Grensverleggers in de stad: Dudok en Matser

‘Bouw net zo veel met groen en bomen als met beton en baksteen’ was een opvallende uitspraak van architect en stedenbouwkundige W.M. Dudok die van 1915 tot 1954 in Hilversum werkte. Door zijn grensverleggende visie is Hilversum de tuinstad geworden die het nu nog steeds grotendeels is: met groene wijken, parken, lanen, vijvers heeft hij, met veel gevoel voor het eigen karakter van elke wijk, de stad ten opzichte van de omringende natuur een heldere grens gegeven.

Het Dudok Architectuur Centrum (DAC) is het centrum voor architectuur, stedenbouw en ruimtelijk erfgoed in Hilversum. Het Centrum organiseert rondleidingen door het Raadhuis, excursies in de stad, lezingen, stadsgesprekken, tentoonstellingen en symposia. Het DAC is gevestigd in het Raadhuis in Hilversum, hoogtepunt van het oeuvre van Willem Marinus Dudok die in 1916 als directeur Publieke Werken werd aangesteld en als architect en stedenbouwer Hilversum internationale bekendheid verschafte als tuinstad en stad van ‘jonge monumenten’ (1850-1940).
‘Bouw net zo veel met groen en bomen als met beton en baksteen’ was een opvallende uitspraak van architect en stedenbouwkundige W.M. Dudok die van 1915 tot 1954 in Hilversum werkte. Door zijn grensverleggende visie is Hilversum de tuinstad geworden die het nu nog steeds grotendeels is: met groene wijken, parken, lanen, vijvers heeft hij, met veel gevoel voor het eigen karakter van elke wijk, de stad ten opzichte van de omringende natuur een heldere grens gegeven. Geen standaard aanpak dus, maar voor elke plek een speciaal ontwerp. Terwijl de vaste tentoonstelling in het DAC vertelt over Dudok als de creatieve persoon achter de vele bijzondere architectuur in o.a. Hilversum, richt de speciale tentoonstelling zich op Dudok’s stedenbouwkundige werken.

Dudok was ook een van de architecten die bouwde in opdracht van de pionierende projectontwikkelaar Johan Matser. Matser was grensverleggend waar het ging om antwoorden te geven op de grote ruimte vraagstukken van Hilversum in de jaren zestig en zeventig. Winkelcentrum De Hilvertshof laat bijvoorbeeld zien hoe plannen uit het buitenland Hilversum een stedelijke alure gaven.

Gedurende het Festival zijn er speciale rondleidingen en excursies door de stad waar gidsen achtergrondverhalen vertellen over de plekken waar Dudok heeft gebouwd en met u te spreken over hun betekenis voor de toekomst. Via een excursie per fiets langs Dudoks stedenbouw kunt u letterlijk de stadsgrenzen verkennen: een ervaring die in Hilversum heel bijzonder is vanwege de natuur aan alle kanten van de stad! Ook kunnen bezoekers zo ervaren hoe Hilversum nog altijd een ‘Tuinstad van de 21ste eeuw’ is.
Tijdens het festival wordt er een podcast Dudok City over de ‘stedenbouwkundige impact van Dudok in Hilversum’ gemaakt die daarna op de website te bekijken is.

Word zelf grensverlegger!
Het Dudok Architectuur Centrum organiseert in de weekenden speciale lego-workshops waarin geëxperimenteerd kan worden met het ontwerpen in de stijl van Dudok. Wij dagen iedereen, maar vooral kinderen, uit om met de architectuur en stedenbouw van Dudok als inspiratie, een eigen ‘grensverleggend’ ontwerp te maken waar ook veel groen en bomen in verwerkt zijn.
De resultaten worden verzameld, op de website gepubliceerd en beoordeeld door een jury. De beste ontwerpen winnen een speciale legoset.

Looptijd:
• Het leven en werk van Willem Marinus Dudok - Vaste Tentoonstelling
• Pionieren in projectontwikkeling: het grotestadsdenken van Johan Matser – 23 januari tot 21 juni 2020
• Dudok als Stedenbouwer - 2 juli 2020 tot 3 januari 2021

Het Erfgoedfestival Gooi & Vecht 2020 heeft als thema grensverleggers, wereldverbeteraars en uitvinders in de Gooi & Vechtstreek. Kijk voor het volledige programma van het Erfgoedfestival Gooi & Vecht 2020 op: www.erfgoedfestivalgooivecht.nl

Praktische informatie

  Van Tot Toelichting
€ 3.00 alleen tentoonstelling

Vanaf Woensdag 20 mei 2020 tot en met Dinsdag 15 september 2020

Dag Van Tot
Zondag 12:00 16:00
Donderdag 12:00 16:00
Vrijdag 12:00 16:00
Zaterdag 12:00 17:00