Jubileumtentoonstelling 'De Vecht – Nieuwe Parels blootgelegd'

Het Vechtstreekmuseum bestaat in 2020 alweer 25 jaar. Tot en met 13 september is de gehele benedenverdieping ingericht voor de speciale tentoonstelling 'De Vecht- Nieuwe Parels blootgelegd'.

Deze jubileumtentoonstelling bevat unieke stukken uit of over de Vechtstreek, veelal uit particuliere collecties, die nog nooit eerder in het Vechtstreekmuseum zijn tentoongesteld. De tentoonstelling bestaat uit drie schatkamers met als thema’s: ‘inspiratie’, ‘verbeelding’ en ‘herinnering’.
In de eerste schatkamer is vooral werk te zien van landschapsschilders die erop uittrokken om schetsen te maken, die ze later in hun atelier in olieverf uitwerkten. De Vecht diende hierbij vooral als inspiratiebron.
In de tweede schatkamer is werk te zien van bekende schilders die erop uittrokken om in de natuur zelf te gaan schilderen. In deze schatkamer worden ook objecten als tegeltableaus, vazen en glaswerk getoond waar verbeelding steeds een belangrijke rol bij speelt.
En in de derde schatkamer zijn diverse gedenkpenningen te zien die al vanaf het midden van de 16de eeuw gebruikelijk waren bij huwelijken of huwelijksjubilea. Ook geboorte-, doop-, en overlijdenspenningen horen daartoe. Zij vormen een eeuwenlange herinnering.
Bij de tentoonstelling wordt ook een jubileumboek uitgegeven: “Eeuwige Schoonheid aan de Vecht”
Dit boek bevat achtergrondinformatie over de schilders uit de tentoonstelling en prachtige verhalen over de Vechtstreek, de meest beroemde gebouwen en anekdotes over de diverse dorpen en steden langs de rivier. Het grote aantal hoogwaardige afbeeldingen maken deze publicatie tot een mooi “kijkboek”.

Let op: Boek vooraf je entreeticket!

Praktische informatie

Vanaf Maandag 15 juni 2020 tot en met Zondag 13 september 2020

Dag Van Tot
Zondag 13:30 16:30
Woensdag 13:30 16:30
Donderdag 13:30 16:30
Vrijdag 13:30 16:30
Zaterdag 13:30 16:30