Expositie Siemen Dijkstra en Elysia Verhoeven

Zondag 14 april om 15.30 uur opent in het Rosa Spier Huis een tentoonstelling ingericht met kleurenhoutsnedes en keramiek. Werk van twee begaafde kunstenaars Siemen Dijkstra en Elysia Verhoeven die elkaar ruim twintig jaar geleden leerde kennen en die hun atelier annex galerie in het Drenthse Dwingeloo hebben. Het openingswoord zal worden gehouden door Siemen Dijkstra.

Vervolgens is er een optreden van pianiste Antoinette van Nievelt. ‘Het archiveren van bezielde landschappen voordat ze verdwenen zijn’, het landschap speelt voor Siemen Dijkstra (Den Helder, 1968) een grote rol. Als kind al, opgegroeid in Drenthe, was hij veel buiten. Zo is hij vertrouwd met de vennen, bossen, heidevelden en akkers.

Dijkstra werd opgeleid aan Academie Minerva in Groningen, studeerde af in de vrije grafiek en is het noorden altijd trouw gebleven. ‘Ik ben eigenlijk een tekenaar die met kleur wil werken’, zegt hijzelf. Maakte hij eerst landschappen in tekeninkt, begin jaren ’90 ontstonden zijn eerste kleurenhoutsnedes. Hij reisde naar Groenland en Spitsbergen, waar hij gefascineerd raakte door de oneindige lege landschappen.

De houtsnede is een hoogdruk techniek waar alleen dat gedrukt wordt dat niet is weggesneden. Waarom hij juist hiervoor kiest? ‘Waarschijnlijk is er een verwantschap tussen de gelaagdheid van een kleurenhoutsnede en dat van het landschap. Buiten in het landschap gebruik ik potlood en aquarel-gouache om notities te maken en mogelijke opzetjes voor mijn houtsnedes’.

Elysia Verhoeven (Dussen, 1953) groeide op in een boerderij in de Brabantse polder en raakte al jong geboeid door voorwerpen in klei. Die wilde ze ook maken. In 1974 begon ze met keramiek in een atelier in het Drenthse Orvelte. Ze leerde er het vak en daar werd de basis gelegd voor de keramiek die ze in de loop der jaren ontwikkelde. Bijzonder was voor haar de tijd die ze in India doorbracht, waar ze in een pottenbakkerij werkte en haar reizen later naar Frankrijk, Canada en Amerika waar ze nog meer keramiek-studio’s bezocht. Deze intensieve ervaringen hebben haar gevormd tot de keramiste die ze nu is.

Verhoeven maakt objecten, beelden en gebruikskeramiek die op hoge temperatuur gestookt worden tot steengoed. Ze laat zich inspireren door vormen uit de natuur en beweging in de dans. Ze heeft een grote belangstelling voor structuren en texturen, vandaar dat ze op het idee kwam de oude bewerkte houtplaten van Dijkstra te gebruiken. Ze noemt dat ‘grafiek-keramiek’. Zo vullen de twee kunstenaars elkaar aan. Siemen duidt haar werk als intuitief, oorspronkelijk en volstrekt eigen in vorm en bewerking.

De expositie is dagelijks geopend van 10.00-16.00 uur. Gratis toegang.


Praktische informatie

Vanaf Zondag 14 april 2019 tot en met Zondag 9 juni 2019

Dag Van Tot
Zondag 10:00 16:00
Maandag 10:00 16:00
Dinsdag 10:00 16:00
Woensdag 10:00 16:00
Donderdag 10:00 16:00
Vrijdag 10:00 16:00
Zaterdag 10:00 16:00

Esseboom Model.NdtrcItem.HouseNumber
1251 CP, Laren Nh