Expositie 'Room of Hope' bij Beeld en Geluid Hilversum

Van 17 juli tot en met 19 augustus 2018 vindt de tentoonstelling Room of Hope plaats in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. De expositie is georganiseerd door de Stichting 298.000 kraanvogels ter nagedachtenis aan de 298 slachtoffers van de MH17.

In de tentoonstelling zijn kunstwerken, objecten en mozaïeken te zien van verschillende kunstenaars, samengesteld uit 298.000 origami kraanvogels. Bezoekers krijgen informatie over de betekenis en symboliek van de kunstwerken en de achtergronden van dit reizende project. Speciaal voor het monumentale atrium van Beeld en Geluid zijn enkele nieuwe werken gemaakt, waaronder een herinneringsbank met geborduurde kraanvogels en een 15 minuten durende piano-compositie, die tijdens de expositie te beluisteren is. Ook wordt een korte informatiefilm getoond.
Voorgeschiedenis
Initiatiefneemster Tjitske Dijkstra verloor bij de ramp met MH17 haar vriendin Hieke Raap, evenals zij docente aan het Alfa College in Groningen. Geïnspireerd door het verhaal van de Japanse Sadako Sasaki vouwde ze samen met haar leerlingen als rouwverwerking 1000 kraanvogels voor Hieke. In Japan staan kraanvogels symbool voor wereldvrede en menslievendheid. Een filmpje van de vouwende leerlingen ging de wereld over, waarop overal mensen mee gingen vouwen en pakketten kraanvogels naar Groningen stuurden. Ze besloten 298.000 kraanvogels te verzamelen, voor elk slachtoffer 1000 kraanvogels. Ze werden eerst in de school getoond en vorig jaar in het Afrikahuis in Emmen. Deze expositie werd door bijna 34.000 mensen bezocht, waaronder veel nabestaanden. De tentoonstelling kwam vrijwel geheel tot stand met hulp van sponsors en vrijwilligers.
Hilversumse betrokkenheid
Na Emmen, vindt de expositie deze zomer plaats in Hilversum, waar het verhaal van de MH17 een bijzondere plek heeft. Naar Hilversum werden immers alle slachtoffers gebracht om geïdentificeerd te worden, waaronder ook een 15-tal inwoners van de stad. Die betrokkenheid viel in 2014 al op, de stichting ontving opvallend veel gevouwen kraanvogels van scholen uit Hilversum. De Stichting is bijzonder verheugd over de gastvrijheid van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Daardoor raakten ook andere Hilversumse bedrijven betrokken. Unbranded BV, specialist in het maken van creatieve experiences, ondersteunt de uitvoering van de nieuwe werken en de inrichting van de expositie. De communicatiecampagne en de audiovisuals zijn gemaakt door Holland Centraal uit Hilversum. Vrijwilligers van Beeld en Geluid werken mee als publieksbegeleiders en ook zijn andere vrijwilligersorganisaties gevraagd mee te werken. Zo groeit dit uit tot een project waarin velen in de Hilversumse gemeenschap betrokken zijn. ‘Wij nemen heel graag de rol van gastheer en verbinder op ons en zijn enthousiast over het project, het respect en de reacties. Iedereen doet spontaan mee, niemand vraagt geld en het zou geweldig zijn wanneer we als inwoners en bedrijven in Hilversum Mediastad heel Nederland kunnen laten zien dat we de slachtoffers en nabestaanden niet vergeten’, aldus Ineke Middag van Beeld en Geluid.

De expositie is te bezoeken tijdens de openingsuren van Beeld en Geluid. De toegang is gratis.

Praktische informatie

Vanaf Dinsdag 17 juli 2018 tot Zondag 19 augustus 2018

Dag Van Tot
Zondag 10:00 17:30
Dinsdag 10:00 17:30
Woensdag 10:00 17:30
Donderdag 10:00 17:30
Vrijdag 10:00 17:30
Zaterdag 10:00 17:30

Media Parkboulevard Model.NdtrcItem.HouseNumber
1217 WE, Hilversum