'Het Zwanenmeer' Chrakov City Opera en Ballet

Na de eerste opvoering van het ‘Het Zwanenmeer’ in 1894 was één ding zeker: ballet zou nooit meer hetzelfde zijn. Het werk behoort met ‘Sleeping Beauty’ en ‘De Notenkraker’ tot de huzarenstukken van het Russische klassiek-romantische ballet. Marius Petipa, de grootmeester van de spitzentechniek, en zijn assistent Lev Ivanov verkeerden op de toppen van hun creativiteit toen zij de choreografie maakten op de schitterende muziek van Tsjaikovski. Vooral de fantasierijke spitzendansen zijn prachtige aandachttrekkers. De duizelingwekkende techniek, gekoppeld aan de dubbelrol Odette/Odile, maakt dit ballet tot een vuurproef voor iedere ballerina. Het romantische verhaal gaat over de liefde tussen prins Siegfried en prinses Odette. Zij is door tovenaar Rotbart veranderd in een zwaan. Alleen ware liefde kan de betovering doorbreken. De muziek van Tsjaikovski en de virtuoze danspartijen van het corps de ballet van het Charkov City Opera & Ballet – deels binnen de vroegere Oost-Europese traditie, deels met een moderne draai – maken ‘Het Zwanenmeer’ tot een ongeëvenaard feest voor jong en oud.
muziek: Pjotr Iljitsj Tsjaikovski | choreografie: Marius Petipa en Lev Ivanov

Van Tot Toelichting