Hermitage Kwartet met Russische inspiratie in Nederhorst den Berg

Op zondag 14 juni om 15:30 uur speelt het Hermitage Kwartet met Russische inspiratie in het Jagthuis in Nederhorst den berg. En niet alleen het Hermitage Kwartet wordt gevoed met Russische inspiratie. Beethoven schreef zijn opus 59 in opdracht van graaf Razumovsky. Hij was de Russische gezant aan het Oostenrijkse hof, hartstochtelijk muziekliefhebber – hij speelde zelf viool – en vriend van Beethoven. In dit tweede van drie kwartetten is de Russische folklore goed te horen.

De eerste compositie die op het programma staat is het tweede kwartet van Alexander Borodin. Geboren en getogen in Sint Petersburg was Borodin autodidact in de muziek, zijn brood verdiende hij in de chemie. Maar het Notturno uit dit strijkkwartet kunnen alle cellisten u voorzingen.

Voor de pauze speelt het Hermitage Kwartet van de andere Sint Petersburger Dmitri Sjostakovitsj het vierde strijkkwartet. Voorwaar, een prachtig programma. Het Hermitage Kwartet is sinds 2015 het vaste festivalkwartet van het Peter de Grote Festival te Groningen. Jaarlijks spelen zij daar grote werken uit het strijkkwartet repertoire.

‘Vlijmscherp en razend spannend’ schreef het Dagblad van het Noorden over hun première. Inmiddels geeft het kwartet ook vele concerten buiten het jaarlijkse Groningse Festival waaronder, hoe kan het anders, in de Hermitage Amsterdam. En nu dus in Het Jagthuis. De ervaren kamermusici violiste Jacobien Rozemond en altvioliste Francien Schatborn bundelen in dit kwartet hun krachten met de jonge talentvolle violiste Floor Le Coultre en cellist William McLeish.

Programma Hermitage Kwartet
Het Jagthuis, zondag 14 juni, 15.30 uur

“Russische inspiratie”
Alexander Borodin - Strijkkwartet nr 2 (1881)
(1833-1887) Allegro moderato
Scherzo:allegro
Notturno: andante
Finale: andante-vivace

Dmitri Sjostakovitsj - Strijkkwartet nr 4 in D, opus 83 (1949)
(1906-1975) Allegretto
Andantino
Allegretto
Allegretto

Ludwig van Beethoven - Strijkkwartet in e, opus 59 nr 2 (1806)
(1770-1827) Allegro
Molto adagio
Allegretto-maggiore. Thème russe
Finale: presto

Hermitage Kwartet
Jacobien Rozemond en Floor Le Coultre - viool
Francien Schatborn - altviool
William McLeish - cello

Praktische informatie

  Van Tot Toelichting
€ 18.50
€ 10.00 Tot 25 jaar

Zondag 14 juni 2020 vanaf 15:30