instantie Berlage benaderd maar aangezien deze geen tijd had verwees hij door naar architect Jan Duiker. Licht en lucht werd doorgevoerd in het ontwerp van Jan Duiker. Veel glas en veel balkons moesten ervoor zorgen dat de patiënten weer zo snel mogelijk beter zouden worden. Het resultaat is een mooi gebouw dat tegenwoordig op de nominatie staat om te worden vermeld op de UNESCO Wereld erfgoedlijst. Het Landgoed is dagelijks door iedereen te bezoeken.
Rondleidingen door de verschillende gebouwen worden georganiseerd op afspraak. Tevens is het mogelijk om in het hoofdgebouw te vergaderen en presentaties te organiseren. Beluister hier de audiotours van Landgoed Zonnestraal.

Praktische informatie

Voorzieningen gehandicapten
ITS geclassificeerd Nee
Toegankelijk voor gehandicapten Ja
Aangepast voor gehandicapten Ja
Voorzieningen voor blinden en slechtzienden Nee
rolstoeltoegankelijk toilet Ja
rolstoel (op aanvraag) beschikbaar Nee
gehandicaptenparkeerplaats Ja

Loosdrechtse Bos Model.NdtrcItem.HouseNumber
1213 RH, Hilversum